De ‘boomfabriek’

Vandaag ging ik op pad met twee leden van de Kerkfabriek. Niet dat ik zo’n heilig boontje ben hoor! Maar omwille van mijn ‘groene vingers’ waren ze bij mij terecht gekomen.

Eerst een beetje geschiedenis: ook in onze parochie bezit de Kerkfabriek wel wat gronden. Die werden hen vroeger geschonken in ruil voor ‘eeuwigdurende’ missen. Onze voorouders waren blijkbaar zeer vroom.

Die gronden, daar mag de Kerk niet zomaar wat mee doen. Blijkbaar is daar een hele wetgeving rond. Simpel gesteld moeten die verpacht worden aan arme boeren. En de Kerk als eigenaar moet de grote onderhoudswerken doen.

Daar wrong het schoentje. Ze hadden ‘onder hun voeten gekregen’ van de Vlaamse Milieumaatschappij. Want op die wei stonden 32 oude populieren die regelmatig zware takken verloren. Daardoor was het moeilijk voor hen om de Molenbeek die passeert aan de weide, te onderhouden. Ze raadden aan de kaprijpe bomen te rooien of anders elk jaar een boete te betalen. Gelukkig moesten ze wel 32 nieuwe hoogstambomen planten.

En zo kwamen ze bij mij terecht. Ik was echt content want aan zo’n tof project mijn steentje bijdragen, dat zag ik helemaal zitten. De weide ligt in een groen gebied waar wij in onze kinderjaren altijd gingen spelen. Ik nam contact op met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Een Regionaal Landschap doet aan landschapsbeheer en -herstel en dit door middel van verschillende projecten. Dus ik dacht wel dat zij hier zouden kunnen helpen.

Deze ochtend trok ik mijn caoutchouc botten aan en samen met de ‘kerkmensen’ en een medewerker van het Regionaal Landschap gingen we de weide bekijken. De koeien die er stonden, lieten ons gelukkig met onze voeten op de grond.

We vonden er zelfs een dichtgeslibde poel. Ook herstel daarvan doet het Regionaal Landschap. En met een poel in de buurt, beheerd door Natuurpunt, zou dat heel waardevol zijn. De 32 populieren, die nu gekapt zijn, gaan vervangen worden door 32 stuks Zwarte Els, omdat het een nat gebied is. Daarbij zijn die waardevoller dan populieren voor de biodiversiteit.

Terwijl we nog wat praktische dingen bespraken, de werken gaan uitgevoerd worden door Pro Natura, wipte een eekhoorn net niet over onze voeten.

De warme chocomelk daarna ‘Onder den Toren’ die smaakte ook!

16 thoughts on “De ‘boomfabriek’

  1. Wel jammer dat er eerst moet gekapt worden. Hadden die gronden nu eens eerder in handen gegeven geweest van mensen die er wat van kennen, dan had dat misschien niet gehoeven.
    ’t Ziet er daar verdorie schoon uit!!
    Ik zou ook blij zijn mochten ze me daarvoor naar buiten roepen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s