Tarra, de verpakkingsvrije winkel.

Een schattig winkeltje waar de tijd schijnbaar is blijven stilstaan… Schijnbaar, want hoera, dit is heel hip!

In dit gezellige winkeltje op de Provincialebaan in Buggenhout spring ik regelmatig eens binnen. En steeds word ik even enthousiast onthaald door Nora, de charmante uitbaatster. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik er passeerde samen met een vriendin en we nieuwsgierig naar het concept, een beetje onwennig binnenstapten. We hadden geen potjes of zakjes bij en konden dus niks kopen. Maar Nora was zo vriendelijk en kon het zo goed uitleggen. En dat we niks kochten, dat deerde haar niet.

Dus keerde ik terug. Al verschillende keren…

Verpakkingsvrij winkelen, het geeft mij in deze tijden waarin supermarkten ons enorm veel plastiek in de strot duwen, een gevoel van ‘oef’. Komkommercondomen en kokosnoten ontdaan van hun schil en een nieuwe schil van plastiek er rond gedaan, ik word daar kwaad van. Ik zie daar echt het nut niet van in. Dan doen zo’n winkeltjes zoals Tarra deugd!

Verpakkingsvrij winkelen vraagt gewoon maar een klein beetje voorbereiding : een toffe zak en wat potjes of flesjes uitzoeken en meenemen.

In de winkel zet Nora je ‘tarra’ dan op de weegschaal en daarna kan het feest beginnen : potjes vullen. Niet alleen het vullen, is een feest. Ik ontmoet hier ook steeds toffe, gelijkgezinde mensen. Tussen de bloem en de tandpasta voerde ik hier regelmatig interessante gesprekken met wildvreemden. Plezant jong! In dit winkeltje koop je vanalles voor je huishouden en een portie goesting en levensenergie krijg je er gratis bovenop!

Ik ga hier even proberen op te sommen wat je allemaal vindt bij Tarra. Eigenlijk een onbegonnen zaak want elke week breidt het aanbod uit.

Qua voeding vind je hier alle basisproducten : verschillende soorten bloem, suikers, zout, pasta’s, honing, siropen, assortiment Callebaut in bulk (hagelslag, chocomelk, breekchocolade), olies, azijnen, … Maar ook heel wat mogelijkheden om de perfecte ontbijtgranen te vinden of zelf samen te stellen met noten, gedroogde of gevriesdroogde vruchten, zaden … Jouw supermix maken is heel fijn en ook tof als cadeautje.

Van Ortiga vind je hier ook vanalles : lekkere tisanes, huisparfum, geurenmengelingen (bloemblaadjes met etherische olie)

Ook een vegan aanbod : 4 smaken Seitan van Le Seitanist in leeggoedpotten, maar ook droge sojabrokken in bulk (hier kan je zelf groentenburgers of balletjes mee maken) Vegan vervanger van melkchocolade (breekchocolade, met kokosbloesemsuiker) Er waren ook vegan paaseitjes.

biobier van Warmenbol

Ook in de bodycare heel wat te bieden : solide of vloeibare démaquillage, wasbare wattenschijfjes, maandverbanden, bamboo tandenborstels (zalig gevoel in je mond ipv die plastieken vind ik), 3 soorten lekkere en niet ongezonde tandpasta, ik ben fan van het tandpastapoeder. Ook sheabutter (= bodybutter voor iedereen en haarmasker voor krullen)

Meer dan 15 verschillende soorten shampoo zonder sodium laureth sulfaat, parabenen, … Ik leerde hier de shampoobar kennen : shampoo in blokvorm. Dit is helemaal hip en je hebt niks plastiekafval. Ook conditioners hebben ze hier in blokvorm of op tap. Zelfs safety razors, allemaal vegan, geen dierenhaar en handvaten van dierlijk materiaal.

Voor het huis vind je huishoudmiddelen op tap. Ik koop geen wasmiddel meer waar ze op sommige tv-zenders reclame voor geven. Hier alleen (h)eerlijke producten. Ook natriumbicarbonaat (je weet wel, de baking soda die je voor zoveel meer dan alleen gebak kan gebruiken), schuursponzen van koper of kokos, houten afwasborstels, …

Dit allemaal en nog veel en veel meer. Als je de kans krijgt, moet je er echt eens binnenspringen. Wat vind jij van zo’n bio, lokale en zonder afval winkeltjes? Zouden er voor jou zo nog meer mogen komen?

24 thoughts on “Tarra, de verpakkingsvrije winkel.

 1. Voor wie wat meer in de richting van Vilvoorde woont : zelfde concept en eveneens een heel toffe madam in de winkel: bij “Anders Winkelen” in de Leopoldstraat te Vilvoorde. Echt de moeite! Misschien een tip: ik kijk eerst op haar website welke produkten ze heeft en wat ik daarvan nodig heb, maak daarvan een boodschappenlijstje dat ik daarna in strookjes knip (1 strookje per produkt), neem voor elk produkt een passend potje of bokaal, steek het strookje in het potje. In de winkel neem ik een potje, haal het briefje eruit en vul het potje met wat er op het briefje staat. Op die manier kan je supersnel winkelen, heb je steeds genoeg en de juiste potjes bij, én vergeet je niets te kopen!

  Like

 2. In onze regio is een dergelijke winkel (nog) niet te vinden. Ik zou er zeker winkelen, op voorwaarde dat de prijzen niet de pan uit swingen. (Hetgeen jammer genoeg nogal eens het geval is bij zulk een concept.)

  Like

  • Tja, maar weet je dat gezinnen nog nooit zo’n klein aandeel van hun budget aan voeding besteedden? De exacte cijfers weet ik niet meer. De grootste slok van het gezinsinkomen gaat dezer dagen naar amusement. Om over na te denken hè? Dan moeten boeren wel naar middelen grijpen om zo goedkoop mogelijk te produceren…

   Like

 3. Er mogen er zeker meer komen. Naar mijn gevoel kom je ook nog tot rust in zo’n winkel, zo anders dan in die drukke, grote supermarkt. Het bewust kiezen en niet zomaar in je mand gooien omdat iets in de reclame is. Over ieder product goed nadenken of je het nodig hebt en/of het wel milieuvriendelijk is. Ja, daar ben ik zeker voor. De wereld is er aan toe. Allez, ik in ieder geval toch.

  Like

 4. Pingback: Serre winterklaar maken – groengenot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s