Twee weken geleden waren we in Frankrijk, de Limousin, de lieve wederhelft zijn neef gaan bezoeken. Die heeft daar een huisje gekocht midden in de natuur. Een hemelse plek! Hij heeft dat huisje zo mooi gerenoveerd met zo veel respect voor het karakter ervan, echt tof.
De tuin, die gaat hij nog aanleggen. Hij gaat dat vooral met veel bloemen doen. Zijn stijl zo’n beetje kennende, denk ik dat het net zoals het huisje heel landelijk zal worden. Ook een wilde bloemenweide wil hij. Hij vroeg adressen waar hij zaden van wilde bloemen kan bestellen. Ik gaf hem http://www.ecoflora.be, http://www.debolderik.net en http://www.cruydthoek.nl.
Omdat het nu toch de moment is om dat te doen, verzamelde ik ook zaden uit onze tuin voor hem. Het is altijd plezant om in een jonge tuin veel bloemen te zaaien.
Zo heb ik zaden van Papaver somniferum, slaapbol voor hem. Het is de roze, gevulde vorm, een echte blikvanger. De gevulde vorm is niet zo interessant voor bijen maar het is wel een ‘specialleke’ als je start met een tuin, vind ik. Een foto heb ik niet genomen en nu heb ik er geen meer in bloei. Verrassing dus…
Ook zaden van Nigella damascena, Juffertje in ’t groen. De meest voorkomende variëteit daarvan heeft blauwe bloemen maar de mijne hebben witte. Het is een lieflijk bloempje maar de grootste sierwaarde hebben wel de zaaddozen, vind ik. Het is ook eenjarig dus snel resultaat.
Wat zeker ook niet in een landelijke tuin mag ontbreken, is Calendula officinalis, goudsbloem, vind ik. Het is ook een eenjarige plant. De oranje bloemen zijn eetbaar en worden ook dikwijls verwerkt in theemengelingen. Ze zijn heilzaam voor gal en lever. Je kan ook goudsbloemzalf maken. Die is huidherstellend en desinfecterend. Als je goudsbloemen aan je toegangspoort van je tuin zet, wordt al het kwaad tegengehouden, zei men vroeger.
Nog een eenjarige plant die snel kleur brengt, is reukerwt. Ik kreeg de zaadjes vorige winter door een zadenruil onder bloggers.
Ook enkele tweejarigen heb ik voor hem. Om die te zien bloemen, zal hij dus nog even geduld moeten hebben. Maar omdat ze zo prachtig zijn, heb ik ze er toch bij gedaan.
Alcea rosea, stokrozen. Als hij ze zaait, zullen ze in het eerste jaar gewoon een rozet vormen. Het jaar daarna zal de plant meters hoog groeien en bloemen. De kleuren die ik heb :
Campanula persicifolia. Dit is zo’n schattig klokje vind ik.
Uiteindelijk heb ik ook nog zaden van Dianthus barbatus, Duizendschoon verzameld. Dit bloempje heeft voor mij een speciale betekenis. Dat lees je hier.
Er zitten intussen al heel wat Belgen in Frankrijk. Ik ken er ook een paar. Ik verneem meestal dat ze daar mooie huizen aantreffen maar weinig groen rond de deur. ’t Is door de Belgen en de Hollanders dat die huizen flink opgewaardeerd worden en kleur krijgen. Goed dus.
LikeGeliked door 1 persoon
Altijd leuk, iemand anders aan ’t tuinieren zetten. Wens hem veel succes.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie verzameling zaden om mee te beginnen.
Heerlijk lijkt me zo’n bloemenweide, die veel insecten aantrekt. De genoemde zaadbedrijven hebben vast de geschikte mengsels.
De tweejarige lathyrus zou zo maar eens meerjarig kunnen zijn. Hier tenminste wel. Hij bloeit zonder moeite door, is sterk, maar geurt helaas niet zoals de eenjarige.
Hartelijke groet, Zem.
LikeGeliked door 1 persoon