Geweld, opzettelijk vernielingen aanbrengen, radicale en agressieve acties, ik heb het daar moeilijk mee.
En toen zag ik hoe ineens actievoerders voor het klimaat zich gingen vastlijmen aan kunstwerken. Of soep en verf over de kaders rond of glas voor waardevolle schilderijen gooien. Prachtige kunstwerken roepen emoties op. Dit willen vernietigen, is niet de juiste manier!
Vind ik …

Ik lees al een hele tijd vanalles over het klimaat en onze planeet. Dus wilde ik ook wel eens uitzoeken wat deze activisten doen en wat hun bedoeling is. En of hierdoor de maatschappij zich niet zal keren tegen iedereen die het goed meent met het klimaat. Ik had het gevoel dat al onze inspanningen nu kort en klein geslagen werden door enkele brute individuen die vooral amok willen maken.
Groot was mijn verbazing toen ik merkte dat wetenschappers en verenigingen zoals Grootouders voor het klimaat pal achter deze acties staan. Kunstwerken aanvallen is toch niet doelgericht? Wat heeft kunst met de klimaatcrisis te maken? Zouden ze niet beter vervuilende fabrieken besmeuren?

Blijkbaar doen TotalEnergy-activisten dit al lang. Maar de media pikt dit niet op omdat mensen daar onverschillig tegenover staan. Iets anders zoeken dan om aandacht te krijgen? Ik weet het niet maar vind dit fenomeen wel enorm boeiend.
Wat er nu ineens ook gebeurd is: de artistiek directeur van het SMAK in Gent wil samenwerken met de klimaatactivisten en hij roept andere directeurs op dit ook te doen. Hij vraagt aan ons de wanhoop en angst van de activisten te respecteren. Hij begrijpt dat het een kreet uit onmacht is. Dat ze met die acties ons oproepen om wakker te worden. Hoe fantastisch is dat?! Eigenlijk zou ik het boek van Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans ‘Omarm de chaos’ , ook eens moeten lezen. Klimaatactivisten zorgen voor chaos.

Maar het is meer dan chaos. En het is niet zomaar iets van drieste individuen. Het is sociologie! En het heet: de ‘radicale-flanktheorie’. De acties van een radicale flank van een sociale beweging kunnen een enorm effect hebben op het succes van de volledige beweging. Dankzij deze acties komt het thema ‘klimaat’ veel regelmatiger in de media. Zelfs de grote massa spreekt er ineens over. En natuurlijk veroordelen ze de acties. Maar het zorgt er wel voor dat ze nu gaan luisteren naar het meer gematigde deel van de beweging. Ik snap wat ze bedoelen. De activisten creëren een podium waar het gematigde deel nu wél mag verkondigen wat het probleem is. Zij worden nu ineens niet meer als zo extreem gezien.
Eigenlijk zijn die activisten onze stormfuseliers in de strijd tegen de klimaatcrisis. Het zijn martelaars.

Dan wil ik dit podium toch even gebruiken om jou te vragen of jij het ECT, energiehandvestverdrag kent? Het is een verdrag van onze regeringen met de fossielebrandstofindustrie om ervoor te zorgen dat we zeker zijn van energie. Maar als regeringen maatregelen willen nemen tegen de klimaatcrisis die nadelig zijn voor deze industrie, moeten ze miljarden aan schadeclaims betalen. Willen we de mensheid kunnen redden, moeten we uit dat verdrag stappen. Frankrijk, Nederland, Duitsland, Slovenië, Italië en Spanje willen een gecoördineerde Europese uitstap. Onze Vlaamse regering wil dat niet. Daardoor kunnen we dus niet gaan investeren in hernieuwbare energie. Word jij daar ook zo boos van? Hier kan je de petitie tekenen om onze beleidsmakers te vragen toch eens goed na te denken.

Wist je dat er op de klimaatconferentie in Egypte deze dagen, 636 lobbyisten uit de fossielebrandstofindustrie druk aan het onderhandelen zijn om onze regeringsleiders te overtuigen vooral bezig te blijven met uitstoten? En wist je dat de berekening van de individuele C02-voetafdruk ook van hen komt? Zo focussen we meer op onszelf. Het eerst in eigen boezem kijken voor we anderen veroordelen, is ons steeds geleerd. Goede tactiek he om de massa braaf te houden zodat zij verder kunnen met hun verwoesting? We zullen wij wel zingen voor het klimaat!
Wist je dat er ook enorm veel geld gegooid wordt naar marketing om ons te laten geloven dat die industrie duurzaam is? Filmpjes en dure commercials over hernieuwbare energie projecten waar ze mee bezig zijn. Met al dat geld zouden we het écht kunnen doen. Want dit gaat over 5% van hun business. Voor de overige 95% blijven ze gas ontginnen en olie opboren want daarvan worden ze rijk.

