Drie oplossingen als je molshopen in het gazon hebt.

Onze mol is deze winter weer serieus actief geweest.ūüėú ¬†Heel goed om onze bodem luchtig te houden, alleen niet zo tof dat hij het hele gazon omwroet. ¬†Omdat ik hem niet wil vangen, nodigt dit probleempje uit tot ‘creatief tuinieren’…

img_1779

Eerst even verklaren waarom ik hem niet wil vangen. ¬†Volgens Natuurpunt is het heel normaal dat je deze tijd van het jaar veel molshopen hebt. ¬†Het grondwater staat heel hoog en die beestjes houden ook niet van natte pootjes. ¬†Daarom gaan ze gewoon hoger graven. ¬† Dit zou wel kunnen kloppen, want in de lente verdwijnt onze mol meestal gewoon. ¬†Na de zomer kunnen we ook wel eens plotseling enkele hoopjes hebben. ¬†Dat zou dan zijn van de kleintjes die het nest verlaten en andere oorden opzoeken. ¬†Zij zijn nog niet zo sterk en diep in de grond graven, is voor hen nog heel zwaar. ¬†Schattig, he! ¬†Zou je nu zo’n ¬†moedig babymolletje willen kwaad doen?

Een mollenplaag bestaat niet.  Ieder beestje heeft een territorium van 1000 vierkante meter.  Dus in onze tuin woont waarschijnlijk maar 1 mol.  Hij vangt schadelijke insecten ondergronds.  Zo zorgt hij ervoor dat ons gazon gezond blijft.  Werken zonder rommel te maken, is wel niet gemakkelijk he.

Daarom zoek ik naar oplossingen om dit rommeltje op te ruimen. ¬†Want de lieve wederhelft krijgt er de zenuwen van als ons gazon er zo bij ligt.ūüėä

Eerste oplossing die ik vond voor een dubbel probleem : mos en mollen. ¬†In ons gazon hebben we zeven jaar geleden een hoogstam notenboom geplant. ¬†Sinds vorige zomer begint hij echt serieus te groeien, het gras eronder kwijnt weg en mos tiert welig. ¬†Wat heb ik nu gedaan? ¬†Met mijn kruiwagen rondgereden, alle molshopen opgeschept en de aarde rond de boom gekapt. ¬†Daar kan ik binnenkort bloemen zaaien. ¬†Ik denk aan phacelia, calendula, cosmos, wilde riddersporen, duizendschoon, … ¬†Rond de stam had ik dit al gedaan maar nu kan ik mijn perkje dus nog uitbreiden. ¬†Mettertijd zal het wel te donker worden onder de boom voor deze zonminnende planten. ¬†Dan vervang ik ze door planten voor de schaduw.

img_1781

Tweede oplossing voor molshopen in het gazon :  een bloemenweitje maken.  Achteraan in het gazon heb ik heel wat bloembollen geplant.  Kwam daar nu ook juist onze mol wroeten.  En nee, mollen eten geen bloembollen.  Het zijn de woelmuizen of woelratten die de bollen opeten.  Dus de narcissen die ik geplant had, zijn heel mooi opgekomen.  Wat dan met al die molshopen die ertussen lagen?  Daar heb ik oranje havikskruid en wilde margietjes in geplant.  Ik moest toch wachten met gras maaien tot het loof van de bloembollen afgestorven was.  Als de narcissen uitgebloeid waren, had ik dan geen saai lang gras maar een zee van bloemen ertussen.

image

De derde oplossing is er voor wie het graag strak heeft.  Daarbij denk ik aan onze buurvrouw.  Zij had deze zomer haar gazon laten aanleggen met grasmatten.  Ik persoonlijk zou dat nooit doen, vind dat veel te duur.  Maar smaken verschillen natuurlijk.  Na een blik over de draad zag ik onlangs dat haar dure gazon helemaal, maar echt helemaal omgewroet is.  Ik kan me heel goed voorstellen dat ze zich nu dood ergert.  Wat ik in haar plaats zou doen?  De molshopen openrijven en in het voorjaar daar terug gras in zaaien.  Vooral goed dik zaaien, zodat onkruid geen kans krijgt.

img_1780

En jullie, hoe springen jullie creatief om met molshopen?

 

11 thoughts on “Drie oplossingen als je molshopen in het gazon hebt.

 1. Bij mij zijn ze welkom, ik recupereer ook regelmatig de aarde voor nieuwe bedden en zo … maar het belangrijkste vind ik dat ze woelmuizenbaby’s eten en als er iets is waar ik echt van af wil dan zijn het de woelmuizen !!! Slechts √©√©n ongemakje : als je ergens een stoel in de tuin zet om even te genieten dan loop je het gevaar dat √©√©n van je poten in de grond zakt … een “sinkmole” zeg maar ūüėČ

  Geliked door 2 people

 2. Hier is ’t ook een mengelmoes van diezelfde trucjes. Als ik plantjes heb om weg te geven hoop ik soms op een molshoop, dan kan ik daar wat rulle aarde van scheppen om ’t potje te vullen ūüėČ
  Onder een notelaar blijft het redelijk lang licht in het voorjaar: hier is dat d√© plek voor voorjaarsbollen, in combinatie met veldbies (Luzula sylvatica “Onderbos”)

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij ons staan er muscari (blauwe druifjes) en narcissen onder de notenboom geplant. Onze notenboom is intussen al 25 jaar oud, en begint die bollen rond zijn voeten helaas omhoog te duwen zodat de bloei de laatste jaren minder geworden is. Of zouden onze bloembollen versleten zijn? Die staan er ongeveer zolang als de boom, nu ik eraan denk…

  Geliked door 1 persoon

 4. GEEF MIJ MAAR EEN MOL

  HET HUIS MIAUWT, HET ERF LOOPT VOL
  MET KAKELENDE HENNEN.
  IK ZAL U MAAR BEKENNEN:
  VEEL LIEVER HAD IK TOCH EEN MOL

  EEN MOL ZIT RUSTIG IN ZIJN HOL
  EN LOOPT NIET ROND TE RENNEN
  OF ANDEREN TE JENNEN:
  HIJ MAAKT GEHEEL GELUIDLOOS LOL.

  SOMS GRAAFT HIJ GATEN IN DE TUIN,
  DAN ZIE JE EVENTJES ZIJN KRUIN,
  BESCHEIDEN EN AANDOENLIJK.

  EEN MOL! VEEL LIEVER DAN AAN RUIN,
  HOND, GEITENBOK, GUN IK MIJN TUIN
  EEN MOL, DIE IS FATSOENLIJK

  HERMAN PIETER DE BOER

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s