Weduwe in de zon

Ondanks dat de nachtshift weer zwoel was geweest, had ik deze keer overdag goed geslapen.

Het was al namiddag en ik snakte naar thee en de zon. Nog slaapdronken strompelde ik het terras op en toen zag ik ze zitten: een wespspin. Een prachtig exemplaar. Gewoon tussen wat stengels van bieslook die zich uitgezaaid had tussen de stenen. Lekker warm …

Drie jaar geleden zag ik er ook al eens zo eentje zitten hier in de tuin.

De wespspin of tijgerspin is de grootste Europese spin en eigenlijk afkomstig van rond de Middellandse Zee. Maar door de klimaatopwarming en onze warmere zomers vind je ze nu ook bij ons. Ze eten vooral sprinkhanen en libellen maar ook vliegen en kevers. Ze maken zo’n rond web laag tegen de grond en als een prooi daar in sukkelt, spinnen ze die vliegensvlug in en eten ze op. Gruwelijk hè.

Mijn spin is een vrouwtje vond ik op ‘tinternet’. De mannetjes zijn veel kleiner en bijlange zo knap niet. Maar wat ik wel straf vind: deze dame is letterlijk een mannenverslindster. Aan de rand van haar web zitten verschillende mannetjes te wachten tot ze geslachtsrijp is. Ze is echter zeer agressief, waarbij de mannetjes dikwijls wat poten verliezen als ze haar proberen het hof te maken. Eens er ene gelukzak kunnen paren heeft, wordt die na de daad ingesponnen, krijgt die een gifbeet en wordt hij opgegeten. Dan hebben onze mannen het nog niet zo kwaad, vind ik.

Daarna wordt er een coconnetje gemaakt waar de eitjes in gelegd worden. Ik vond toch wel zo’n coconnetje zeker! Zo tof! Die had daar al zo hard zitten werken en we hadden dat gewoon niet gezien. Na een maand komen uit die eitjes kleine spinnetjes maar die verlaten het coconnetje maar pas in maart.

Ik ga dat coconnetje dus goed bewaken deze winter. Nog even vermelden: zo’n wespspin is niet gevaarlijk voor vogels of mensen. Haar vermomming zoals een wesp is vooral bluf. Daardoor laten mogelijke vijanden haar met rust. Heb jij al eens zo’n spin gezien?

38 thoughts on “Weduwe in de zon

 1. Bij de tijgerspin zie je de ware inborst van vrouwen. Eén stuk venijn. Goed dat onze vrouwen hun mannen nog nodig hebben om de vuilnisbakken buiten te zetten en het belastingformulier in te vullen, wat zou ons lot anders zijn.

  Ok nu effe serieus: vrouwengrapjes zijn passé. In de VS heeft Biden 20% voorsprong bij de vrouwen, terwijl bij de mannen een meerderheid op Trump zal stemmen. Mannen lijken dus vooral het domme geslacht…

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit is een mooie waarneming, Hilde, met mooie foto’s en een schitterende uitleg.
  Dat die mannen het bij ons nog niet zo slecht hebben: zo is het maar net 😉
  Die spin kleedt zich heel gevaarlijk aan, zouden sommige dames zich bij ons daarom in een tijgerpakje hullen?
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 3. Toegegeven: een dergelijk specimen zag ik nog niet eerder. Prachtwaarneming!
  En ocharme die mannen: klaarkomen en meteen verorberd worden. Ik durf te wedden dat er heel veel eieren voor hun geld kiezen en aan het masturberen slaan. 😀

  Like

 4. Mijn schoonzoon stuurde plm twee weken geleden ook foto’s van de wespspin, die bij hen in de tuin liep[ in Maassluis, Nederland]. Prachtig beest, hij oogt wel griezelig

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s