Wij zijn het klimaat

Zo was ik begonnen deze zomer. Ik vond het nog terug in mijn concepten:

Vakantie, dat is : tijd hebben om naar de bib te gaan en onder de notenboom te gaan liggen lezen…

Ik bracht het boekje ‘Wij zijn het klimaat Een brief aan iedereen’ mee. Opgetekend door Jeroen Olyslaegers van Anuna De Wever en Kyra Gantois. Ik vind die twee dames heldinnen! Ze worden door velen door het slijk gehaald en belachelijk gemaakt maar toch houden ze vol. Respect!

Ik bracht nog een ander boek mee : ‘Klimaatrelativisme’ van Johan Albrecht. Johan is doctor in de economische wetenschappen en publiceert vooral over milieu- en energievraagstukken. Ik heb diene mens nog gekend toen we pubers waren en naar dezelfde fuiven gingen.

Waarom ik deze twee boeken onder mijn notenboom wilde gaan lezen, was omdat ik graag wil begrijpen waarom zoveel mensen Anuna en Kyra aanvallen, hen niet geloven, hen belachelijk maken, …

En toen zat ik vast…

Het boek van Johan Albrecht heb ik niet uitgelezen. Al in het tweede hoofdstuk vond ik allerlei onwaarheden over windenergie. Hij geloofde niet in windmolenparken! Huh? Tot ik eens ging kijken wanneer het boek geschreven is. Tja, in 2007, helemaal achterhaald dus. Gelukkig staan we nu al veel verder.

En nu … zit ik nog steeds vast.

Wat ik voel over heel de klimaat- en milieukwestie kan ik nog steeds niet verwoord krijgen. Maar het ‘broebelt’ enorm vanbinnen. Ik word zo kwaad van alle plastiek die onze aardbol overspoelt. De regenwouden die platgebrand worden om palmolieplantages aan te leggen. En de multinationals die dat ondersteunen en terwijl ons, goedgelovige consument wijsmaken dat ze duurzaam bezig zijn. Onze regeringsleiders die maar blijven aanmodderen en maar niet kunnen beginnen terwijl de tijd zo dringt. Ik kan zo nog wel even verder gaan.

En als collega’s dan heel ostentatief hun plastieken bekertje voor mijn neus kapot duwen, in de vuilbak gooien en zeggen: “Ge kunt daar toch niks aan doen. Het is al te laat.”, dan word ik zó kwaad.

Als mijn toekomstige kleinkinderen later zouden vragen: “Wat heb jij eraan gedaan?”, dan wil ik wel iets kunnen antwoorden.

Nu bracht ik het boek ‘In het oog van de klimaatstorm’ van Jean-Pascal van Ypersele mee. Dat is tenminste een échte klimaatwetenschapper. Eens kijken wat hij schrijft …

31 thoughts on “Wij zijn het klimaat

 1. Ik voel helemaal met je mee.
  Het enige, dat wij zelf individueel kunnen doen is dát, wat we kunnen, en wat binnen onze mogelijkheden ligt gewoon blijven doen. (Koopgedrag, mobiliteit, tuinieren, eten e.d.)
  En op de juiste partijen / personen stemmen als het zover is.
  En je zo min mogelijk kwaad proberen te maken, het vraagt kostbare energie van jezelf, die kun je beter voor de belangrijke dingen aanwenden. (zeg ik ook tegen mezelf 😉 )
  We blijven hopen!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. OK, even belerend doen (even maar). We moeten zelf wel een onderscheid maak tussen de strijd voor het klimaat en die tegen de vervuiling. Plastieken zakken verbieden en vervangen door papieren zaken is een ramp voor het klimaat. Een houtstoof is goed tegen de klimaatopwarming maar een ramp voor onze luchtkwaliteit. Kernenergie is zeer geschikt om de klimaatopwarming een halt toe te roepen, maar daar zijn ook problemen mee.
  De plastiek-afval kwestie is dus helemaal niet gerelateerd aan de opwarming.

  Kunnen we niets doen? Absoluut wel. Deze website http://www.drawndown.org toont aan dat het redelijk makkelijk is om onze CO2 – uitstoot te halveren zonder anders te gaan leven en zonder onze economie te doen stokken. Achter deze website zitten wetenschappers van MIT, zonder enige twijfel de meest gerenommeerde ingenieursschool van de wereld. Als we dan ook nog een beetje moeite doen om anders te gaan leven, is volledige klimaatneutraliteit misschien niet haalbaar, maar kunnen we toch met rasse schreden de versnelde opwarming een halt toe roepen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jij wordt nog kwaad, ik vooral depressief. Complex is het zeker. De link van Mr Fruitberg bijvb is zeker interessant, maar ik heb het moeilijk met enkel de focus op CO2 reductie en de daaraan vasthangende cijfertjes en dollartekens. Het past namelijk binnen eenzelfde denkkader als hetgeen de problemen heeft veroorzaakt, zelfs al zijn de bedoelingen goed. (blijven consumeren, het op groei gerichte economisch systeem blijven behouden) Ik weet dat ik een nogal radicale kijk heb op de dingen , maar in sé is er geen geld nodig om zowel Co2 uitstoot als vervuiling tegen te gaan (arme mensen hebben de laagste ecologische voetafdruk , remember, en de Co² metingen toonden aan dat de globale economische terugval in het crisisjaar 2008 een verademing was voor het klimaat). Mr Fruitberg heeft gelijk wanneer hij schrijft dat wat goed wordt geacht voor het klimaat, niet noodzakelijk goed is voor het milieu, de focus op CO2 reductie is volgens mij zelfs ronduit gevaarlijk, juist omdat het geen rekening houdt met het milieu en al evenmin met de sociale ongelijkheden in de wereld. Alles is met alles verbonden, om niet aan die complexiteit ten onder ten gaan kun je wel niet anders dan “to pick your battles”, alleen denk ik niet dat we ook maar iets zullen redden als we niet dringend radicaal anders gaan denken en doen, maar zoiets lijkt onmogelijk en vraagt tijd… en toch, heb ik nog hoop als ik de volgende grote dame bezighoor (dankzij haar durf ik mezelf trouwens eco-feministe te noemen) hier een linkje naar een van de vele intervieuws en filmpjes die over haar circuleren, geniet er van https://www.youtube.com/watch?v=q3d9k23UyQQ&t=5s

