De Klimaattafel

Vorige week kreeg ik de kans om in de gemeente waar ik werk, deel te nemen aan een klimaattafel. Tof! Ik leerde weer wat gelijkgezinde mensen kennen. En goesting mannekes, goesting dat ik daarvan gekregen heb. Als alle tips die we gegeven hebben, gaan verwezenlijkt worden, dan gaat dat hier mooi worden!

De gemeente waar ik werk, heeft vorig jaar het ‘Burgemeestersconvenant’ ondertekend en belooft daarmee om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030.

Er waren al twee studiedagen hiervoor. Een collega en ik gingen naar ene over duurzaam wonen. Hij ging begin januari ook naar ene over duurzame mobiliteit. Daar kwam hij echter een beetje gedesillusioneerd van terug. Koning Auto is nog heel machtig.

Nu was er een klimaattafel voor burgers. Bedoeling was te brainstormen over praktische oplossingen.

Mensen zijn er echt wel mee bezig. Dat ondervond ik deze avond. Het deed deugd want overdag had ik me heel alleen gevoeld. Voor sommige mensen aan wie ik tips gevraagd had, leek het op het eerste zicht niet prioritair te zijn, dat klimaat. Bedoelden ze dat echt zo?! Verdrietig was ik daarvan geworden.

De hamvraag van de avond was dan ook: hoe overtuigen we de anderen? Weten jullie het? Een warme oproep om positieve ideeën aan te leveren…

28 thoughts on “De Klimaattafel

 1. Mooi, zo’n ‘warme’ oproep. (of was dat geen stil grapje?)
  En mooie vraag ook. Ja, jeetje. Hoe overtuigen we de ander? Ik vrees dat er geen stappenplan te vinden zal zijn, het is maatwerk.
  Toch komt er – haast een blogpost waardig – behoorlijk wat in me op bij deze vraag.

  0. Niet. Want ergens denk ik, ik hoef niemand te overtuigen. De hete zomers, de bosbranden, de migrantenstromen, de conclusies van wetenschappers spreken voor zich.
  We zullen linksom of rechtsom naar een andere wereld overgaan, kijk, dan behoor ik liever tot de voorhoede, maar iedereen zal meegaan.
  (Pas op dat je niet te veel verantwoordelijkheid op je neemt hè ;))

  1. De natuur. Zien hoe ingenieus en prachtig het is.

  2. Natuurlijk moeten mensen dan wel weten wat er aan de hand is. Geïnformeerd worden. Zichzelf informeren.
  Want zodra je er iets meer over weet, is het heel moeilijk wegkijken. Heb je snel ook al meer motivatie. EN MERK JE DAT JE DAN EIGENLIJK EEN SUPERLEUK LEVEN KUNT HEBBEN. Wel anders, maar eerder beter dan slechter.

  3. Want het moet dus wel leuk blijven. Dus mensen laten zien welke mooie dingen er nu mogelijk zijn. En ook hoe fijn het leven is met kwaliteitsspullen, hoeveel geld je overhoudt als je alleen koopt wat je nodig hebt, hoe je gezonder wordt van natuurlijk eten, hoeveel rust minimalisme geeft (zegt koningin Chaos ;)) of, mijn persoonlijke favoriet, hoe awesome het is om alle vervoer binnen een straal van 60km op de fiets te doen. (nee, is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar)
  In dat opzicht houd ik ook echt van je blogjes, ik zie steeds hoeveel liefde er in die grond van jou gaat.

  4. Humor. Voorbeeld: gisteren hoorde ik over de actie http://www.viespensioen.nl , omdat veel NL-se pensioenfondsen en masse investeren in fossiele zaakjes. Zie ook hun alternatieve ‘nieuwjaarsreceptie’.

  5. Huilen. Tja, jeetje. Ik moet er oprecht soms van huilen. Ik hoorde een zwartrugfluitvogel die zo scherp een brandweersirene imiteerde en je kon me opvegen. Ik vond dat ergens heel genant, maar hallo zeg, die gevoelens kunnen zo heftig zijn, dan laat je dat ook maar het beste zien. (om daarna met humor en strijdkracht weer door te kunnen ofzo).

  5a. Onszelf durven laten zien, onze menselijkheid tonen, helpt volgens mij. Want, soms kunnen mensen het gevoel hebben dat je tegen ze bent, omdat jij vegetariër bent en zij niet bijv., en dat kan zo naar voelen. Dus – ik wilde hier snel nog eens een post aan wijden – moet ik heel vaak benadrukken dat ik geen kritiek heb. Niet op mensen. Op vrijwel niemand. Maar wel op het systeem, de (niet-)regering, het handelen van grote bedrijven.
  Ik houd heel erg van deze wereld. Van de mensen. Van de vogels. Van de insecten. Van de bomen. Zelfs van de wat abstractere dingen zoals het internet. Houd ik van.
  Dus ja, hallo, ik ben niet tegen. Ik wil het alleen graag zo mooi mogelijk maken.

