De bloedende notenboom

Ik ben kwaad op mezelf!  Onze notenboom bloedt en dat is mijn schuld!

IMG_2121

Het zit zo : deze zomer vonden we dat zijn takken veel te laag doorhingen.  We konden er niet meer onder zitten en juist onder die boom zitten, dat vinden wij de max.  Ik wist wel dat je niet zomaar gelijk wanneer een notenboom mag snoeien.  Maar wanneer het dan wel precies mag, dat wist ik niet.  Dus ik zou het wel vlug eens googelen.  De eerste site die verscheen, klikte ik aan.  Daarop werd uitgelegd dat je niet mag snoeien als notenbomen in blad staan en ook niet in de lente.  Dat je moet wachten tot het blad eraf is en liefst in de winter als de boom in rust is.  Dat klonk me heel logisch dus deze zomer eens goed gekeken welke takken ik in de winter zou wegdoen.

Zo gezegd zo gedaan.  Op 21 december nam ik mijn kettingzaag ter hand en haalde twee takken van 7 cm en twee takken van 2 cm diameter onderaan uit de boom.  Hout van notenbomen is heel hard.  Maar alles was goed gegaan en de wonden bleven mooi droog.

Vorig weekend schrok ik me echter een ongeluk.  Onze notenboom, die stond daar te bloeden!  Hoe kon dat nu?!  Ik ging terug googelen en kwam weer op die bewuste site terecht.  Ik had het toch goed gedaan?!  Nog eens verder gezocht en andere sites spreken gewoon die eerste tegen.  Toeme toch!  Het klonk me zo logisch dat ik gewoon niet verder gekeken heb!

IMG_2122

Hoe moet het dan wel?  Notenbomen worden best gesnoeid in volle zomer, in juli of augustus.  De snoeiwonden overgroeien dan meteen en gaan niet bloeden.  En eigenlijk wist ik dat wel he!  Want ik heb ooit eens een zaailing van een notenboom afgezaagd.  Eën notenboom in onze tuin is genoeg.  Maar tegen het najaar stond die gewoon terug in blad.

IMG_2120

Wat gaat er nu gebeuren met onze notenboom?  Ik zocht nog eens verder maar nu op veel verschillende sites en sprak er ook over met Frans van velt.  Ik lees oplossingen als : ‘de wond dichtbranden’.  Maar dat ga ik niet doen.  Door dat branden kan je het cambium beschadigen.  ( Cambium is een weefsellaag in bomen.  Daar worden nieuwe cellen gemaakt).  Of je kan er ook ‘iets opsmeren om het bloeden te stoppen’.  Maar zo’n middelen zijn ook niet onschuldig.  Door zo’n ‘sapstop’ ontstaat er een heel vochtig milieu en daarin kunnen zich heel makkelijk schimmels en bacteriën vormen.  Daardoor gaat de boom verder inrotten.

Niks aan doen dus, dat zal nog het beste zijn.  Het bloeden zou vanzelf stoppen in maart.  Ocharme mijn boom, ik ben benieuwd hoe hij het er zal vanaf brengen!

IMG_2119

 

28 thoughts on “De bloedende notenboom

 1. Och wat jammer voor je mooie boom, ik zou mezelf ook over het hoofd slaan als er zoiets zou gebeuren. Ik heb eens ergens gelezen (vraag me niet waar) dat je bij bomen de wonde ook kan insmeren met leem of kleigrond, dat zou een beetje als een pleister werken. Ik hoop dat hij er niet teveel schade van ondervindt

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn hart zou ook meebloeden 😉 net als het jouwe.. tja het internet is voor tuinieren ni altijd een betrouwbare bron. Ik probeer al tweede jaar op rij mijn amaryllis terug in bloei te krijgen maar ook noppes…

  Geliked door 1 persoon

  • Amaryllis (in feite Hippeastrum) in het najaar geen water meer geven. Als de bladeren afgestorven zijn deze koel (10°) weg zetten en vergeten.
   In maart of april verpotten in licht vochtige grond en koel houden. Als het goed gaat verschijnt na een paar weken een bloemstengel. Als die zo’n 15 cm is (bot + stengel samen) kan je hem warmer (15 à 20°) zetten en meer beginnen te gieten.
   Na de bloei de stengel afsnijden op 10cm boven de bol. Als die volledig droog is kan je hem gewoon uit de bol trekken.
   Gans de zomer blijven gieten en vanaf eind mei kan hij buiten tot eind september. Wel opletten voor slakkenvraat.

   Like

 3. Hebben wij ook ook ooit fout gedaan met onze grote notenboom maar gelukkig is het goed gekomen door er verder niets meer aan te doen. Het is een lelijke stomp geworden maar de boom is verder nog goed, wij snoeien altijd in juni/augustus. Succes

  Like

 4. Hallo,
  Wij horen het ieder jaar weer. Bloedende bomen. ‘Maar de tuinman had gezegd dat het kon.’ Hoor je dan ook vaak. Wij verkopen ieder jaar veel walnotenbomen en geven daarbij graag ook een goed advies. In dit geval wil ik toch aanraden de wonde in te smeren met as. Bij voorkeur sigarenas want die is zeer fijn maar as uit de open haard mag ook. Het zal meerder malen moeten omdat de wonde vochtig is maar op een gegeven moment zijn alle vaten dicht en stopt het bloeden. Het overtollige as zal er gewoon afregenen. Succes!

  Like

 5. Geen punt. Hij overleeft t wel. De wondere lijkt me niet zo groot? Mocht je hem nu gekandelaberd hebben…
  Zomerseizoen bij afnemende sapstroom is het beste. Later snoeien kan ook. Dan is het BIJ het vallen van de bladeren. De notelaar verliest zijn blad vroeg.
  Ps Alles wat met afdekmiddeltjes te maken heeft is een fabeltje

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik kan mij goed in je schuldgevoel verplaatsen! Maar jij wordt gelukkig door allerlei deskundigen opgebeurd.
  Ik heb pas mijn door de storm geplaagde Metasequoia laten snoeien door deskundige hoveniersjongens. Maar ik hoor dat het mogelijk te rigoureus is gedaan ( zie mijn voorlaatste blogpost). En heb ik ook schuldgevoel omdat ik de jongens niet heb gemaand minder rigoureus te werk te gaan.
  Alleen het overleven van de boom kan mijn schuldgevoel wegnemen. Tja, zo gaat het soms in het leven.
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

  • O Zem ocharme! Ik leef met je mee. Laat de lente dan dit jaar maar vlug komen. Dan weet je of de boom het overleefd heeft. Deskundige hoveniersjongens, daar zou je toch moeten kunnen op vertrouwen he? 😢

   Like

 7. Geen zorgen maken, dat komt allemaal goed. Ik heb enkele wortels van ’t zelfde formaat stukgemaakt bij ’t uitgraven van de vijver (enfin, niet ik, wel de grondwerker). Dat heeft toen ook nog een tijdje aan ’t bloeden geweest, maar dat lost zich zelf wel op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s