En wij arm. De klimaatcrisis is ook een sociale crisis. En daarmee denk ik nu aan de tijd van Daens en de arbeidersbeweging. Zij kwamen ook in opstand en brachten vernielingen aan. Misschien is de tijd van zingen voor het klimaat inderdaad voorbij? Ik vind dat heel sympathiek en creatief. Maar het heeft ons niks, nada, noppes opgebracht. Sinds de oprichting van het IPCC is de jaarlijkse CO2-uitstoot alleen maar verhoogd. Onze stormfuseliers dan toch koesteren?
Wat denk jij van deze crisis en chaos?

Dat wat we in de media lezen, is wat men ons wil laten lezen. Dat wat de regeringen onwelgevallig is wordt buiten beschouwing gelaten. Misschien moeten we ook eens ander nieuws lezen en zelf nadenken wat logisch is, beter voor de wereld en voor de natuur. In ieder geval hoop ik dat men eens zal inzien dat meer, meer, groter, hoger en verder niet zaligmakend is. Dat gelukkig zijn ook goed kan met juist iets minder. Maar het blijft een lastige discussie.
LikeLike
Inderdaad, heel veel lezen. Niet alleen de mainstreammedia. En vooral erover nadenken. Maar wie op het einde van de maand de eindjes niet aan elkaar kan knopen, heeft daar de energie niet voor. We zitten serieus in een valstrik.
LikeLike
Het maakt mij ook boos. Ik heb meteen getekend.
Er is al chaos genoeg. Ze bevallen mij niet die kunstbekladders.
LikeLike
Dankjewel voor je handtekening Bea! Goh die chaos, ik denk dat we ze gaan nodig hebben. Aanvankelijk was ik er ook verontwaardigd over. Maar door te proberen te begrijpen waarom ze dit doen, snap ik het nu. En ik moet toegeven, ik sta erachter nu. Wat niet wil zeggen dat ik ooit zou bekladden he. Da’s niet mijn manier. Maar laat hen maar een podium creëren voor ons.
LikeGeliked door 2 people
Het probleem is dat het gros van de mensen wel inziet dat er iets moet gebeuren om het klimaat te redden – of alvast het tij te doen keren – maar dat ze hierbij niet willen geraakt worden in hun portemonnee noch in hun gewoontes. En net dat kan niet.
Klimaatinspanningen staan bijvoorbeeld gelijk aan het duurder worden van het leven. Denk aan de aanschafprijs – en die van de bijhorende apparatuur – van elektrische auto’s, de dure en veelal inefficiënte warmteboilers, zonnepanelen die almaar meer aan regeltjes – vooraf financiële – worden onderworpen, uit de pan swingende brandstofprijzen, en dies meer. Onze koopkracht wordt almaar kleiner, de link met de klimaatmaatregelen wordt (te?) snel gelegd.
Ook is België onderhand één grote regelneverij geworden. Ook dat wordt, niet geheel onterecht, ten dele aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen gelinkt.
Zolang vergroening en ecologische duurzaamheid hand in hand gaan met geld en het raken aan ons inkomen, zal geen enkele actie – ludiek noch brutaal – zoden aan de dijk zetten bij de grote massa. Net integendeel.
LikeGeliked door 1 persoon
Jouw laatste zin klopt zeker. Maar ik denk dat dat vooral ligt aan het systeem waar we nu in zitten. Energiebedrijven gebruiken hun macht om zichzelf in stand te houden en grote winsten te innen, op de kap van ons en wij hebben dat niet door. De kloof tussen arm en rijk wordt hierdoor steeds groter. Dát moet anders. De productie van elektriciteit op wind en zon is technisch-economisch een veel beter alternatief. Onze beleidsmakers willen echter de snelle en makkelijke winsten uit fossiele brandstoffen (nog) niet loslaten. De grote massa heeft gewoon niet door dat we bedot worden terwijl we erbij staan.
LikeLike
Geen enkele van die kunstwerken werd/wordt echt permanent beschadigd door de acties van die zogenaamde “klimaatterroristen” Aanvankelijk fronste ik ook de wenkbrauwen hoor, vond het slechte reclame voor de goede zaak, maar als je er over nadenkt : ze zorgen hoogstens voor wat ongemak, waarvoor ze hun tijd in de cel zullen uitzitten, terwijl de echte misdaden tegen onze aarde beloont worden met veel poen. Eigenlijk zijn het helden die hun nek veel verder uitsteken dan ik ooit zal doen.
