Waarom zou je het nog kopen als je tuin of terras vol staat met kruiden? Het is zo makkelijk zelf te maken! Vroeger kocht ik herbamare van dr Vogel maar ik vind mijn eigen mengeling even goed. Daarbij is het altijd plezant als je kan zeggen dat het uit de tuin en zelfgemaakt is.
Ik leerde het jaren geleden van Moniek Van De Voorde, echtgenote van Frans De Smedt van Velt. Bij die mensen kom ik graag! Hij weet alles maar dan ook alles over planten en tuinieren. Zij tovert de meest originele, gezonde en smakelijke dingen met zijn oogst. Je krijgt gewoon energie van hen! Hoe zij in het leven staan, daar word ik zo super blij van… In haar gezellige keuken toonde ze ons hoe je kruidenzout maakt. Dit doe ik haar nog steeds na.
Ik begin met een mooie bokaal uit te zoeken. Want hij staat wel enkele maanden op mijn keukenkast. Als de kruiden in ons kruidentuintje mooi staan, oogst ik. Ergens in april ben ik begonnen met Roomse kervel. Die heb ik fijn gesneden, in de bokaal gedaan en daar een flinke laag zout over gestrooid. Bokaal afsluiten en voilà.
Zo heb ik een hele zomer kruiden geoogst, steeds fijn gesneden en een laag zout erop gedaan. Na de Roomse kervel oogstte ik Rozemarijn, Marjolijn, Bieslook, Salie, Lavas, Groene selder en Tijm. Na elke laag kruiden, kwam een laag zout. De laatste laag kruiden met zout erop heb ik ook nog enkele weken laten trekken. Het zout wordt nat door de kruiden en krijgt een zalige geur en smaak.
Op een druilerige, donkere, koude dag in het najaar, zo’n dag waarop je niet buiten wil komen, doe ik dan de afwerking. Allee ja, veel moet je niet meer doen. Gewoon je oven op 50° zetten, het natte zout en kruiden op een ovenschaal storten en in de oven laten drogen. Je huis vult zich dan met een heerlijke geur! Ik plaats een vork tussen de ovendeur zodat het vocht goed weg kan. En dan genieten…
’s Avonds als alles droog is, maal ik dan fijn. Ik doe het gewoon met een electrisch koffiemolentje. Maar als je een blender hebt, is dat nog makkelijker.
Ik heb altijd al een mengeling van kruiden gebruikt. Maar zo kan je ook selderijzout of basilicumzout of … maken. Wees maar creatief, dit kan jij ook…
Ik maak dit ook al jaren, het is ook een fel gewaardeerd cadeautje. En Moniek en Frans zijn inderdaad fantastische mensen waar je blij van wordt 🙂
LikeLike
Ja, da’s echt he, Annie! Daar leerde ik jou ook kennen…
LikeLike
Ik heb er ook nog geraspte wortel, gesnipperde look,prei en ui bij gedaan.Dan krijg je echt bouillon.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij maken in het voorjaar Daslookzout.
LikeGeliked door 1 persoon
Geweldig idee!
LikeLike
Pingback: Daslookpesto – groengenot
Goedenavond, wat een leuk idee en ben ermee gestart. Ik heb een vraag wb het kruidenzout maken. Moet je de bokaal telkens ontluchten of is dat niet nodig en moet de bokaal luchtdicht afgesloten worden.
LikeLike
Dag Silvia, nee hoor je moet de bokaal niet ontluchten. Wel elke keer je kruidenlaag goed afdekken met zout en even aanduwen met je hand. De bokaal gewoon sluiten maar luchtdicht moet niet. De kruiden worden beschermd door het zout en kunnen daardoor niet schimmelen. Je mag de bokaal tussendoor ook gewoon openen om kruiden toe te voegen. De bovenste laag moet steeds zout zijn.
Veel succes!
LikeLike
Dank je wel voor je antwoord. Ik zou er ook knoflook en zelfgekweekte pepertjes in willen doen naast de groene kruiden. Kan dit ook toegevoegd worden?
LikeLike
Ja zeker! Zal wel lekker zijn! Veel succes!
LikeLike
Dag Hilde, vandaag begin ik mijn kruidenzout volgens je recept.
Gtjes. Annie
LikeGeliked door 1 persoon
Veel succes Annie!
LikeLike