Swenga

Hier is ze dan! Onze puppy Inkululeku Swenga Mushana, dochter van stoere papa Kilimanjaro van de Pronkhoeve (Xavi) en lieve mama Inkululeku Madhuri Mushana.

Onze Inkululeku Karoo hebben we vorige zomer moeten laten inslapen na een oneerlijke ziekte die ze niet kon overwinnen. Vreselijk triestig, ik miste haar zo. We hebben een hele tijd gezocht om een hond te adopteren, maar zo simpel is dat niet, ondervonden we. En dit voorjaar kreeg ik een telefoontje van Odette dat Madhuri, de liefste hond uit haar roedel vind ik, zwanger was. Ze beloofde dat als alles goed ging, er een pupje voor mij bij was.

Er werden twee teefjes en twee reutjes geboren, een klein nestje dit keer. Toen ik dit nieuws in ons messenger groepje met de kinderen deelde, reageerde jongste zoon direct : “Shotgun teefje!” Het mooiste teefje heb ik mogen kiezen.

Het is een schatje, onze Swenga. Ze is nu bijna twee weken bij ons en ze kent haar naam al goed. Plasjes en hoopjes doet ze meestal, soms 😉 flink buiten als ik meega om te supporteren. Wel gemakkelijk zo want het opruimen met een dweil waar een puppy aan hangt, da’s niet zo handig. Ze heeft natuurlijk nog ‘puppymanieren’ en zet haar scherpe tandjes overal in. Mijn benen zien eruit alsof ik door de bramen gelopen heb en mijn handen zijn ook helemaal geschramd maar niet door de rozen te snoeien.

Ge hebt daar echt uw bezigheid mee want dat moet nog alles leren. Dus nu gaan we regelmatig op pad. Meerijden met de auto, naar de winkel, naar de markt, naar het rusthuis, in de fietskar naar het bos. Spelen met de hond van de buren. Kennismaken met de kippen en de kuikens, met de poep omhoog een bal brengen en dan heel verbaasd kijken omdat die kip daar niet wil achter lopen…

Ik ga ook naar de hondenschool met haar, 20 minuutjes leren zitten, liggen, staan, aan de voet lopen, tandjes laten bekijken, … en dan 10 minuutjes met de andere puppy’s spelen. Schattig!

Soms zou ik ze wel achter het behang willen plakken. Dweilen doe ik terwijl ze slaapt maar net als de living onder water staat wordt dat wakker natuurlijk. Dochter optrommelen om met haar een plasje te gaan doen maar gezag heeft ze er niet over. Puppy komt binnen gestoven, schuift over de natte vloer tot aan de dweil die zo leuk heen en weer beweegt en plezant dat ze dat vinden…

Maar elke dag kan ze een beetje meer. Eigenlijk is ‘t een hele slimme. En ook een brave. Ze slaapt ‘s nachts door, heeft zelfs al eens een nacht de krant volledig droog en proper gehouden. En voor ze haar eten krijgt, gaat ze beleefd zitten. Dat kan ze al zonder koekje, gewoon met het woordje ‘zit’ en de vinger omhoog.

Valt het op dat ik er al helemaal zot van ben?

28 thoughts on “Swenga

 1. Hallo Hilde, sinds ruim een maand hebben we ook een puppie en dat is ook een Rhodesian Richback.
  We waren te ver op de lijst van Odette en daarom op haar aanraden zijn we onze puppie bij iemand in Wallonië gaan halen. Hij lijkt op jullie Swenga. Misschien eens een ontmoeting tussen de hondjes en de baasjes?

  Geliked door 2 people

 2. ohhhhh ik ruik puppy * fliefd* heerlijk hé, de beste raad di eik gekregen heb toen ik mijn jongens kreeg was… leer ze niet aan wat je ze later af wilt leren, en het belangrijkst van alles. :” kom hier” daar heb ik erg veel plezier van als we naar het bos gaan ze gaan niet van het pad af, en gaan nergens achteraan… dat vind ik zo’n geweldig feest elke keer weer 🙂 heel veel genoegen met deze lieve schat, rhodesian ridgeback ??

  Like

  • Heb jij ook honden Klaproosje? De ‘kom hier’ da’s nog een beetje moeilijk maar het komt wel. Dat was bij onze vorige hond ook zo. Ze zijn zó heerlijk eigenwijs hè, Ridgebacks. Geen onderdanige slaafjes, ze luisteren omdat zij dat willen. Ze wordt een zalig maatje…

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtig en vertederend hondje. Nu nog wel: “hondje”, want het wordt later een flinke stevige Ridgeback!
  Nu gaan jullie door de wat tijdvragende opvoedingsperiode heen, maar dat is een hartveroverende investering.
  Wij hebben slechts twee eigenwijze katten, maar honden blijven mijn grote interesse houden. Dus zo nu en dan een post over deze prachtige hond zou zeer welkom zijn.
  Veel plezier met haar!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s