Brandnetelsoep

Na een tip van een goede vriend ben ik met mijn gipsverband op de fiets gekropen.  (Sst!  Niet tegen de lieve wederhelft zeggen want dan krijg ik onder mijn voeten.😜)

Nadat ik vorige jaren nogal enthousiast brandnetels geplukt en gewied had, hebben we er nu bijna geen meer in onze tuin.  Maar ik maak zo graag brandnetelsoep.  Gelijk waar plukken, durf ik niet omdat je niet weet of ze met pesticiden bespoten zijn.  Daarom zei die vriend dat ik er mocht komen plukken waar hij werkt, niet zo ver uit onze buurt.

FF771267-D1A9-4271-B2CF-D85D93B0C3A2

 

Amai!  Ik ben daar in een brandnetelparadijs terecht gekomen!  Zo’n mooie planten! Ondanks hun stekelige karakter en hun neiging om te woekeren, ben ik er toch zot van.  Ze bezitten zoveel goede eigenschappen!

3C3AC7A8-9702-4490-B44F-500D22EB2601

Waarvoor je brandnetels allemaal kan gebruiken, zou dit bericht te lang maken.  Ik onthoud vooral dat ze veel ijzer, silicium, calcium, kalium, koper, magnesium, natrium, zink, zwavel, mangaan en chroom bevatten.  Daardoor werken ze versterkend, helpen ze mineraaltekorten opheffen en zijn ze heel goed tegen voorjaarsmoeheid.

Maar ook voor huid en haar, acné, vette haren, zweren, huiduitslag zijn brandnetels heel goed omdat ze Foliumzuur (vit B11), vit B5, calcium, zink, silicium en zwavel bevatten.  Zelfs een brandnetelaftreksel voor uitwendig gebruik is hier zinvol.

Wat ik nog niet zo lang weet, is dat het zelfs zou helpen tegen hooikoorts!  (omwille van de vit A, C, B1, B2, B5, B11 en vit E en K).  Dus alle niezende mensen met tranende ogen vanaf nu aan de brandnetelsoep en -thee ipv zyrtec.  Proberen, zou ik zeggen!  Baat het niet, dan schaadt het niet.

Brandnetel is ook een goede plant voor de spijsvertering en leverproblemen en goed voor de botten.  En de hoeveelheid hoogwaardig eiwit zou zelfs groter zijn dan in vlees.  Super voor vegetariërs en veganisten dus.  Vandaar deze brandnetelsoep :

6063E7F7-74FF-4A22-A685-824953AC816F

Ingrediënten voor onze brandnetelsoep :

een grote zak vers geplukte brandneteltopjes

2 bio-uien

2 bio-preiplanten

1 bio-aardappel

takje lavas (of groene snijselder mag ook)

beetje olijfolie, groentebouillon,  peper en kruidenzout

EE02F174-6D7D-48C3-A96C-1385D37CBC3B

Werkwijze :

Maak een basissoep door de uien, prei en aardappel aan te stoven in de olijfolie.  Overgiet met de groentebouillon en laat een kwartiertje doorkoken.   Kruid met peper, kruidenzout en kruidenblend naar smaak.

Doe de gewassen brandneteltopjes erbij en breng terug even tot aan het kookpunt.  Niet te lang laten doorkoken want dan verlies je veel vitamines.

Zet de mixer erin.  Klaar!  Nu hebben je een lekker, voedzaam, groen en goedkoop soepje…

Smakelijk!

363F1A76-688B-4E18-B79C-FB9ABAA8EFF5

 

17 thoughts on “Brandnetelsoep

 1. En voor verlengd brandnetel plezier de nog groene zaadjes oogsten, drogen en door een zeef halen en gedurende de hele winter toevoegen aan allerlei gerechten die wel een tikkeltje groen kunnen gebruiken. Instant energieboost ! Paardenverkopers gaven dit aan oude knollen om ze op te peppen voor de verkoop, een paardemiddel waar ook wij van kunnen profiteren.

  Like

 2. Goed tegen hooikoorts is dankzij het anti-histamine effect. Dit bekom je echter alleen als je de brandnetel warm maakt. De gedroogde vorm is hiervoor zelfs nog een tikkeltje sterker.

  Like

 3. Ja, brandnetel heeft inderdaad diuretische eigenschappen. Maar zelfs tegen plasproblemen, zoals bij bv vergrote of ontstoken prostaat, zou brandnetel goed zijn. Het is dan wel vooral de brandnetelwortel die daarbij werkt.

  Like

 4. De ene brandnetel in de tuin hier koester ik, vanwege de vlinders 🙂
  Jammer genoeg geen schone oogstplek hier in de buurt.
  Ik weet hoe lekker gesmoorde brandnetels smaken, wat dat betreft moet ik afzien hier.
  Hartelijke groeten van Zem. ( overigens gaat mijn Metasequoia – van het schuldgevoel, weet je nog – op een aantal plaatsen uitlopen)

  Like

  • Ja, dat weet ik nog. Oef, dat zal je nu wel een goed gevoel geven. Onze notenboom overigens ook. We hebben er niks aan gedaan en hij heeft het gered. Wil jouw ene brandnetel zich niet uitzaaien? 😊

   Like

   • Wat fijn dat de notenboom het gaat redden!
    Die brandnetel kan zich haast niet uitzaaien, want ik heb nauwelijks verstoorde, overbemeste grond, en daar houdt hij zo van 😉

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik ga de brandnetelsoep zeker eens proberen. Ons bos staat er vol van, indien ik er iemand mee kan plezieren. Maar ik geloof dat hij niet in zaad mag staan. Vroeger maakte ik altijd brandnetelgier. Ik ben nieuw bij wordpress (had al een blog bij skynetblogs sinds 8 jaar) dus ik zoek nog heel veel gelijkgezinde zielen met passie voor sier- en groentetuin. (biologisch tuinieren, zonder pesticiden) en bloemschikken met bloemen uit eigen tuin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s