De serre

Buurman riep over de afsluiting of de Sint of de paashaas geweest was.

Nee jong, hard voor gewerkt en gespaard. Ik droomde al lang van een serre, zo één in smeedijzer zoals hier. In mijn dromen stond daar ook een tafeltje en stoeltjes in en een boekenkast met allemaal tuinboeken. Tussen de tomaten en de tuinboeken zou ik daar dan met tuinvrienden thee drinken. Zie je ons al zitten? 😉

Maar omdat ik het sparen beu was en bijlange nog niet het bedrag bereikt had dat ik voor zo’n serre nodig had, vond ik een alternatief. Via Velt natuurlijk, ha ja. Want een serre uit een ordinair tuincentrum, dat wilde ik niet. In het velttijdschrift ‘Seizoenen’ staat regelmatig een advertentie van Hobbyserres Stappaerts. Zij zijn begonnen met serrebouw door professionele serres die niet meer gebruikt worden, af te breken en met die hoogwaardige materialen hobbyserres te bouwen. Dat vind ik een prachtig initiatief! Door recyclage zelfs betere kwaliteit verkrijgen, is dat niet fantastisch?

We brachten dus een bezoekje aan hen in Tielen. We kwamen terecht aan een gewoon huis in een gewone woonwijk. Vanachter ‘op den hof’ stonden de toonserres en in een schuurtje was hun bureau. Zo sympathiek! Leo en Kim gaven ons een zeer degelijke uitleg.

Ondertussen bouwen ze ook serres met nieuwe materialen. Daar ze in tweedehands alleen zo van die lelijke aluminium hebben en ik dat echt niet graag zie, gingen we toch daar voor. We kozen een mooie zwarte van 4,50 op 3 meter.

Je kan kiezen of je ze zelf plaatst of laat plaatsen. Met geen ‘handige harry’s’ in huis, kozen we voor het laatste. Op een halve dag was het geklonken.

En toen kon ik de ‘grondwerken’ doen : gras afplaggen en grond luchtig maken. Buiten regende het en was er een gure wind maar ik kon toch ‘buiten spelen’. Daarna een weggetje gemaakt met oude dakpannen en gehakseld hout. Onze knotwilgen kwamen hiervoor weer eens van pas : takken die te laag groeien, snoeide ik weg en duwde ik door de hakselaar.

De tomatenplanten die ik gezaaid had en die in onze living al danig in de weg stonden, konden er eindelijk in. Tussen de planten nog enkele dakpannen op de grond gelegd. Want ik wil niet op mijn grond stappen. Zo moet ik net als in de moestuin nooit spitten. Luie tuinier die ik ben. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik me hier nog enorm ga amuseren.

33 thoughts on “De serre

  1. Maar daar ga je inderdaad veel plezier aan hebben! Hier staat al jaaaaaren een serre (ooit zelfs twee ten tijde van de echtgenoot maar dat was teveel van ’t goede). Natuurlijk voor tomaten, maar ook voor alle andere groenten die je sneller/vroeger wil.
    Zwart is inderdaad mooier, ik doe het met een lelijke 😀

    Like

  2. En welke oriëntatie heb je gekozen? nok N-Z of O-W zoals in ‘Achter glas’? Je fundering steekt nu 15 a 20 cm boven het maaiveld en je zal ondervinden dat hierdoor vooral in de winter en lente er een schaduw- en koudezone ontstaat aan de oost- en zuidzijde. Als je ergens ‘goede’ teelaarde vindt kan je dit oplossen door het maaiveld tot gelijke hoogte met funderingsrand komt te zitten. Je grond zal sneller opwarmen en de plantjes tegen de rand aan krijgen veel meer licht en gaan beter groeien. Om de koudebrug met ‘den buiten’ te vermijden kun je langs de binnenzijde van je fundering een stijve isolatieplaat verticaal tot 40 cm diepte plaatsen. Maakt een hemelsgroot verschil. Nog heel veel serreplezier!!! jan

    Like

    • Hey Jan, wat een toffe tip! Dankjewel! Ik was sowieso al van plan om in november 4 cm compost in de serre te doen. En in ons vogelbosje kan ik wel wat teelaarde uitgraven.
      Enne de oriëntatie is natuurlijk O-W, ik ben een overtuigde Velter hè 😊

      Like

  3. Veel leute en plezier ermee en vooral – een goede oogst! Ik gebruikte ze vroeger ook heel vroeg in het voorjaar als koude bak om voor te zaaien (later uit te planten) en om vroeg in het voorjaar jonge nieuwe groenten te hebben. In de winter heb ik ooit in een gat in de grond witloof gezet – maar ja – om te oogsten moet je dan alsnog naar buiten …

    Like

  4. Gefeliciteerd met de nieuwe serre, in Nederland noemen we hem kas. Ik weet zeker dat je er veel plezier aan gaat beleven!Succes !

    Like

  5. Oh, waw! Wij hebben een “lelijke” tweedehands, maar zo een zaligheid wat er ineens allemaal wél lukt dan. Gegarandeerd dat je daar heel veel plezier aan gaat beleven!

    Like

  6. Hey, Ik ben Yves ook afkomstig uit Malderen,nu wonende in Buggenhout. Volg je nu al tijdje en is altijd leuk om je mailtjes te lezen en hoe je passie voor natuur en ecologisch tuinieren er af spat van de woorden die je neerschrijft. Zelf zit al jaren in het tuinieren professioneel en de laaste jaren is ecologisch aspect daar ook belangrijk in gegroeid. Zelf is mijn tuin nu ook al 4 tal jaar helemaal omgeschakeld op ecologisch tuinieren. En dat werpt zijn vruchten af zoals egeltjes in de tuin en meer vogels. Wou je volgende even meegeven een evenement dat je mischien wel interreseert. Dat is een camping in zeeland waar ik nu al 2 tal jaar kom en waar ik nu zalig zit te genieten van de rust en de natuur 😊 zalig trouwens! Fijn weekend nog. Grt YvesVerzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

    Like

    • Beste Yves, zo leuk om te lezen dat ook bij professionele tuiniers het ecologisch aspect zo belangrijk geworden is! Jullie maken echt een groot verschil! Ik denk dat ik weet van waar in Malderen je afkomstig bent. Hadden jullie vroeger geen hondje met 3 pootjes? Die camping in Zeeland, dat klinkt inderdaad zalig. Geniet daar nog volop van de rust en de natuur. Dankjewel voor je berichtje!

      Like

Plaats een reactie