  Geliked door 1 persoon

 4. Raak stuk. Fijn dat je er zo over schrijft, ik herken veel: de woede over die bekertjes, of over het ‘opgeven’ van andere mensen. Ik word daar kwaad van omdat ik het herken, in mezelf, soms geef ik ook op, maar dat wil ik helemaal niet. Evenmin als kwaad worden. Ik geloof niet dat ik daar veel mee bereik.

  Net als jij ben ik ook de bib ingedoken, en dat ben ik ook van plan te blijven doen, dus ik ben heel benieuwd welke titels jij daaruit haalt en wat je daarvan vindt!

  Hier ligt nu ‘Hoe gaan we dat uitleggen’ van Jelmer Mommers op de salontafel, en Stop met Klagen (waar ik zojuist over schreef) van Steven Vromman staat in de kast. Verder is Wij zijn het klimaat van Jonathan Safran Foer aangevraagd bij de bibliotheek en wil ik me ook wagen aan Ons huis staat in brand van Greta Thunberg.
  Ofwel: goede literatuur die ons verder brengt te over.
  Die ik nu natuurlijk deel, omdat ik het zelf ook heel fijn vind om tips van anderen te krijgen. Niet ter overweldiging. (Het wordt een lange reactie wel, dit :))

  Afijn, dankjewel voor deze post. Enne, ook bij die multinationals werken mensen. En alle mensen willen uiteindelijk de wereld mooier maken, we weten alleen soms niet hoe. Dat geloof ik echt.

  Like

  • Dankjewel voor die uitgebreide reactie! Het doet deugd een soulmate tegen te komen.
   ‘Ons huis staat in brand’ van Greta Thunberg las ik ook. Het leest als een trein, ik werd er helemaal in meegesleept en mijn respect voor haar groeide nog meer.
   Een boek en blog van Steven Vromman, dat wist ik niet. Dankjewel voor de tip! Ik zag Steven al met zijn ‘smoestuinshow’ en vond die fantastisch.
   Allee, ik vond het echt fijn je hier tegen te komen! Maar dat had je al door zeker?😉

   Like

   • Haha, ik heb zo mijn vermoeden ondertussen ja 😉
    Maar volgens mij is het voor iedereen fijn dus, om ook wat geluid van de andere kant te horen. Niet dat ik precies weet hoe het moet met de wereld, maar ik wil wel graag iets doen. En volgens mij helpt het veel om dat uit te spreken en niet te bang te zijn voor alle dingen die we (nog) niet doen, dan blijkt ineens dat iedereen graag op een mooie wereld woont waar we nog even op vooruit kunnen. 🙂

    Ik zal deze week eens beginnen aan het boek over/van Greta, dan kan hij gauw weer terug naar de bibliotheek!

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik leer hier veel bij. Ik doe vooral mijn uiterste best in mijn eigen (klein) leventje, omdat ik politiek niets kan verwezenlijken en grote wereldproblemen niet kan aanpakken.
  Maar ik zie nog zoveel mensen rondom me die dit niet belangrijk vinden, en dat begrijp ik dan weer niet….

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik wou je schrijven: “ga eens bij Loessoep lezen”, maar jullie hebben elkaar precies al gevonden 😉

  En ik krijg ook grijs haar van die mensen die zeggen “ge kunt daar toch niets aan doen”. Laten we maar lekker koppig verder doen met het ons wel aan te trekken -je bent niet alleen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Lead by example is het beste wat je kunt doen, denk ik. Van de daken roepen werkt vaak averechts (zie de klimaatjongeren), in discussie gaan heb ik geen energie voor, dus blijft er over: doen 🙂
  Ik vind het heel erg van die met zijn of haar plastic bekertje. ‘k Ken er zo ook, die hebben je “zwakke plek” gevonden en gaan dan eens goed op je ziel staan als ze de kans krijgen. Waarom? Geen idee. Te weinig aandacht, zeker?
  Gewoon blijven volhouden, zie eens aan de reacties hier met hoeveel ‘we’ al zijn tegenwoordig 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s