Hoe onderhoud ik ons terras en oprit?

Tja, sommigen zullen dat misschien slordig vinden.  Maar ik hou zo van een beetje leven op ons terras.  Plantaardig leven wel te verstaan.  Mos tussen de tegels en bloemekes, vooral bloemekes.  Een terras helemaal schoon geschuurd en zonder een spoortje groen erop, vind ik zo saai.  Als je in de betere tuinboeken kijkt, zie je ook altijd stenen met gras, mos en andere plantjes ertussen.  Anders heb je zo’n woestijn voor je huis.

img_1501

Terwijl sommige buren ijverig met de hogedrukspuit of javel tewerk gaan, neem ik alleen een stijve borstel om te vegen.  Onlangs hoorde ik Barbara van Velt vertellen dat we eigenlijk allemaal terug zoals vroeger meer zouden moeten vegen.  Als we vuil verwijderen op ons terras, kunnen aangewaaide zaden van ongewenste planten  niet ontkiemen.  Eigenlijk zouden we een vaste ‘veegdag’ moeten in het leven roepen. Zoals we donderdag veggiedag hebben, zouden we vrijdag veegdag kunnen noemen.

img_1503

Soms gebruik ik ook een voegenkrabber en voegenborsteltje.  Je hebt die ook met een steel maar ik zit liever dichter tegen de grond.

img_1507

Omdat op onze verhardingen geen gif of javel gebruikt wordt, kunnen toffe plantjes daar een plaatsje vinden.  Zo groeide er ineens tegen de muur een ‘lavendeltje’.  En aan onze achterdeur heeft er zich een prikneusje (lychnis) gevestigd.  Dit is een tweejarig plantje dat er staat van vorig jaar.  Volgende zomer zullen daar dus mooie roze bloemetjes op komen.  Toch leuk he?  Ik hou wel van zulke verrassingen.  Ik ‘morste ook express’ met zaadjes van steenanjertjes tussen de voegen van de klinkers.  Het is zo gezellig als die dan spontaan beginnen te bloemen.

img_1502

Zo proberen wij de natuur zo dicht mogelijk bij onze deur te brengen.  Sommige mensen zouden liefst hun vasttapijt uitbreiden in heel hun tuin en als ze die dan zouden kunnen stofzuigen, zou dat nog beter zijn.  Als alles maar proper en steriel is…  Hoe denk jij daar eigenlijk over?

img_1504

 

8 thoughts on “Hoe onderhoud ik ons terras en oprit?

 1. Niet constant vegen op het terras, een ruiger hoekje in de tuin, zaden van wilde bloemen zaaien, geen gras als een biljartlaken, en als er mos groeit tussen het gras het zo laten… En zo hebben wij dit jaar in onze kleine stadstuin een hommelnest gehad in het gras, gemaakt van mos.

  Geliked door 1 persoon

  • Haha, zo schattig hoe je dat zegt van die veegdag! Ik moet toegeven dat ik daar ook ‘ne serieuze effort’ voor zou moeten doen hoor. Maar voor de mensen die het belangrijk vinden dat ‘het proper is’ kan dat wel een oplossing zijn, he?

   Like

 2. Ik hou er wel van dat er nog iets spontaan mag en kan groeien, afwachten vaak wat het wordt… mij ma deed dat ook zo en soms kwamen er dan de mooiste bloempjes piepen. Niet iedereen dacht er zo over want zij kreeg wel ooit de politie aan de deur! De buren hadden schrik dat er ook bij hen campanula gingen groeien…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s