Dagboek van een Tuinranger (3)

De 7 Tuinranger-madammen uit Londerzeel, een toffe, enthousiaste bende, dat is het! Deze maand hebben we al enorm genoten van ons Tuinranger-avontuur. We hebben onze theorielessen online gekregen en deden al een eerste tuinbezoek. Op 22 april gaan we een tweede bezoek doen. Maar in ons WhatsApp-groepje spraken we af om eerst nog eens extra te oefenen in elkaars tuin.

De theoriecursus is echt basis. Voor mij was het allemaal herhaling en eens op een andere manier verteld. Wat ik natuurlijk wel heel plezant vond. Alleen mocht er voor mij nog meer info over goede inheemse tuinplanten inzitten. Daarvoor werd de website van Ecopedia aangeraden. Zelfstudie dus.

Het huiswerk dat we kregen was plezant om te doen en met momenten echt hilarisch. Zo moesten we eens een plan tekenen van onze tuin met de hulp van Geopunt. De uitleg was: leg een wit blad op uw scherm en teken over. Maar met een touchscreen lukt dat natuurlijk niet. Deze digibeet zat in een mum van tijd 700 km verder in de sterren! 🙂 Helemaal mijne weg kwijt en goed gelachen! Dankzij een tuincursus heb ik toch weer wat bijgeleerd over de computer.

Tuinrangers vertrekken met respect voor wat mensen willen in hun tuin. Daarbij kunnen we dan advies geven hoe ze ook plaats kunnen geven aan natuur.

Een voorbeeldje: De struik ‘Forsythia’ is eigenlijk een waardeloze plant voor bijen. Hij produceert geen nectar of stuifmeel en heeft geen voedsel voor hen. Ook rupsen leven er niet op. Dus vogels vinden ook geen voedsel op een Forsythia. Moeten we daarom aanraden om de Forsythia uit te spitten? Maar nee, jong! Als mensen die struik mooi vinden, mag die absoluut blijven. Maar wat we wel kunnen voorstellen: laat de paardenbloemen in de buurt van die Forsythia staan. Want die zijn de absolute kampioen in het aanbieden van voedsel voor wilde bijen. Daarover lees je meer hier. En toegegeven, het geel van de paardenbloemen past toch mooi bij dat van de Forsythia hè?

Ik denk dat onze grootste opdracht zal zijn om mensen te tonen hoe ze kunnen houden van onze inheemse planten en ze niet zomaar te catalogeren als ‘onkruid’ en ‘vuiligheid’. Heb jij tips voor ons?

24 thoughts on “Dagboek van een Tuinranger (3)

 1. Ik heb net geblogd dat er zoveel onkruid in onze tuin staat☻. Ik haal het weg waar ik wil gaan zaaien straks, maar ik heb wat plekjes gecreëerd waar het mag blijven. Met in gedachten je blogs over maai niet tot in mei heb ik bepaalde stukken gelaten wat het is . Ik heb niet zo’n landgoed zoals jij maar een hoekje hier en daar helpt ook denk ik dan maar….Ik zag al veel hommels op het gevlekt longkruid wat nu door de hele tuin bloeit en de paardenbloemen mogen dit jaar ook blijven.Die haalde mijn man er altijd uit maar dat kan hij nu niet door zijn lichamelijke gesteldheid☺

  Like

 2. Een plantje met een keer leer ik het wel… Ben pas een dikke 6 Jaar bezig, en heb toch een gezellig (potten)tuintje, met zo’n 100 potten. Beestjes doen er zich te goed aan.
  Voor jullie is er werk aan de winkel! Waar je gevraagd wordt zullen ze luisteren (en volgzaam doen!), da’s zeker!
  Lie(f)s.

  Like

 3. Je geestdriftigheid over onze natuur is echt wel aanstekelijk 🙂
  De mensen leren dat “onkruid” en ‘andere vuiligheid’ eigenlijk géén onkruid is, lijkt me al moeilijk genoeg om mee te beginnen.

  Like

  • Dat besef ik Dirk. Het is een hele mindset die moet veranderd worden daarvoor. Eigenlijk is het raar he. Hoe is het toch zover kunnen komen dat we de dingen die goed voor ons zijn, lelijk vinden? 🤔

   Like

   • Voor vele mensen die ik ken is een mooie tuin een lelijk gemillimeterd groen gazon. Er zijn er zelfs die ‘kreuften’ over de paardenbloemen in mijn tuin… Omdat de pluisjes hun grasmat komen besmetten zeggen ze dan. Er is nog veel werk hé…

    Like

   • Ja inderdaad. De ex-vriend van de buurvrouw was ook zo iemand. Heel raar. Hij viel me heel agressief aan op Facebook. Maar ‘aan den draad’ durfde hij niks zeggen. Zielig. De buurvrouw heeft hem gelukkig buitengezet.

    Like

 4. Sorry Hilde maar hier ben ik het niet met je eens. Onkruid hoort niet thuis in een sier- of moestuin. Deze evasieve planten gedijen beter in een weide, berm, bos of stukje grond met wilde planten. Als je er eentje in bloei laat komen krijg je er 100 voor in de plaats, na enkele jaren overwoekeren ze alles en zijn ze moeilijk te verwijderen met hun penwortel. Fijne week.

  Like

  • We moeten het niet altijd eens zijn met elkaar he Lieve. Da’s geen probleem. In onze tuin lukt het heel goed om inheemse planten een plaats te geven. Maar ik ben dan ook heel streng, maar rechtvaardig. In het gazon en bloemenweide mag iedereen maar in de borders worden sommige ‘onkruiden’ in toom gehouden. 🥰

   Like

 5. Niet gemakkelijk hè! 🙂 In het gazon mogen alle paardenbloemen blijven staan maar er zijn toch ook een paar plekjes waar ik ze uitsteek hoor 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s