Herfstsoepje met kastanjes

IMG_0244Het is een goed kastanjejaar bij ons in de tuin.  Dus wilde ik wel eens iets anders doen met deze toffe vruchten.

 

Eerst wil ik je wel vermelden dat je de eetbare soort kastanjes moet gebruiken om te kokkerellen.   Dit zijn de tamme kastanjes, Castanea sativa, je weet wel die met een pluisje en een hele stekelige bolster.  De wilde kastanjes, Aesculus hippocastanum, die zijn heel bitter en giftig.  Ze zijn wel mooi rond dus ideaal om mee te knutselen.

IMG_1711

 

Waarom moet je zeker nu kastanjes eten?  Kastanjes zijn heel gezond en geven je voor de donkere wintermaanden een enorme boost.  Ze bevatten heel veel vitamine C, heel goed voor de weerstand.  Ook de vitamines B6, B1, B2, B5, B3 en B11(foliumzuur) zitten er volop in.  Daarenboven zitten er ook heel veel mineralen in : koper (zorgt voor zuurstoftransport in het lichaam en een goede weerstand), mangaan (voor de vorming van botweefsel), fosfor (ook zeer goed voor de botten), ijzer, kalium, magnesium, zink en calcium.

Kastanjes zijn dus zeer heilzaam als je lichaam uitgeput is, bijvoorbeeld na een zware ziekte of medicijnkuur.

Zelfs in de strijd tegen obesitas mag je kastanjes eten.  Ze bevatten veel minder calorieën dan andere noten.  Nochtans zitten er veel koolhydraten in.  Maar dit zijn trage suikers met daarbij ook nog eens veel vezels zodat je vlugger een voldaan gevoel hebt.  Je zal dus minder snel geneigd zijn om nog een snack te eten.

Kastanjes bevatten ook nog eens een laag niveau van cholesterol en ze helpen om LDL, het slechte cholesterolgehalte, in het bloed naar beneden te brengen.

En nu ons herfstsoepje.  Ik ben geen keukenprinses en als een recept er wat moeilijk uitziet, haak ik af.  Dus ik beloof je : dit is echt makkelijk.  Eerst heb ik wat recepten nagelezen en dan mijn eigen versie ervan gemaakt.

IMG_1712

Gezellig giechelend omwille van de prikkers, hebben de dochter en ik eerst kastanjes geraapt.

Daarna hebben we met een aardappelmesje een kruis gekerfd in de vruchten en ze 5 minuten in kokend water gelegd.  Daarna kan je de nog warme kastanjes gemakkelijk pellen.  Je kan ook de bruine ‘velletjes’ zo verwijderen.  Die geven een beetje een bittere toets maar in de soep proef je dat niet.  Dus wij hebben de ‘velletjes’ laten zitten.

IMG_1714

IMG_1716In de moestuin hebben we nog een butternut pompoen, een ui en een wortel gevonden.  En in de diepvriezer hadden we nog een restje prei.  Ik haal mijn prei nu in de Plukboerderij want in de moestuin kreeg ik bezoek van de preivlieg.  Dit alles grof gesneden en met water, kruidenzout en wat peper aan de kook gebracht.  Gedurende 20 minuten dit soepje laten pruttelen en de laatste 10 minuten hebben we de kastanjes toegevoegd.  Op internet las ik nochtans dat men kastanjes een uur laat koken.  Maar bij langdurige verhitting verdwijnen vele vitamines.  Dus daarom heb ik ze later toegevoegd.  En ze waren goed ‘meurg’ hoor!😜

IMG_1713

IMG_1719Nog even met de mixer erin en … klaar.  Mmmm!

Benodigdheden :

ongeveer 1 kg ( butternut of andere) pompoen

1 wortel

1 ui

restje prei

250 g gekookte en gepelde kastanjes

ongeveer 2 l water

kruidenzout en peper naar smaak

1eetlepel olijfolie

 

Werkwijze :

Was de kastanjes en kerf in het bolle deel een kruis.  Laat ze 5 minuten in kokend water en giet ze af.  Nu kan je ze makkelijk pellen.

Snij de groenten grof en stoof ze aan in de olijfolie.  Overgiet met het water en voeg kruidenzout en peper toe.  Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.  Voeg de kastanjes toe en laat nog 10 minuten doorkoken.  Het geheel mixen en evt nog wat water toevoegen als de soep te dik is.  Proeven…   Smakelijk!

Wat deed jij al met kastanjes?

IMG_1720

 

13 thoughts on “Herfstsoepje met kastanjes

  1. ook lekker: aardappelpuree met krokant gebakken kastanjes (gemaakt vorige zondag op de workshop creatief met herfstvruchten die ik gegeven heb bij ODG). Als je er teveel hebt, ik ben steeds kandidaat om er nog wat mee te doen he :-). En inderdaad verschil tussen tamme en wilde kastanjes. Bolsters van de wilde zijn gladder. Wel is het zo dat wilde diegene is die wij herboristen zo graag hebben (maar dan gebruiken we vooral blad, ook wel schors). Met de kastanjes van de wilde kan je wel zeep maken om te wassen (behoort immers tot de zeepboomfamilie voor iets :-)).

    Geliked door 1 persoon

  2. Mmmm ik ga dit zeker eens proberen want heb een tamme kastanjeboom in onze achtertuin en de rest van de ingrediënten allemaal in huis. Welk kruidenzout gebruik je? Ik heb Herbamare van A Vogel in huis maar dat mag je niet meekoken, denk ik?

    PS. Ik smul de kastanjes ‘rauw’. Lekker zoet. Vers gevallen kastanjes kan je rauw niet zo makkelijk pellen maar als ze een weekje liggen drogen, lukt dit wel.

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat ik al deed met m’n kastanjes? Kastanje-ijs mee maken. Kei – kei – lekker! Jammer genoeg nog niet met kastanjes uit de eigen tuin (boompje nog te klein) maar er is hoop voor de toekomst 🙂

    Like

Plaats een reactie