  Like

   • Maar jong toch! Gij zijt dus echt hélemáál de max hè!!! Er zit al een hele tijd een mail naar jou in mijn hoofd maar hij kwam er nog niet uit. Hij komt hoor. Deze week, beloofd!

    Like

  • Haha nee, ‘warme’ oproep was niet als grapje bedoeld. Maar zo leuk dat je dat erin ziet!
   Het was eerder bedoeld als jouw puntje 5. Ik ben ook echt niet tegen mensen maar tegen het systeem en de gelatenheid dat we daar niks kunnen aan veranderen. Ik ben ook vóór verbinding, met iedereen. Misschien romantisch en naïef maar met ons klimaatprobleem zie ik steeds het plot van zo’n typische Amerikaanse rampenfilm. Iedereen helpt daar iedereen en uiteindelijk komen ze er veel mooier uit. Zou toch moeten kunnen hè … ?

   Like

   • Das is bewust naïef zijn hé, en ik denk eerlijk gezegd dat we geen andere keuze hebben, ofwel steek je je kop in het zand (niet dus), ofwel zie je in wat er gebeurt en geef je het op (ook niet dus) ofwel geloof je bewust naïef dat we het tij nog kunnen keren en zelfs al slagen we daar niet in, we zullen ons tenminste goed gevoeld hebben door het te proberen.

    Like

 2. Hoe overtuigen we de anderen …?
  Voor mijn gevoel komt bewustwording en verandering momenteel aardig op gang. Het is voor velen een proces dat niet van vandaag op morgen afgerond is. maar zaken als de enorme bosbranden in Australië en ons zoveelste warme jaar en dito winter zetten mensen wel aan het denken, merk ik.
  Met name de financiering en realisering van alternatieve warmtevoorziening zou nog wel eens een struikelblok kunnen zijn, zoals ik er nu tegenaan kijk.
  In elk geval succes met je goeie werk verder!

  Like

 3. Wat mooi Hilde dat je dit doet!
  Heel jammer hoe velen reageren. Ik herken het. Deze mensen zijn te zeer vervreemd van de natuur en geven er niet meer om. Er tegenin gaan is al roepen in de woestijn. Het is volgens mij belangrijk om al van kindsbeen af kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen en met dieren en planten in contact te brengen. Nu groeien hele generaties op achter de ipad. De natuur staat te ver van hen vandaan. Ze zijn er helemaal van vervreemd en zien er ook het nut niet van in om er iets voor te doen.

  Like

 4. Hilde, ik zou zo zeggen doe zo voort, want mijn motto is begin bij je zelf en misschien dat ons enthousiasme en respect voor de natuur zich weerkaatst op onze omgeving. Ik vind het zo belangrijk onze kinderen en bijzonder onze kleinkinderen hierbij te betrekken. Onze buren en vrienden dat is soms veel moeilijker, maar wij blijven ons best doen. Nog een fijne week

  Like

 5. Dag Hilde, ook in Londerzeel ondertekenden we de burgemeesterconvenant en natuurlijk vooral om het ook echt te doen. Grote plannen rond energie en mobiliteit zijn er al, maar die ideeën die mensen ook echt aan het werk zetten, die moeten we nog aanmoedigen.We werken nu enkele concrete avonden uit, vooral om mensen te betrekken en dat bewustzijn mee te krijgen. Vooral het bereiken van mensen die nog zoeken naar het hoe en zo, dat is inderdaad niet gemakkelijk. En goede voorbeelden zijn zo welkom. Je hoort er nog van. En Velt doet daar ook mooi werk.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pingback: Ik wil geen kritiek hebben op jou | Loessoep

 7. Hilde , ik wil je even een bemoedigende reactie geven. Ga zo door, steeds meer mensen komen tot bezinning, maar hoe overtuig je anderen?
  Ik wil je wat ondersteunende “munitie” geven.
  Een paar dagen geleden las ik een artikel in Trouw over een klimaatwetenschapper, Bart Verheggen, die met al zijn kennis en kracht probeert ook de klimaatsceptici weerwoord te geven:
  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/deze-klimaatwetenschapper-trekt-ten-strijde-tegen-de-klimaatonzin-van-baudet-trump-en-de-media~b8a7fb03/
  Zijn boek is vorige week uitgekomen https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/bart-verheggen
  En ik heb zijn blog in mijn lijstje blogs opgenomen, daar komen we voorlopig niet op uitgestudeerd https://klimaatveranda.nl/
  Een hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s