Serre winterklaar maken

Het is er hier ver mee gedaan. Er hangen nochtans nog wel wat tomaten aan de struiken maar door de koude rijpen ze niet meer. In ‘Seizoenen’, ons Velt tijdschrift lees ik dat het rijpingsproces van tomaten stilvalt als de nacht kouder is dan 10° Celsius.

Tijd dus om ze te oogsten en de planten uit te trekken. Maar de deur van mijn serre wordt nog niet dichtgetrokken. Er staat nog sla, zoete puntpaprika, pepertjes en ik verwonder me erover dat de komkommers nog steeds groeien. Basilicum krijgt nog even het voordeel van de twijfel. En de Salvia apiana die ik dit voorjaar zaaide, staat daar zó te pronken.

Waar de tomaten stonden, daar kan ik de bodem wel al ‘soigneren’. Ik verwijder de mulch waarmee die heel het seizoen bedekt was. (om onkruid tegen en water vast te houden) Ik geef liters en liters water. En dan bedek ik de bodem met een laag zelfgemaakte compost.

Ik glimlach terwijl en denk terug aan Jackie, compostmeester en collega in onze Veltafdeling. Ze overleed plots en onverwacht deze zomer en liet ons verweesd achter. Ze zou me hier en nu onder mijn voeten geven. Oh, wat wou ik graag dat dat nog eens kon! Ik heb mijn compost niet gezeefd. En dat kon zij, perfectioniste, niet hebben. Voor mij, luie tuinier, is het allang goed. Mijn planten zullen wel naast die enkele onverteerde takjes groeien.

Het ‘zwarte goud’ ruikt in ieder geval heerlijk! Naar pure bosgrond. Ik snuif en geniet. Swenga ook, regelmatig komt ze haar neus in de kruiwagen steken. Mijn vriendinneke…

De laatste Gogosari paprika’s, enkele zoete aardappelen en tomaten gaan mee naar binnen.

De onrijpe tomaten ga ik proberen laten narijpen. In de garage, onder een krant met een appel erbij. De appel komt van de buurderij in Buggenhout. Bart de imker en Bart mijn collega van in het WZC zijn zo goed bezig daar! Met een berichtje haalden ze me uit mijn serre. Of ik vandaag nog kwam of ze mijn boodschappen morgen naar Tarra, de verpakkingsvrije winkel moesten doen? Want het was niet erg duidelijk, de website had kuren. “Ik kom af” stuurde ik terug.

Ik geniet terug. De twee jonge, enthousiaste kerels vertellen over wat hen bezighoudt, wat ze nog willen doen en of Velt wil meedoen. Ja jong, heel graag! Ik popel al om op onze volgende bestuursvergadering mijn Veltcollega’s mee enthousiast te maken.

Mijn eigen kleine serre, mijn Veltafdeling en nu de grotere buurt ook nog. Ik wil heel graag een schakel zijn om de klimaat- en milieuproblematiek aan te pakken. Ik weet wel dat ik de grote wereld niet kan verbeteren. Maar ik wil wel een druppeltje op de hete plaat zijn. En er zijn zo al veel druppeltjes! En die vinden elkaar!

Wat gaat daar van komen???

21 thoughts on “Serre winterklaar maken

   • Ge kunt daar veel tussen plaatsen hoor 😉 net als dat ge wortelen tussen uw ajuinen kunt zaaien. Allez, deze winter den boek van de serre nog es goed doornemen hé!

    Like

   • Mmm, in de praktijk kon er tussen dat ‘tomatenoerwoud’ niet veel tussen hoor. Volgend jaar ga ik van mijn hart een steen maken en de tomatenplanten begin oktober wegdoen (inderdaad zoals Jos schrijft), de grond water geven en verbeteren zoals ik nu deed en dan vanalles zaaien.
Hopelijk sneeuwt het deze winter wat, die sneeuw doe ik dan ook in de serre. 🍀💪

    Like

 1. Ik heb de serre nog niet winterklaar gemaakt. Er hangen nog veel kleine snoeptomaatjes en enkele andere te rijpen ( en ze rijpen nog ook hoor want als de zon schijnt loopt de temperatuur nog fel op). Er staan nog paprika’s (vrij veel) en 1 komkommer in en gestekte vaste planten. De groenten verwijder ik wanneer het begint te vriezen. De compost wordt door ons ook nooit gezeefd.
  Wij kunnen wel de wereld verbeteren, juist door dat ene druppeltje op die hete plaat te zijn.
  Nog een fijn weekend.

  Like

  • Vaste planten stekken, heb ik nog nooit gedaan. Kan dat nu nog? Eigenlijk zou ik die Salvia apiana wel willen stekken. En de Agastache Blue Fortune …
   Enne … we zijn al met veel druppeltjes hoor! 😊

   Like

 2. Of je het nu allemaal precies volgens de regelen der kunst doet, dat kan ik niet beoordelen. En dat vind ik eerlijk gezegd ook helemaal niet zo interessant. Veel belangrijker vind ik dat je er zo te lezen erg veel plezier aan beleeft. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s