LikeGeliked door 1 persoon
Wow Cindy! Weer zitten we op exact dezelfde lijn! Dat ik jou nog nooit in ‘t echt ontmoet heb he! Ik denk dat wij dikke vriendinnen zouden zijn! 🥰
LikeGeliked door 1 persoon
Je prachtige tuinfoto’s doorheen zo’n zwaar stuk, het geeft een mooi resultaat. Minder woest dan dat ik zou zijn zonder foto’s 😉
ECT: nog niet van gehoord. Jezus.
En waarom mogen die lobbyisten binnen op de cop27?
Een resetknop, dat zou geweldig zijn.
LikeLike
Echt he Eline?! Om uw bloot gat van te laten zien, toch?! Ik loop hier eerlijk gezegd de laatste 2 weken coleirig. 🥴
LikeGeliked door 1 persoon
Je bent niet alleen. Het voelt allemaal te onrechtvaardig.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik had het betoog van de directeur van het Smak ook gehoord en was blij met zijn kijk op de zaak. Ik was eerst erg boos op de activisten maar nu kan ik er anders naar kijken… ik teken het manifest, kende het niet. Dank je wel
LikeGeliked door 1 persoon
Jij bedankt! Die directeur van het Smak vind ik zo een intelligente mens! Mensen die aangevallen worden, hun eigen kwaadheid daarrond kunnen opzij zetten en dan zelfs daar constructief mee omgaan, ik heb daar bewondering voor.
LikeLike
Ik absoluut ook.
LikeLike
Helemaal gelijk en met plezier de petitie mee getekend.
LikeGeliked door 1 persoon
Oh zálig! Dankjewel! Het doet deugd toch een heel klein druppeltje op de hete plaat te kunnen gooien.
LikeLike
Ik ben niet zo’n precieze nieuwsvolger en begrijp het allemaal zeker niet. Maar als ik hier in Nederland hoor dat de energie van de zonnepanelen niet terug kan vloeien op het net omdat dat vol is, dan snap ik er niets meer van. Inzetten op duurzaam maar er dan vervolgens niets mee kunnen. Alle skylines hier staan vol met windmolens maar er staan er stil omdat dat stroomnet vol is. We schaffen massaal elekr auto’s en waterpompen aan , wat weer voor extra vraag zorgt wat niet geleverd kan worden omdat er niet voldoende getransporteerd kan worden. Er is nog een lange weg te gaan. Ik hoop alleen maar dat we op tijd zijn zodat mijn kleinkinderen en de volgende generaties nog een leefbare planeet erven van ons. Daar maak ik mij echt zorgen om.
LikeLike
Ja ik ook Margriet. Het systeem waar we nu inzitten, laat ons het gewoon niet toe om te veranderen. Ik denk dat ik jullie Jan Rotmans die pleit voor chaos, begrijp.
LikeLike
Tja, ik weet het hoor … Hoe ludiek of hoe hard acties ook zijn, zo lang het grootkapitaal alleen quasi-stappen zet, maar intussen in feite weinig of niets meer doet dan volop doorgaan met produceren en verrijking op de oude voet, heb ik er zo langzamerhand maar bar weinig vertrouwen in dat veranderingen nog op tijd komen.
LikeLike
Inderdaad. Daarom dat ik ondanks dat ik een hekel heb aan geweld, me toch achter de klimaatterroristen schaar. Eigenlijk is het zelfs geen geweld maar gewoon verzet.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik sluit me volledig aan bij de mening van Jan K. alias Afanja…
Het is geen 5 voor twaalf meer, maar reeds vijf na twaalf…
LikeLike
Het is waar Dirk. Als je dan hoort dat er op de klimaatconferentie de voorbije weken zo goed als niks bereikt is …
En als je dan hoort dat COP 28 in de VAE, een oliestaat, zal plaatsvinden … dan denk ik dat er nog veel meer acties van onderuit zullen moeten volgen. Ze gaan niet stoppen met olie opboren omdat wij het lief vragen. 😢
LikeLike
Zolang er ontelbare miljarden verdiend worden met gas en olie zal het niet stoppen… daar vrees ik ook voor 🤢
LikeLike
😢
LikeLike
Hilde, ook ik ben min of meer wanhopig over de gevolgen van de klimaatcrisis in de komende tijd, hoe moet dit goed komen?
