Hutsepot

Zo lang geleden dat ik dat nog eens klaargemaakt had : een lekker warme hutsepot.

Ik was aan ‘t snuisteren in het wekelijks aanbod van de buurderij toen mijn oog erop viel : een pakket met groenten en een recept voor hutsepot. Mmm! Van bioboerderij Wriemeling in Veltem-Beisem. Het water liep me al in de mond.

De boerin had in haar recept vier varkenshammetjes gestoken maar dat eten wij niet graag. In de plaats daarvan had ik nog twee bio kippenfilets in de vriezer zitten.

Ingrediënten:

4 varkenshammetjes

1 kg aardappelen

1flinke ui

500 g rapen

3 preien

1 boerenkool

4 wortelen

3 el olijfolie

tijm, laurierblad, peper, kruidenzout en mosterd

Maak de groenten en aardappelen schoon en snijd ze in grove stukken. Snipper de ui. Verwarm de olie en schroei het vlees dicht. Voeg de ui toe en laat die glazig fruiten. Voeg de aardappelen, groenten, tijm en laurier toe samen met 3 dl water. Plaats een deksel op de pan en laat alles samen zachtjes gaar koken gedurende 45 minuten. Breng op smaak met peper en kruidenzout.

Ik voegde veel meer water toe, wel 3l omdat ik graag ‘soepachtige’ ipv ‘papachtige’ hutsepot heb. In de moestuin vond ik nog de allerlaatste spruitjes en die heb ik ook nog toegevoegd. Geen hutsepot zonder spruitjes, vind ik. Die geven de zo typische wintersmaak.

Hier werd het in ieder geval gesmaakt…

26 thoughts on “Hutsepot

  1. Zo ongeveer maakte ik ook altijd mijn hutsepot… bijna een beetje als Gentse waterzooi met kip, ook hier liever geen varkenspoten of -oren.
    Het is lang geleden. Je brengt me op ideeën. Binnenkort komt hier ook nog eens een hutsepot op tafel.

    Geliked door 1 persoon

  2. Da’s echt een receptje uit de oude doos …het ziet er lekker uit. Zou mijn man ook lusten denk ik…zelf weet ik het zo niet 😀

    Like

  3. Wijlen mijn moeders hutsepot vond ik de allerbeste. Zij wilde geen aparte ingrediënten meer ontwaren en dus zag haar hutsepot eruit als puree. Doch de aparte smaken proefde je als geen ander.
    #bittersweetmemories

    Like

  4. Pingback: Het alfabet van 2019 – groengenot

Plaats een reactie