Als de wijn is in de vrouw …

… ligt zo’n weggetje er gauw.

De quote is van Menck. En dat zit zo.

In de border achter de zwemvijver ligt de pomp van de filter van die vijver. Maar ik had vorig jaar alles vol planten gezet en er geen rekening mee gehouden dat je daar eigenlijk nog moet aan kunnen. Slim he? Deze winter ben ik dus een weggetje daar naartoe aan ’t maken. En heb het eigenlijk al een naam gegeven: ‘Het zat weggetje’.

Het moet een heel smal weggetje worden met hakselhout en afgeboord met omgekeerde wijnflessen. Dat moeten natuurlijk allemaal wat dezelfde flessen zijn he. Hier bij ons in ’t Streukke wordt er wel regelmatig wat wijn gedronken. Als we bijeen geraken, is het altijd heel gezellig. Dus ik koos de wijn die de buren op dit moment lekker vinden en zette een oproep op Facebook om te helpen … met drinken.

Mijn oproep werd 17 keer gedeeld en ik kreeg veel toffe reacties. ‘Straks lopen ze in Malderen allemaal op hunne kop!’ ‘Aanzetten tot drinken, is dat niet strafbaar?’ ‘Ik drink normaal niets in januari, maar ja, als ik iemand kan helpen natuurlijk …’ ‘Nu weet ik wie de drankorgels zijn van de familie’ En de beste vond ik van Menck: ‘Als de wijn is in de vrouw, ligt zo’n weggetje er gauw.

Ondertussen ben ik met hulp van familie, vrienden en buren aan 54 flessen geraakt. Ik heb er in totaal 112 nodig. Dus da’s toch wel nog veel he. Ik heb nu veel gehakseld hout van de wilgen en weinig geduld om te wachten. Daarom gingen we dit weekend eten naar het Molenhuis in Malderen. Wij gaan daar graag. De eigenaars zijn super vriendelijk, het is er gezellig ingericht en het eten is zeer lekker. We vroegen er om de lege flessen van de huiswijn bij te houden en dat gaan ze nu doen met veel plezier. Die kan ik dan combineren met de flessen die ik al heb.

Ik kreeg de opmerking van iemand dat ik niet ecologisch bezig ben omdat ik niet recycleer. Hij heeft dus niet helemaal begrepen waar het over gaat. Ken jij het 5R model?

 1. Refuse: Deze is de belangrijkste. Afval weigeren, nee zeggen. (geen plastic zakjes in de winkel nemen, een sticker ‘geen reclamedrukwerk’ op je brievenbus plakken, geen onnodige aankopen doen)
 2. Reduce: Of verminderen. Alleen datgene wat je echt nodig hebt, kopen en niks meer.
 3. Reuse: Of hergebruiken. Dit is wat ik met de lege wijnflessen ga doen. Ipv ze naar de glascontainer te doen om opnieuw te laten smelten en andere flessen van te maken, gebruik ik ze zo. De flessen krijgen een andere leven en ik moet niks nieuw kopen om mijn weggetje af te boorden.
 4. Recycle: Deze komt dus pas op de 4de plaats. Als het niet lukte om de vorige 3 stappen te volgen, kunnen we nog recycleren. Goed sorteren is hiervoor belangrijk.
 5. Rot: Dit is zeker niet de vuilste R. Nee, als je de vorige stappen goed hebt doorlopen, hou je hier enkel materiaal over dat in de natuur kan verteren, rotten. En dan krijg je het zwarte goud: compost.

Doe jij creatieve of zotte dingen die passen in dit 5R model? Wij hebben er hier in ieder geval al veel plezier mee gehad. Hik 😉

33 thoughts on “Als de wijn is in de vrouw …

 1. Leuke herbestemming voor die flessen 🙂
  Ik reuse. Vandaag maakte ik van een legging van mezelf die niet meer goed past (eufemisme) een legging voor een kleindochter. Dat soort dingen doe ik wel vaker.

  Like

 2. Mensen die opmerkingen hebben over niet goed ecologisch bezig zijn, zijn meestal ook niet de besten van de klas op dat vlak. We kunnen toch maar ons best doen, denk ik dan.
  Ik vind je paadje mooi! Wat ik ook mooi vind, is paadjes afgeboord met oude dakpannen. Daar kan je ook nog wel gemakkelijk aan geraken denk ik.

  Like

 3. Een waarlijk creatieve oplossing, gelardeerd en gestimuleerd door de schitterde quote van Menck.
  En, Hilde, als jaren later voortschrijdende ecologisch inzicht je zou noodzaken de flessen weer uit te graven: ach, dan is dat zo gepiept met een iets sterker borreltje in de kraag.
  Maar voorlopig: geniet van je mooie paadje!
  Liefs van Zem.

  Like

 4. Laat ik hierover vooral klare wijn schenken en als hovenier duidelijk stipuleren dat het bij niet is van “Hoe meer ik drink, hoe mooier uw tuin wordt”. Die nobele taak laat ik met graagte over aan die van Malderen, haha. 😀
  En dan nu maar even pauzeren; Tournée Minerale is ingezet!

  Like

 5. Een beetje laat met mijn reactie… Wat een leuk idee!
  Ik doe mijn best om zo min mogelijk afval te produceren. Toch is het frustrerend om te zien hoeveel papier, plastic en glas ik toch nog elke week naar de recyclage boxen draag.
  Het blijft moeilijk om boodschappen te doen met geen afval.
  Misschien toch nog beter mijn best doen.
  Groetjes Carine

  Like

  • Goh Carine, beter je best doen, dat klinkt zo streng voor jezelf. Jou nog een klein beetje kennende, denk ik dat jij al het mogelijke doet dat je kan. Uiteindelijk zitten we vast in een systeem he. Wij kleintjes kunnen nog zo ons best doen, nu wordt het tijd dat de rijken dat ook beginnen te doen. Dat zal veel meer opbrengen. Dikke knuffel!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s