De mispelaar en de kiwibessen

Wij hadden een prachtige mispelaar in de tuin staan. Zo’n mooie met een hoge stam en grillige takken. In het voorjaar kwamen daar van die grote witte bloemen op dus dan hadden we al de eerste keer plezier van die boom. De vruchten daarna waren super groot. Wij waren daar niet zo heel zot van maar mijn schoonvader wel. En de merels ook…

Vorig voorjaar kwamen die bloemen niet. Ik denk door de late winterprik. En dan in de zomer begonnen de bladeren ineens te verkleuren. Van donkergroen naar lichtgroen naar geel. Verschillende emmers water konden hem niet van gedacht doen veranderen. Mijn mooie boom zijn bladeren werden zelfs bruin.

In het najaar vielen ze niet af en er kwamen barsten in zijn stam. Ik vrees dat mijn boom morsdood is. Ik kon het echter niet over mijn hart krijgen hem om te zagen omdat ik zijn takken zo prachtig vind. Eerst dacht ik het toch te doen en de takken te hergebruiken in de border. Gewoon om daar te liggen mooi zijn en te vergaan en huisvesting te bieden voor allerlei kriebelbeestjes.

Maar nu heb ik het gevonden! Ik laat mijn prachtige boom gewoon staan om er een klimplant in te laten groeien. Dat zijn twee vliegen in één klap. Eerst dacht ik aan Clematis of een klimrozelaar ofzo. Tot ik deze week mijn bestelbon voor de buurderij aan het invullen was. Mijn oog viel op kiwibes planten :

‘…windende klimplanten die het goed doen op een pergola, tegen een muur of zelfs om in een boom te laten groeien. Bloeien met crèmewitte bloemen begin juni, eetbare vruchten vanaf eind augustus tot eind november. Zeer aantrekkelijke plant voor bijen en hommels…’


Ik kocht een mannetje en een vrouwtje, a ja, dat ‘macheert’ het beste om veel bloemen en vruchten te krijgen hè 😉

Voor mij mag de lente stilaan komen, mijn groene vingers jeuken al!

16 thoughts on “De mispelaar en de kiwibessen

  1. Wat een monument, heel mooi plan van jou 🙂 Ik heb pas m’n eerste mispelconfituur gemaakt, ongelooflijk lekker, er komt nog ’n blogstukje over.

    Als je nog klimmers zoekt: een kamperfoelie/bosrank (voet in de schaduw, de rest zon) is ook fantastisch. Lokt nachtvlinders want geurt ’s avonds en ’s nachts de hele tuin bij elkaar 🙂

    Like

  2. Benieuwd hoe groot je plant wordt, en of de boom hem kan blijven dragen. Ik weet dat de planten zo’n 3 meter uit elkaar moeten geplant worden, en dat de takken met vruchten (als het goed gaat) heel zwaar kunnen worden. Benieuwd dus 🙂

    Like

Plaats een reactie