Compost 2.0

‘Het zwarte goud’. Zo wordt compost genoemd door menig ecotuinier. Er bestaat inderdaad niks beter voor je planten. Meststof en mulchmateriaal tegelijk. En als dat dan ook nog eens zelfgemaakt is, van je eigen groenafval, mmm …

“Al jaren en jaren doet ons moeder dat”: mijn zonen kunnen het zo smakelijk uitleggen. Maar ’t is waar, ge gaat mij niet tegenkomen in ’t containerpark met groenafval. Ik verwerk het allemaal in drie bakken, hoe ik dat doe en wie me daarmee helpt, kan je hier lezen. 😉

Ik had echter mijn compost nog nooit gezeefd. Lompweg en heel lui, kapte ik hem steeds zo tussen mijn planten. Da’s geen probleem. Mijn ‘personeel’ (pieren, mieren en andere beestjes) maakt dat dan wel fijner en uiteindelijk bekom je hetzelfde resultaat. Maar ’t is inderdaad wel veel properder als alles al fijn is.

Ik had dus een compostzeef nodig. Maar hoe ging ik daar aan geraken met mijn twee linkerhanden?

En toen kwam Corona. En de handige buurman die plots technisch werkloos was en zich steendood verveelde. Ik moest diene mens toch helpen?

Ik vond hier een technische uitleg om een compostzeef te maken en stuurde die naar hem. Dat zag hij helemaal zitten. Een weekje later stond hij er al mee op den hof. Met zijn haar nog vol houtschaafsel en met blinkende ogen, zo fier als een gieter. Ik vond zijn creatie prachtig!

‘k Heb dan mijn compost nog eens omgeschept en gemengd met grasmaaisel en regenwater. Zo kon hij nog eens goed ‘broeien’.

Vorig weekend was het dan zover. De compost was klaar. Nu kon ik dus de eerste keer in mijn leven compost zeven. Jongste zoon kwam eens lachen: “Doe de da na geiren?” Het duurt ongeveer een half uurtje om een overvolle kruiwagen met lekker geurende, fijne compost te bekomen. Al wrijvend met mijn tuinhandschoenen door de grove compost, stoot ik de lade van de zeef heen en weer. ‘k Krijg er rode oortjes van. Want een ritmisch gebonk stijgt uit boven ons vogelboske. Wat zouden de buren daar wel van denken? De grove stukken die overblijven, worden terug in de eerste bak gegooid.

“Of ik dat na geiren doe”? Ja! Want het resultaat is een product dat zo heerlijk is. Als ik er mijn neus in steek, waan ik me in het bos. Helemaal zelf gemaakt, gratis en van super kwaliteit.

39 thoughts on “Compost 2.0

 1. Hier is het de oudste zoon zelf “die da geiren doet”. Serieus, hij waakt over samenstelling, vochtgehalte en temperatuur, verhakselt, zet op en om en zeeft. De zeef ziet er hier niet zo professioneel uit, maar maakte hij eigenhandig met recuperatiemateriaal en is ergonomisch gezien aangepast aan zijn lengte. Handig zo’n zoon, die (onverwacht) besmet is geraakt met het tuinier en permacultuur virus. Enige nadeel : ik krijg al eens op mijn donder van hem als ik te weinig heb gemulchd of iets op de “verkeerde” composthoop heb gegooid (ah ja, want ’t is niet gelijk hé, zo hebben we een wormencompostbad, koude en warme hopen, wachthopen voor bruin en groen, eentje voor de bladcompost en eentje voor het composttoilet. Er ontbreekt alleen nog een boekhouding 😉

  Like

  • Wauw inderdaad handig zo’n zoon! Mijn kinderen hebben alledrie niks groen in zich. De echtgenoot ook niet. Ik beheer mijn stukje natuur eenzaam en alleen.
   Als ik het zo lees, is jouw zoon serieus professioneel bezig met jullie compost. Zalig!

