De wilde tuin in mei

Geen strak gemaaid gazon, netjes aangeharkte paadjes of onkruidvrije borders hier. En dat is prima. Op het terras staan ‘stoepplantjes’ en dat mag. Op de rozen zitten bladluizen en dat mag ook. ‘The circle of life’ heet dat.

Er is zoveel te beleven in een wilde tuin! Tussen de rommel in het tuinhuis heeft een roodborst een nest gebouwd en vijf kleintjes grootgebracht. Nog effe wachten met opruimen dus, geen probleem.

De bladluizen hebben larven van lieveheersbeestjes aangetrokken. En prachtige zweefvliegen. Ik probeer er eentje te fotograferen. Maar ze wil niet gaan zitten. Elke keer als ik afdruk, draait ze net haar gat naar mij. Ik snap niet hoe natuurfotografen dat doen, grr!

Bovenop ons dak zit een macho mus de hele dag te tsjilpen alsof heel den hof van hem alleen is. Onopvallend verdwijnt hij regelmatig onder de dakpannen. Niemand die doorheeft dat hij daar een nest heeft, denkt hij.

In het nestkastje aan de rozenboog zitten ook kleintjes. Ma en pa pimpelmees vliegen constant af en aan met lekkere hapjes. Volgens de lieve wederhelft gaan er struisvogels uit dat nestkastje komen.

Ik ga regelmatig op safari in de tuin. Foto’s nemen van beestjes en dan invoeren in de app Obsidentify. Zo boeiend! Aan de vijver ontdekte ik al drie soorten waterjuffers: Een Vuurjuffer, enkele Lantaarntjes en een tandem Azuurwaterjuffer. Het zijn algemeen voorkomende soorten, leer ik, maar voor een nieuw aangelegde vijver is dat toch niet slecht he.

Een prachtig blauw gekleurd kevertje heet ‘fraaie schijnbok’ ontdek ik. Wat zo leuk is aan de app: je waarnemingen worden gevalideerd door vrijwilligers. Ze sturen een mailtje als ze je waarneming aanpassen. Heel leerrijk allemaal!

Ik heb nochtans ook gewerkt in de tuin: achter de vijver een nieuw stuk border aangelegd. Het is er dus nog wel wat ‘bloot’. Nu is het afwachten tot alles in bloei zal staan. Is jouw tuin ook zo lekker wild?

39 thoughts on “De wilde tuin in mei

 1. Uw tuin is nu nog mooierderder … Waar gaat dat naartoe? Ik ben wel benieuwd naar de nieuwe border. Ik heb de jaarlijks weerkerende problemen met onkruid: ik weet niet wat ik moet uittrekken.

  Like

 2. Om maar met je slotvraag te beginnen: ja, onze tuin is ook lekker wild. Maar hij is wel een heel stuk kleiner dan die van jullie. Het ziet er prachtig uit daar bij jou. Ik zou me daar af en toe wel even een uurtjes kunnen vermaken met de macrolens op mijn camera.

  Like

 3. Onze tuin is beheerst wild. Wij be-perken, doch in die perken mag de flora absoluut ‘losgehen’. De borders zijn lekker wild maar de tuin is gestructureerd. Onkruid hebben we nauwelijks tot niet, dus wieden is te onzent eigenlijk uit den boze.
  Geniet ten volle, Hilde!

  Like

 4. Een heerlijke wilde tuin, die jou allerlei genoegens verschaft.
  Onze wilde tuin wordt langzamerhand een kleine bostuin, dat doet de tuin zelf: wat een weelde.
  Net als jij ga ik ook op ontdekkingstocht met mijn fototoestel, om geregeld aan Obsidentify te vragen, wat iets is. En werken in de tuin, nee, het is meer lekker rommelen.
  Wat een geluk, om een (wilde) tuin te mogen hebben!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 5. Jouw tuin ziet er geweldig uit! Leuk is die app obsidentify, ik gebruik hem ook. Tja en die beestjesfoto’s, zo moeilijk om ze goed te vangen. Ik weet dat sommigen een zoomlens gebruiken zodat ze niet dichtbij hoeven te komen. En ook dat ze meerdere foto’s gebruiken om tot 1 perfect plaatje te komen. Dat doe ik allemaal niet en jij ook niet, dus als zo’n foto lukt zijn wij extra blij, toch! Het is sowieso genieten als je zo lekker bezig bent met alles om je heen, geluiden, geuren, kleuren en de drukke bezige bijtjes

  Like

  • Awel ja, vooral dat Margriet: genieten. Die foto’s moeten niet perfect zijn. Gewoon al het feit dat al die beestjes komen en dat we ze op naam kunnen brengen, vind ik zo plezant. Safari in eigen tuin …🥰

   Geliked door 1 persoon

   • Zo is het, ik ben net thuis van onze tuin omdat het gaat regenen, maar ik zette een beestje op de foto die een larf van een lieveheersbeestje met zich mee droeg. Volgens obsidentify een glasvleugelspinnendoder.Wie heeft daar nou ooit van gehoord!

    Like

   • Ikke in ieder geval niet! Heb het eens opgezocht. Wat een horror: je slachtoffer verdoven, alle poten afbijten, ontvoeren en naast je eitjes leggen. Daar moet de sukkelaar liggen wachten tot de larfjes geboren zijn en hem levend kunnen opeten. Brrr…

    Geliked door 1 persoon

 6. Wat een heerlijke kleurenweelde! En beestjes speuren en determineren met die app is leuk hè.
  Wildheid zat in mijn piepkleine tuintje, vooral de fauna. Ik heb zo ongeveer een miljard huisdieren uh… tuindieren. Luizen, mieren, pissebedden, slakken, munthaantjes, rozemarijngoudhaantjes, en ga zo maar door. Gratis af te halen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s