Eigenlijk heb ik hier nog niet zoveel verteld over het project ‘FlowerPower De Tuin’ waar ik aan meewerk sinds vorig jaar.

Als burgerwetenschapper (precies echt hè 🙂 ) help ik mee onderzoeken hoe gazons makkelijkst kunnen omgevormd worden tot bloemrijk grasland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dit twee jaar te doen. Nu start het tweede jaar. Maar we gaan verder, ik heb getekend om nog een derde jaar mee te doen.

Zo plezant dat dat is! Een saaie pelouse omtoveren tot een vrolijk, levendig schilderij. Ik was daar al langer mee aan ’t experimenteren, gewoon met de natte vinger. Met het team van FlowerPower De Tuin doen we dit heel gedisciplineerd en wetenschappelijk.

Op drie afzonderlijke anderhalve vierkante meter – grasveldjes tellen we bloemen en bloembezoekers. Veldje 1 lieten we ongemoeid. Dat werd gewoon gemaaid in juni en september. In veldje 2 werden zaden gezaaid, gewoon tussen de grassprieten. Veldje 3 mocht ik afplaggen en daarin zaaien. Vorig jaar stonden daar éénjarigen zoals klaproos, korenbloem, bolderik, … te bloemen. Nu staat het vol met meerjarigen zoals Margrieten, Duizendblad, Slangenkruid. Dat gaat daar deze zomer een bloemrijk geheel worden. Dit weekend kregen we een ‘kiemplantenbingo’ voor wie niet kan wachten op de bloemen. Ik zit te popelen om te gaan determineren als het stopt met regenen.

Waarom zo’n bloemrijk grasland belangrijk is? Omdat veel van onze inheemse insecten daar voedsel vinden. Gewone honingbijen (eigenlijk is dat vee) zijn generalisten en vinden op gecultiveerde bloemen ook wel wat te smikkelen. Maar onze wilde bijen en andere soorten insecten die we broodnodig hebben in ons systeem om de mensheid in leven te houden, verhongeren in onze borders uit het tuincentrum.

Wat ik kon tellen en determineren in mijn proefvlakjes? Bijlange niet alles wat er zat, die beestjes willen niet stilzitten hè. Variabel elfje, Bandzweefvlieg, Tuingitje, Geelgerande tubebij, Blinde bij, Weidehommel, