Polarisatie

Ik weet niet wat dat tegenwoordig is, maar ik zie onze maatschappij zo polariseren.

Zo was ik vorige week getuige van een discussie tussen twee haantjes op de FB pagina van Natuurpunt. Blijkbaar laat Natuurpunt zich sponsoren door Horta, een tuincentrum van ‘de boeren’. Het ene haantje vond dat niet kunnen. Want als je op de website van Horta terecht komt, word je aangespoord om een robotmaaier te kopen. En door robotmaaiers worden er tegenwoordig zoveel egels gekwetst. Horta verkoopt ook vlotjes ‘gewasbeschermingsmiddelen’, vergif . Ik snapte dus volledig zijn punt.

Maar het andere haantje had het over de vrijheid van keuze voor kort of lang gras. Voor netjes of wild. Hij had ook gelijk natuurlijk. Maar zoals echte haantjes, ze gaven allebei niet toe. Of ze er uiteindelijk uitgeraakt zijn, weet ik niet. Maar het liet me niet los. Waar ik eerst volledig in het ene haantje zijn standpunt mee was, begon ik te denken: “waarom doet Natuurpunt zoiets?”

En ik denk dat ik het snap. Groene jongens (en meisjes) hebben altijd lijnrecht tegenover de landbouwers gestaan. Er is inderdaad heel veel misgelopen in de gangbare landbouw. Maar vanuit de landbouwers hun standpunt lijkt het wel of ‘die groenen’ niet snappen dat het die mensen hun broodwinning is. Polarisatie dus …

Onze milieu- en klimaatcrisis wordt catastrofaal en als we ieder aan onze kant van ons gelijk blijven staan, gebeurt er niets. Dus in die optiek snap ik waarom Natuurpunt reclame maakt voor Horta. Ik kom regelmatig in de plaatselijke Horta vestiging, niet voor gewasbeschermi… vergif dus, maar wel voor kippeneten. En ik heb inderdaad gemerkt dat er daar ’t één en ’t ander aan het veranderen is. Ze bieden nu ook natuurlijke vijanden aan ipv vergif voor plagen in de tuin. Je kan er nu ook nestkastjes van Natuurpunt kopen. Er is dus toenadering en de natuur kan daar alleen maar wel bij varen. Ook Velt beseft dat met hun enorme expertise over ecologische teelt van groenten, ze de landbouw kunnen helpen en wil daar nu gaan op inzetten. Prachtige voorbeelden van depolarisatie!

Rond de klimaatverandering is er ook zo veel polarisatie. Je hebt de ‘believers’ en de ‘non-believers’. Er zijn wereldwijd talloze bewijzen geleverd door wetenschappers van het IPCC dat de klimaatopwarming een feit is én dat het veroorzaakt is door de mens. En toch blijven sommige randwetenschappers proberen om mensen van het tegendeel te overtuigen. Waarom toch? Het draait om geld. Want een wetenschapper die een belangrijk bewijs kan weerleggen, die zijn broodje is gebakken.

Ook de pers speelt een belangrijke rol in de polarisatie van onze maatschappij. Zo las ik deze ochtend een artikel in De Morgen over de ongekend hoge temperaturen in Noord-Rusland momenteel en het alarm dat klimaatwetenschappers daarover slaan. En hier komt het, ik citeer: “Dit jaar belooft mede door die hittegolf het heetste jaar sinds het begin van de metingen te worden, ondanks de verminderde uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de coronacrisis.”

Allee zeh! Wat is hier nu de bedoeling van? Ze weten toch dat wetenschappers gezegd hebben dat als we morgen direct zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen, de temperatuur nog zal blijven stijgen met 0,1 tot 0,3°C! Met andere woorden, er zit een vertraging op het systeem. Natuurlijk kunnen we het effect van de coronacrisis nu nog niet voelen. Maar de man in de straat zou nu wel kunnen concluderen dat de klimaatverandering toch niet door de invloed van de mens komt. En dat helpt ons niet vooruit. Integendeel, hoe langer we dralen om in actie te schieten, hoe moeilijker en duurder het wordt om het tij nog te keren.

Die coronacrisis, da’s nog zoiets. Daar heb je de mensen die nauwgezet de veiligheidsregels volgen en anderen die er hun broek aan vegen en afterparty’s organiseren. Beide kampen staan furieus tegenover elkaar.

Het toppunt van polarisatie vond ik de betogingen voor Black Lives Matter na de dood van George Floyd. Zo juist dat mensen daarvoor op straat kwamen maar het moment zo verkeerd gekozen, in volle corona-crisis, als afstand houden nog zo belangrijk is. De polarisatie blank versus zwart, de aanklacht tegen racisme, verdween gewoon in … een andere polarisatie …

Wat is jouw idee daarover?

17 thoughts on “Polarisatie

 1. Het internet, dat magische venster op heel de wereld, heeft tevens voor veel meer spanning gezorgd. We lezen en zien nu alles, bovendien pakken sneller dan ooit. Niks wordt ons nog onthouden. Ook andermans mening niet. Die meningen wordt massaal over ons uitgestort.
  De haan die het luidste kraait, vergaart het meeste kippen. Er zijn influencers, er ontstaan groeperingen, voor- en tegenstanders, haters en rebellen. Hoongelach is het deel van zij die blindelings de wet naleven. Ze dwalen en hebben geen eigen mening. Anderzijds worden de eigenzinnigen, de onbereidwilligen en de wettelozen aan de schandpaal genageld. Voor een miljardenpubliek.
  Polarisatie is zo oud als de mensheid. Maar wat ooit een flakkerend vlammetje was is nu een onblusbare toorts geworden. Voor omkeerbaarheid is het volgens mij te laat.

  Like

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat toen in Nederland in Amsterdam de eerste massale demonstratie was, ik echt verontwaardigd was. Dat mensen de coronaregels zo aan hun laars lapten met risico voor iedereen en zeker de kwetsbaren!! Inmiddels blijkt dat het ook anders kan en kan ik alleen maar instemmen met BLM. Wel zal het een tijd duren volgens mij dat wij allemaal eensgezind zijn. Nu worden standbeelden beklad, neergehaald,straatnamen staan ter discussie, de geschiedenisles moet herzien, we mogen geen moorkop meer bij de bakker en onze Zwarte Piet is inmiddels al van allerlei kleuren.Dit alles leidt ook weer tot polarisatie…………

  Like

 3. Mijn idee: extremisme is nergens goed voor. Dat is ‘te’. Met een beetje water bij de wijn te doen geraak je veel verder. We kunnen niet alles te gelijkertijd veranderen.
  Ik merk dat ook lokaal, wanneer natuurpunt de prioriteiten mag doorgeven aan de stad is dat een lijst met 20 items. Ik probeer hen dan te overtuigen dat ze veel meer kans maken wanneer ze 4 of 5 dingen vragen.

  Like

 4. Helaas lijkt de polarisatie explosief toegenomen tijdens/na de coronacrisis. De ontwrichte maatschappij lijkt plots veel zieker geworden – en dan heb ik het niet over COVID19. Het verontrust mij ook.
  Gelukkig is er de troost van de natuur. Prachtige foto’s.

  Like

 5. Mijn oudste was steward op de BLM-samenkomst in Brussel. Iedereen zonder masker werd er één gegeven, en iedereen moest zijn handen ontsmetten. Het was voor haar heel dubbel om daar te zijn. Ze had effectief schrik, zoals in: hoe gevaarlijk zijn we hier bezig, maar tegelijk is ze even bang voor het recht op protest dat nu aan banden wordt gelegd. En als je ziet waar onze overheden ondertussen allemaal mee bezig zijn en kijkt naar de grote ruk naar rechts dan begrijp ik haar bezorgdheid ook.
  En voor alle duidelijkheid, diezelfde dochter zou het nooit in haar hoofd halen om te gaan fuiven zoals dit weekend in Brussel en andere steden werd gedaan. We hadden het zelfs allebei even moeilijk dat hier in huis zondag 10 personen (mijn broers/zussen – housewarming) waren. We proberen immers nog altijd voorzichtige mensen te zijn.
  Voor de rest wil ik nog graag naïef geloven dat er een heel goeie onderstroom zit in de maatschappij, maar dat die niet altijd even duidelijk is doordat de luide, lompe, grote bullebakken rapper de (sociale) media halen.

  Like

  • Wauw! Respect, enorm veel respect voor je dochter en jij Vief! Ik vind het prachtig dat zij daar was en hoe ze zorgde voor iedereen. Je zag het ook effectief op de beelden dat iedereen een masker droeg. Dit weekend op de fuiven integendeel … het effect daarvan, daar hou ik mijn hart voor vast.
   Ik ben ook zo’n naïeve, maar ik geloof het echt, ondervind het alle dagen: er zit inderdaad een goeie onderstroom in onze maatschappij. Maar die haalt niet zo vaak de media en da’s spijtig.

   Like

 6. Iedereen is bezig met goed of fout en ik geloof dat er een beweging mag komen naar binnen. Dat we allemaal opschonen voor onszelf en met mededogen kijken naar de ander. Zonder te oordelen. Dat is de enige manier volgens mij om tot een liefdevolle wereld te komen met respect voor de natuur, voor onszelf dus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s