Natuurkampje

Tien kleuters tussen vier en zes jaar vertellen over de tuin en hen ook iets laten doen … of ik dat zag zitten? Frauke van We-Time overviel me even met die vraag. Maar lang moest ik er niet over nadenken. Zoiets leek me echt wel tof!

De kindjes gingen van aan het station langs de veldbaantjes naar onze tuin wandelen. Dat was een kans om nog eens het kind in mezelf los te laten en ‘pijltje trek’ te doen. Met krijt hartjes, bloemetjes en pijlen op straat tekenen, dat was lang geleden. En zo vonden de kleuters de weg.

Om half één kwamen Frauke en Iris met die hele bende schattigheid door het tuinpoortje gestapt. Tijd om kennis te maken met onze kippen. Er werden eitjes geraapt en kippen geaaid en vastgehouden. De kinderen vroegen honderduit over eieren en kuikentjes en of er nu kuikentjes in die eieren zaten. Als onze haan een lekker hapje vond en zijn kippen riep om het op te eten, daarvan vielen hun mondjes open. De kip die steeds op wandel ging, dat vonden ze grappig. (“Blijf in uw kot!” van Maggie De Block is niet aan haar besteed.)

We gingen kikkers zoeken in de poel. Maar die vonden we spijtig genoeg niet. (De weide achter ons wordt tegenwoordig nogal erg bemest en onlangs zag ik dat er ook ‘korreltjes’ gestrooid werden.) Daardoor geen kikkers meer, vrees ik.

We zagen wel twee hazen in de wei die met elkaar aan ’t spelen waren. “Aan ’t vechten!” riep een jongetje. “Nee, ik denk dat ze verliefd zijn op elkaar” zei ik. Waarop een meisje met twee staartjes en grote ogen uitriep: “Gaan die dan mama en papa worden?”

Toen gingen we bloemetjes plukken. Ik voelde ineens een klein warm handje in mijn hand schuiven toen we ernaar toe wandelden. (Smelt!) Eigenlijk was het echt tof hoe nieuwsgierig die kindjes waren. Toen ik hondsdraf toonde en vroeg of iemand wist wat je daarmee kan doen, hingen ze aan mijn lippen. Er waren wel een paar kindjes bij die ooit al eens een ‘netelprik’ gekregen hadden. Toen ik vertelde dat ze dan zo’n plantje moeten kneuzen en erop wrijven en dat de pijn dan weg is, was er prompt een jongetje die dat wilde proberen. Hij mocht van Frauke maar het zou dan wel even pijn doen, verwittigde ze hem. Bij nader inzien heeft hij het dan toch maar niet gedaan.

Tijd voor het grote werk dan. Er waren namelijk dinoresten gevonden in onze tuin. Frauke had gevraagd om dinobotten te verstoppen en die mochten ze dan opgraven. Daar zijn ze wel even zoet mee geweest. Ik had ze nochtans onder een dun laagje aarde verstopt maar als tien kleuters gaan graven door elkaar… Eén meisje vond wel haar roeping. Zij gaat archeologe worden later. Op den duur ontstond er een soort van ‘teamwork’. Eén jongetje ging aan het poortje van het kippenhok staan. De regenwormen die gevonden werden, moesten bij hem gebracht worden zodat hij die aan de kippen kon geven. Eerst nog voorzichtig vanop afstand. Maar hij werd steeds moediger.

Dan werd het groepje in twee gesplitst. De ene helft ging eieren beschilderen aan de tuintafel met Iris. Frauke en ik trokken de moestuin in met de andere helft om erwtjes te zaaien. En in potjes mochten ze boontjes planten om mee naar huis te nemen. Daarna werd er gewisseld.

De archeologische site waar de kinderen alle dinoresten gevonden hadden, heb ik dan terug gelijk geharkt. En dan mochten ze bloemetjes voor de bijen zaaien. De metselbijen waren actief bezig in het insectenhotel en dat vonden ze ook boeiend.

Ik weet eigenlijk niet wie het meest genoten heeft van de namiddag, de kinderen of ik. Maar ik heb een vermoeden dat het die laatste is 😉

45 thoughts on “Natuurkampje

 1. Onze kleindochter van bijna 3 jaar is op logé voor een paar dagen.
  Het zijn superzalige momenten om met die kleine ukjes onderweg te gaan hé 😎
  Toen me deze namiddag een (klein) boertje ontsnapte, zei ze heel ernstig : “Mijn papa zegt dan pardon en opa ni… Waarom ??”… Zalige momentjes 🙂
  Jullie natuurkampje is top !

  Like

  • Het was vooral heel verscheiden. Toen er ineens eentje heimwee kreeg naar haar broertje van twee jaar was het een uitdaging om haar weer ‘happy’ te krijgen. Wat helemaal lukte want ze ontpopte zich tot de ‘moestuinvrouw’ van de dag.😍

   Like

 2. Wat heerlijk zo’n groep van dat kleine grut! Ik heb twee kleinkinderen in die leeftijd en het is altijd leuk met ze, die onbevangen nieuwsgierigheid die zij hebben.

  Like

 3. Wat een fijn en bovendien leerrijk initiatief! Wij deden zulks ook ooit, maar dan voor een ganse bus (volwassen) vijverfanaten.
  De kikkers houden zich met deze temperaturen nog even schuil onder water, vrees ik. Het zal wat warmer moeten worden eer we ze te zien krijgen.
  En zoals ik reeds opmerkte op FB: die regenwormen van je zijn bovenmaats!

  Like

 4. Dat moet SUPERleuk zijn geweest. Voor jou én de kindjes. Mijn zoon doet soms ook zo’n dagen, een paar keer heb ik meegeholpen, dat is echt genieten, de onbevangenheid van een kind!

  Like

 5. Dat is een joekel van een regenworm!
  Die kleintjes zijn zo onbevangen en net sponzen: ze zuigen alle informatie op. En wat hebben ze een energie. Lief dat jij ze hebt begeleid.
  Lieve groet ♥

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s