Nauwelijks hoop na de grote recente klimaattop. Het vervuilen gaat op grote schaal door.
Hoe krijgen actievoerders de grote massa én de beleidsmakers en de grote vervuilers mee? Welke acties zijn effectief en niet destructief.
Ik weet niet of de radicale flanktheorie écht positief uitwerkt om de totale bewustwording en ommekeer te bereiken bij de meerderheid van de mensen. Zou het ook tegengesteld kunnen uitpakken? Dat men zich afkeert van de klimaatzaak?
Ik heb zelf grote moeite met het zich richten op onze kunst in de musea. Kunst – ons culturele erfgoed – is, net zoals de natuur weerloos. Een prachtige uitspraak van Lucebert: “alles van waarde is weerloos”.
Al richt men zich op “kunst achter glas” om zo weinig mogelijk schade aan te richten: ik vind kunst een verkeerd gekozen doelwit van de radicale milieubeweging.
Wat dan? De vervuiler aanpakken: er is genoeg te bedenken, dat minimaal gewelddadig is maar toch uiterst effectvol in publicitair opzicht. Denk aan acties van Greenpeace.
Tja, Hilde. Hopen dat het niet hopeloos is.
De planeet zal zijn evenwicht wel weer vinden, maar de vraag is of wij mensen binnen afzienbare tijd ook gaan behoren bij de massa-extinctie, die onder dieren nu al gaande is.
Toch een hoopvolle, lieve groet voor jou, Zem.
LikeLike
Ik snap wat je bedoelt hoor Zem! Aanvankelijk was ik het er ook echt niet mee eens. En als ik het op tv zie, voel ik nu nog afgrijzen. Maar dat is het hem juist. Die activisten houden ons een spiegel voor. Kunst die (bijna) vernietigd wordt, daar voelen we afgrijzen voor en maken we ons druk over. Want kunst is inderdaad weerloos. Maar onze planeet is dat ook. En wat de oliebaronnen en oligarchen daarmee doen, daar staan we onverschillig tegenover. Want wij ‘kunnen daar toch niks aan doen’. Ik denk dat ze ons proberen wakker te schudden, ons proberen in actie te krijgen. Want de machthebbers gaan ons de zorg voor het klimaat niet op een presenteerblaadje geven. We gaan er moeten voor vechten omdat er teveel geld mee gemoeid is. Zingen en wandelen voor het klimaat heeft niet geholpen. Ik denk ook dat Jan Rotmans gelijk heeft: dat er echt chaos gaat moeten komen om het tij te laten keren. Ik vrees dat de acties van Greenpeace daarvoor niet genoeg zijn. Deze week hebben ze een vlag gehangen aan het kantoor van NVA. Daar heeft geen haan naar gekraaid. Ik weet het niet, lieve Zem. Ik hoop echt ook dat wij mensen nog even kunnen blijven.
LikeLike
Vandalisme en kapitaalvernietiging, wordt ik niet blij van. Over-the-top adoratie van dingen ook niet. Gruwelijke leugens, misleiding, greenwashing, alles draait om geld en marketing en gemanipuleerde beeldvorming. Ik word er niet vrolijk van. Maar ik wil je blog niet verzieken haha, en ik sta achter je gedachtengoed! In Nederland hebben we ook nog een flink aantal petities nodig…
LikeLike
Nee ik word er ook niet vrolijk van Veroniqz. Maar onze kop blijven in ‘t zand steken, gaat ons echt niet helpen he. Ik geloof wel in die petities. Het is een kans voor ons kleintjes om ons te laten horen.
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker. Het is de enige manier, lijkt het, waarop je officieel je mening kunt uiten!
LikeGeliked door 1 persoon
Goed stuk Hilde. Mooi afgewisseld met prachtige foto’s uit je tuin. ☯️
Ik sta pal achter de klimaatactivisten. Mensen moeten doordrongen raken van de ernst van het klimaatprobleem. Ik vind de acties heel slim. Er is niks kapot gemaakt, maar de hele wereld spreekt erover. Ook goede marketing 😉
LikeLike
Ja hè Gwen! Ik vind het ook. Het wordt inderdaad tijd dat we niet zo meer laten sollen met ons en de planeet. Wat ze doen, zou ik zelf nooit durven. Maar ik sta er wel pal achter. Goede marketing inderdaad.
LikeGeliked door 1 persoon