Compost…

Dit voorjaar kon je bij de compostmeesters van onze gemeente de echte compostbakken vervaardigd uit gerecycleerd materiaal kopen.  Voor 20 eurokes per bak, niet om zelf aan bezig te zitten he!  Ik heb 2 bakken gekocht en met extra planken van paletten er 3 van gemaakt.  En dan beginnen compost maken.  Al onze groenresten, gazonmaaisel en keukenresten gaan in de eerste bak.  Ook de buurvrouw brengt haar keukenresten dagelijks.  Goed om de vriendschapsbanden aan te halen en zo komen we wat sneller aan een goede hoeveelheid.imageVandaag was het dan eindelijk zover!  Onze eerste bak was vol geraakt.  Tijd dus om hem over te scheppen naar de tweede bak.  Een leuk en eigenlijk poepsimpel werkje.  Ik had gedacht dat dit me veel meer tijd zou kosten, dus nog wat tijd over om te bloggen.Zo ziet uiteindelijk de compost eruit als hij overgeschept is in de tweede bak.  Een dampende, al lekker ruikende mengeling.  Door het verteringsproces wordt er warmte geproduceerd.  Dit is heel nuttig.  Die warmte (tot 60°C) vernietigt evt aanwezige onkruidzaden.  Hier mag de compost rusten.  Hij zal stilaan afkoelen en dan kunnen pieren, pissebedden en andere diertjes verder werken aan de vertering.

imageGelukkig kreeg ik wat hulp van ons Euphrasie…

image

 

Maar ze deed niet veel meer dan controleren…

imageimage

image

… haar gat naar mij draaien, haar neus in mijn zaken steken en ongezouten haar mening geven!  Wat een kieken!

image

Uiteindelijk keurde ze mijn inspanningen toch goed nadat ze het van zeer dichtbij gaan bekijken was.  Hopelijk is Jackie van de compostmeesters ook zo mild.  De compostmeesters komen zondag 5 juni bij ons in de tuin een demonstratie en uitleg geven over hun passie tijdens de ecotuindagen van Velt.  Hopelijk vallen mijn probeerselen bij hen in de smaak!

De eerste bak terug gevuld met vers materiaal.  Hier kunnen we terug onze tuin-, groen- en keukenresten in kwijt.

imageIn de tweede bak heb ik de compost ‘gedekt’ met een oud deken.  Tijdens het overscheppen had ik steeds wat water toegevoegd.  Dit is nodig voor de vertering.  Compost die te droog is, werkt niet.imageMaar hij mag ook niet te nat worden door de regen.  Want dan wordt het een zware smurrie waar geen lucht meer in kan.  Dan krijg je anaerobe bacteriën en dat wil je echt niet.  Dan begint je hoop verschrikkelijk te stinken!  Dus heb ik er nog een dakje bovenop gelegd…image

De derde bak, die is voorlopig nog leeg.   Als de eerste bak terug vol is, schep ik de tweede bak naar de derde en de eerste bak terug naar de tweede.

Een vernuftig systeem toch, he?!

2 thoughts on “Compost…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s