De buurderij

Ga jij ook niet zo graag winkelen in de supermarkt? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Tegenwoordig vind je bijna overal een buurderij waar je lokale producten kan kopen.

IMG_0095Al meer dan een jaar kon ik terecht in Buggenhout. Maar sinds eind vorig jaar is er nu ook een buurderij in Londerzeel en daar is het nog gezelliger!

IMG_0093Het concept komt eigenlijk overgewaaid uit Frankrijk. Daar begon men in 2011 onder de naam ‘La Ruche qui dit Oui’. In 2013 openden de eerste Franstalige buurderijen in Brussel. Uiteindelijk in 2015 springen Bea en Alain op de kar. Zij kiezen een Nederlandstalige naam ‘Boeren en Buren’ en openen de eerste Vlaamse buurderijen in Mechelen, Meise en Strombeek-Bever. En dan gaat het snel. Ze kunnen velen overtuigen, er komt een app. en momenteel zijn er al meer dan 110 Belgische buurderijen.

Ik mocht dit weekend in Londerzeel de buurderijverantwoordelijken Bea en Alain interviewen (ikke fier). Ik wist het niet dat zij mee aan de wieg stonden. Ik vond het gewoon zo zalig hoe zij de mensen (de buren) verwelkomen en hoe je je direct op je gemak voelt bij hen.

IMG_0089Ze vertelden over hun liefde voor de natuur. Over hoe ze ondervonden dat natuurlijke voeding hen gezonder maakte. Over hoeveel lekkerder dat wel is. Bea vertelde dat ze geen fruitsap uit de supermarkt meer drinkt sinds ze op tv zag hoe dat gemaakt wordt.

IMG_0090IMG_0094Bij ‘Boeren en buren’ is de korte keten belangrijk. Ze gaan voor een rechtstreekse verkoop en een eerlijke prijs voor de boeren. De boeren beloven dat ze duurzaam werken, zonder kunstmest en zonder chemische onkruid- en ongedierteverdelgers. Daardoor zijn de groenten en fruit veel zuiverder. Ook in de veeteelt maakt deze natuurlijke methode een verschil. De dieren krijgen de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen en daardoor is het vlees kwaliteitsvoller. Ook bij de verwerking worden geen bewaarmiddelen of synthetische smaakversterkers toegevoegd. Daardoor zijn de producten veel natuurlijker en voller van smaak.

IMG_0096Soms hoor ik zeggen dat lokaal kopen duurder zou zijn. Awel, ik weet dat niet. Onlangs zag ik in de supermarkt een bloemkool liggen met een prijskaartje van 4,5 €! In de buurderij vind je nu gewoon geen bloemkool omdat het het seizoen niet is. Seizoensgebonden kopen, is veel goedkoper.

Ben je overtuigd om het ook eens te proberen? Op http://www.boerenenburen.be kan je de buurderij in jouw streek vinden. Je maakt je gratis lid en dan kan je online bestellen en betalen. Op de afgesproken dag en plaats haal je de producten af. Je kan de boeren ontmoeten die voor jouw voedsel zorgden. Soms hebben zij zelfs proevertjes mee en de gezellige babbel krijg je er mee bovenop. Ik ben een blije buur!

12 thoughts on “De buurderij

  1. Wij hebben hier ook een paar boerderijen in de polder die aardappelen, eieren, groenten, aardbeien, ook soms confituur, enz… aan een kraampje verkopen. Vooral in de zomer dan. Wij maken er graag gebruik van en het is zeker niet duurder.
    Leuk blog, fijn om jou via Eilish ontdekt te hebben!

    Like

  2. Mooi artikel. Hier ook voedselteams, al heb ik een kennismakings-promo liggen voor buurderij. Zal eens een accountje maken 🙂

    Ik hoorde kritiek op het concept: ruikt naar greenwashing want het is zeker niet altijd bio ook al zeggen ze van wel. Maar, weet je, het is fairtrade en er zijn weinig voedselkilometers gemaakt en dat is al heel veel waard.

    Like

  3. Fantastische tip, ik kende dit niet en blijkt er een “buurderij” op fietsafstand te liggen van bij me thuis! Bedankt voor deze tip! Ook iets bijgeleerd.

    Like

Plaats een reactie