Bladluizen!

Eigenlijk zit ik al in ‘mijne pyama’ en zou ik in mijn bed moeten kruipen want ik sta met de nacht. ¬†Maar ja, nog even facebook gecheckt en dan is het om zeep he.ūüėä ¬†Ik kreeg een vraagje van iemand : “Waarmee kan ik bladluizen op een Sneeuwbal struik te lijf gaan?”

Er zijn verschillende soorten Viburnum struiken. ¬†Waarschijnlijk gaat het hier over ene met van die kogelronde, witte sneeuwballen, de Viburnum opulus ‘Roseum’. ¬†Die zijn heel gevoelig voor bladluis. ¬†In onze tuin staat oa de inheemse Gelderse Roos en die heeft dat niet. ¬†Er zijn nog heel veel andere Viburnum soorten die ook niet gevoelig zijn voor bladluis.

IMG_2041( Viburnum tinus, wintergroene soort, niet gevoelig voor bladluis)

Maar wat nu met deze mevrouw haar struik? ¬†Als ik ergens teveel bladluizen heb, wat tegenwoordig eigenlijk niet meer voorkomt, zet ik er met de tuinslang een krachtige waterstraal op. ¬†Gewoon de luizen eraf spuiten zodat de struik terug kan bekomen. ¬†Of ik ‘knijp’ er verschillende dood. ¬†Maar niet allemaal! ¬†Natuurlijke belagers zoals vogels en roofinsecten komen op de ‘lijkgeur’ af en eten de andere op. Werkt dit allemaal niet, dan gaat de plant er bij mij uit. ¬†Dat wil zeggen dat hij niet past in mijn tuin. ¬†Ik ga geen gif gebruiken, zelfs geen natuurlijk gif zoals pyrethrum om een plant te redden. ¬†Want dat is dan weer slecht voor de bijen en andere nutttige insecten. ¬†Dan is heel mijn natuurlijk evenwicht om zeep. ¬†En eigenlijk dienen onze tuinen daar toch voor : een veilige thuishaven zijn voor al onze diertjes. ¬† Bij plagen zoeken we dan ook best veilige oplossingen.

Om bij die bladluizen en een natuurlijk evenwicht te blijven : plant een Vlier in je tuin. ¬†De Vlier is een hele mooie, nuttige struik. ¬†Denk aan vlierbloesemlimonade en vlierbessensiroop die je ervan kan maken. ¬†Maar de Vlier trekt ook de Vlierbladluis aan! ¬†Dit is een HELE TOFFE LUIS! ¬†Zij wil alleen maar op de Vlier leven maar de Vlier zelf heeft daar niks last van. ¬†Maar er worden wel massa’s belagers van luizen aangetrokken naar je tuin. ¬†Komt er ergens anders in je tuin een andere soort bladluis voor, dan wordt die gewoon mee opgegeten. ¬†Tof he! ¬†Zo zitten er in mijn tuin wel hier en daar wat bladluizen maar het worden geen plagen meer.

IMG_2040

En nu zou ik hier graag een foto van een bladluis plaatsen, maar ik vind er geen enkele in de tuin. ¬†Toeme he!ūüėú

10 thoughts on “Bladluizen!

 1. Zitten die bladluizen niet teveel op de bloemen? Of is dat pas later dan ze erop neerstrijken? Ik zou net vlier willen zetten voor de bloesems en vruchten (siroopjes maken)

  Volgens mij zijn die bladluizen terug net afgevroren ūüėČ

  Like

  • Beste Estella, ik zelf heb ze nog niet gekocht. Maar onze buurman kocht ze vorig jaar. Ineens zat mijn moestuin vol met die larven. Zelfs op de Oostindische kers niks bladluizen meer. Het werkt dus echt wel heel goed! Ze trekken zich wel niks van perceelsgrenzen aan en je buren zullen er dus van meegenieten. Maar dat is alleen maar positief he…

   Like

   • Bedankt voor je antwoord!
    Wij hebben veel last van (mediterrane) mieren en vorig jaar zat de (jonge, net geplante) lijsterbes, die vlakbij het mierennest bleek te staan, vol met bladluis.
    Ik heb pas onlangs begrepen dat er een verband is. De mieren ‚Äėmelken‚Äô de luizen, maar laten ze wel in leven: ze leven ervan, nietwaar?
    Als ik komende zomer weer veel bladluizen in de lijsterbes zie, ga ik toch larven van lieveheersbeestjes proberen.
    Geen buren aan die kant van de tuin, alleen huurgarages.

    Hartelijke groet, Estella

    Like

   • Ik ben erachter gekomen dat bladluizenbestrijding d.m.v. lieveheersbeestjeslarven niet werkt als er mieren in de buurt zijn. De mieren doden de larven.
    Jammer. We hebben veel bladluizen op dit moment.

    Geliked door 1 persoon

 2. Tja, Estella, de mieren beschermen ‘hun’ luizen he. Maar zouden ze ze allemaal kunnen doden? De kunst is om een goed evenwicht te vinden. Mieren onderhouden bladluizen en mieren worden gegeten door groene spechten en andere vogels. Dus zeker geen pesticiden gebruiken en geduld hebben. Veel succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s