   Like

 2. Al 47 jaar heb ik een Bio tuin en nooit de compost gezeefd , dat gebeurd in de natuur ook niet , kijk zo in het voorjaar , langs de wegen als je buiten af woont , dan zie je op eens alles de grond uitvliegen , zonder dat we er tussen komen .Omdat er daar planten naast elkaar groeien , die in evenwicht zijn . De ene plant brengt dit in de grond en de andere weer een andere belangrijke stof . Met elkaar doen ze elkaar de kracht geven, om te leven . Zo moesten wij mensen , dat ook doen , met elkaar , maar ook in de tuin. Dus vooral niet iedere keer de zelfde planten en op de zelfde plaats zetten en steeds wisselen en gewoon de kompost iedere keer bovenop de grond. Zo mogelijk als we kippen of ezels , paarden hebben er ook , in en zekere mate mest daarvan bij de kompost doen , maar niet te vaak . Mijn tuin is een lust om te zien en met 85 jaar en hulp heb ik er nog steeds veel plezier van en………. een goede gezondheid. Heerlijke groenten jus in de blender en alle soorten groenten en aardappelen uit de Bio tuin !

  Like

  • Wauw wat een super reactie! Begrijp ik het goed, ben je echt 85 jaar? Respect, echt enorm veel respect! Jij moet inderdaad tonnen ervaring hebben. Wat je zegt: “de compost iedere keer bovenop de grond”, vind ik prachtig. Mijn vader en schoonvader zijn 78 en 81 jaar en willen alles steeds maar onder spitten. Blote, ‘propere’ grond willen ze. Hoe dikwijls ik het ook al uitgelegd heb, tja …

   Like

 3. Hier gaat het zwarte goud al jaren ongezeefd de borders in. Oogt wat rommeliger, ja, maar de natuur doet snel zijn werk.
  Mooie zeef heeft je buurman gemaakt. Heerlijk doe-het-zelfwerkje bovendien!

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier ook niks van keuken- of tuinafval. Al wat biologisch afbreekbaar is vliegt in die compostbak en ééns in de twee jaar wordt die geledigd en verdeeld in de tuin. Zelfs niet af en toe eens omgekeerd of zo, gewoon twee-drie jaar met rust laten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Heerlijk ruikt dat, je eigen compost.Inderdaad net bosgrond. Ik zeef het niet en gooi het zo in de tuin, na een poosje zie je de grove stukken al niet meer. Ik ken het woord geiren niet, maar ik denk dat ik uit de zin begrijp dat je zoon vraagt of je dat graag doet?

  Like

 6. Ik geraak altijd mijn boekhouding kwijt. Ik ken de theorie en ik heb 3 bakken staan (in men kippenhok.. zoals bij de meeste mensen zeker) mor .. elke keer ik mij voorneem om wat rigoureuzer op te letten.. En om te zetten.. En dan is er plots nen bak bijna leeg en dan kieper ik daar weer in. Oepsie.. zo’n zeef daarentegen lijkt me zalig! (Nu schep ik gewoon het onderste uit elk van mijn 3 bakken.. )

  Like

 7. Dit is haast een wellustig blogje over je eigen compost.
  ik kan dat helemaal met je meevoelen, jaren geleden las ik, als ik eens griep had, bij voorkeur boeken over het maken van compost: om op te knappen.
  En uiteraard maak ik al jaren mijn eigen luie slowcompost.
  Door je handige buurman kun je jouw compost ook nog eens verfijnen: wat een weelde!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 8. Compost is inderdaad het zwarte goud. Maar dan toch het zwarte goud dat lekker ruikt naar frisse bosgrond. De compostmeester is bij ons mijn echtgenoot en hij composteert al heel veel jaren ( toen het woord compost nog niet uitgevonden was denk ik). Ook bij ons wordt de compost niet gezeefd. uitzondering gemaakt om potgrond en zaagrond te maken. wij composteren niet in bakken maar op de grond; Wij hebben 2 grote hopen (volgens de periode van composteren) van 8 à 10 vierkante meter. De meeste compost wordt gebruikt in de groentetuin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s