De ‘zonneborder’ in februari

Het startschot is gegeven in de ‘zonneborder’ !  Want de voorjaarsbloeiende irisjes bekennen kleur.  Zij zijn steeds de allereersten in dit stukje tuin.  Na hen komen ook de krokussen en tete a tete narcisjes.  De witte krokussen heten Crocus biflorus ‘Miss Vain’.  Dit zijn hele toffe krokusjes die zich elk jaar uitbreiden.  Ik kocht ze bij Nijssen bulbs.  De blauwe krokussen ken ik niet bij naam.  Ik kreeg ze ooit van iemand en ze zijn echt prima voor verwildering.  Ondertussen komen we ze overal in onze tuin tegen.

img_1849img_1850img_1855img_1858

Wat hier ook al in bloei staat, is Bergenia, schoenlappersplant.  Eerlijk gezegd vind ik dit niet zo’n mooie.  Het grote leerachtige blad vind ik nogal lomp ogend.  Maar hij bloeit heel vroeg dus de eerste bijtjes en andere insecten vinden hier voedsel.

img_1859

 

Misschien ook even vertellen hoe hard ik hier al gewerkt heb deze maand.  In amper vier uurtjes, was het hele onderhoud geklaard.  Echt alles is hier gedaan, ik kon spijtig genoeg niks meer uitvinden om te doen.  Voor de winter doe ik niks van opruimwerk.  Zo kunnen amfibieën  onder de afgestorven plantendelen kruipen.  Insecten kunnen schuilen in de holle en verhoute stengels van de planten.  Deze maand heb ik de stengels afgeknipt, in stukjes gebroken en tussen de planten op de grond gestrooid.  Voordeel hiervan : je hoeft niet naar het containerpark en de grond wordt bedekt zodat onkruid het heel moeilijk krijgt.  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik wel een beetje gewied heb.  Kruipende boterbloem voelt zich heel goed in mijn tuin.  Maar uit de borders vliegt ze uit!  Gewoon met een klein schepje uitsteken en voila, de madame moet zich geven.😊

img_1804img_1851

Vanaf nu is het alle dagen genieten, eens komen piepen naar dit stukje tuin en elke keer iets nieuw ontdekken.  Want de Persicaria, Phlox, hemerocallis, damastbloem, stokrozen,… lopen ook al uit.  Ik hou jullie op de hoogte!

img_1856img_1853

 

5 thoughts on “De ‘zonneborder’ in februari

  1. Mooi en al veel werk gedaan. Wij wonen in de Oostkantons en moeten nog 1 maandje wachten, morgen wordt er weer sneeuw verwacht. Ik had een vraag: houtas in het kippenhok.(een blog van jou) Als er graan op de grond ligt en de kippen eten ervan en krijgen houtas binnen, is dat slecht voor de kippen?

    Geliked door 1 persoon

  2. Nee hoor! Je moet natuurlijk wel zorgen dat je droog en onbehandeld hout verbrandt in je kachel. Dan zitten er bijna geen dioxines in de houtas. Kippen zouden dan nergens mogen in pikken. Want in de bodem zitten jammer genoeg ook dioxines door het verkeer, de industrie en nog het meest door mensen die ‘vuurtje stoken’ in hun tuin…

    Like

Plaats een reactie