Partner in crime

Ik moet iets bekennen! Ik heb sinds dit voorjaar tot nu vele misdrijven op mijn geweten. Moorden, duizenden moorden heb ik gepleegd!

’s Nachts, al sluipend door de tuin, met een pillamp op mijn hoofd en een schaar in mijn handen! Duizenden naaktslakken, minstens 200 per nacht heb ik zonder wroeging gewoon doormidden geknipt!

Ik las het graag: verschillende ecotuiniers die jubelden omdat ze, dankzij de voorbije droge zomer dachten ze, geen naaktslakken vonden in hun tuin. Ha nee, natuurlijk niet! Ze zaten allemaal bij mij!

Komt het omdat we al twee jaar geen loopeenden meer hebben? En omdat de zijdehoentjes voorbije winter niet in de tuin gescharreld hebben maar in de kippenren bleven? In ieder geval was het evenwicht dit jaar helemaal zoek. Jonge plantjes werden ’s nachts helemaal opgevreten, coleirig werd ik ervan. 😉

Eén voordeel was er wel aan al die slakken: er kwamen ook veel egeltjes in de tuin. Op onze nachtelijke strooptochten kwamen mijn puppy en ik ze regelmatig tegen. Eigenlijk wel grappig hoe ze blazen zoals een kat als Swenga eens wil snuffelen aan hen.

Vorige maand kwam ik er zelfs eentje overdag tegen. Dé kans om eens te filmen…

Slakkenvanger, scharrelend in de tuin

Deze winter mogen de zijdehoentjes terug in de tuin lopen. Of misschien verwelkomen we nog eens een koppeltje Indische loopeenden. En dan ben ik eens benieuwd hoe het evenwicht volgend jaar zal zijn. Ik zou natuurlijk ook slakkenkorrels kunnen strooien (Escar Go van Ecostyle is niet zo schadelijk) maar ik tuinier liever zonder…

Want … zonder is gezonder!

28 thoughts on “Partner in crime

 1. Ik zag gisterenavond ook een egeltje lopen in het schijnsel van mijn autolichten toen ik thuis kwam. Hij liep in het kippenpark richting het hok, maar vermits er geen kakelconcert volgde, vermoed ik dat h/zij dat hok links heeft laten liggen.
  Toch vreemd, ik zag zo geen moordenaar in jou. Hoe een mens zich toch kan vergissen in iemand hé? 🙂

  Like

 2. 200 per nacht vind ik er nu wel niet, maar toch een handjevol en dan ook nog huisjesslakken. En dat op die paar vierkante meter… Je moet me zien lopen in pyjama…
  Heel mooi filmpje !
  Lie(f)s.

  Like

 3. Dat moorden gaat mij niet goed af. Ik heb ongeveer alle alternatieve middeltjes geprobeerd. Koffiegruis, eierschalen, koperstrips, gebogen randen, maar het lijkt voor die slakken alleen een leuke uitdaging te zijn.
  Sinds dit jaar hebben we twee Indische loopeenden die vrij loslopen in de tuin en heb ik de kropsla in een hoge bak gezet. Heerlijk!
  De eendenkak op het terras neem ik er bij. Het geeft minder frustratie dan al die jonge plantjes die op een nacht opgepeuzeld worden!

  Like

  • ‘k Weet het. Al die alternatieve middeltjes zijn uitgetest op Comité Jean-Pain en ze helpen … geen fluit. De Indische loopeenden vertrappelden hier wel wat planten. En zijn gepakt door een vos omdat ze ‘s nachts niet binnen willen. Daarom twijfel ik nog.

   Like

  • Huisjesslakken vind ik ook tof! Behalve in de brievenbus. Daar eten ze onze post op. Dus zonder pardon worden ze van daaruit tot in de wei gegooid.
   Fijn dat je genoten hebt! Daar doen we het voor 😉

   Like

 4. Door ‘doorknippen’ bezorgt me toch wel wat rillingen…. Ik denk dat ik het enkel in de pikkedonker zou kunnen…
  Wat een mooi filmpje, ik had gehoopt het ook te zien veranderen in een bolletje 🙂

  Like

  • Het beestje zag in mij geen bedreiging dus bleef hij/zij lekker doorscharrelen.😊
   Enne, al die doorgeknipte slakken waren tegen ‘s morgens steeds netjes opgeruimd. Niets meer van te vinden dus het was een lekker al geprepareerd maaltje voor allerlei nachtdieren.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik moet bekennen dat ik jouw partner in crime ben.Ik knip ze namelijk ook met de schaar door midden.Weliswaar niet midden in de nacht, maar kom ik ze tegen dan is er de schaar……Ik voelde mij er wel slecht door, maar troostte mij met de gedachte dat ze dan in 1 keer dood waren.Nu troost ik mij met de gedachte dat er nog iemand op deze aardbol loopt die net zo slecht is als ik☻ Ik heb ook allerlei middeltjes geprobeerd, maar met het grasland naast ons, is er een complete invasie volgend mij dagelijks naar mijn lekkere plantjes, ik had er een blog overgeschreven,maar verzweeg het knippen.Erg he? http://volkstuinvanbemar.nl/slakken-het-vervolg/

  Like

 6. Ik ben ook een knipper. Ik heb er zelfs een speciaal schaartje voor gekocht. Ik denk dat ik hier 3-4 jaar geleden soms 1000 op een nacht doormidden knipte.
  Tip: ga 1-2 uur na de eerste ronde nog eens op pad, vaak zitten heel wat andere slakken de doorgeknipte lijken op te peuzelen, dan ga je een beter rendement halen 😉

  Like

  • Ja, de naaktslakpopulatie is onder controle nu.
   De egel zat in het bloembollengrasveldje, een ruiger stukje tuin. Daar voelde hij zich best. Hij kwam uit ons ‘vogelbosje’ en spurtte over het stukje gemaaid gazon. Dat was blijkbaar iets te ‘clean’ voor hem. 🥰

   Geliked door 1 persoon

 7. de 2 laatste jaren heb ik bijna geen slakken meer in de tuin , door de droge zomers en zie ik helaas ook geen egeltjes meer. Ik vrees dat dit eerder de toekomst wordt. Er worden ook opvallend veel egeltjes binnengebracht in opvangcentra, vooral dit jaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s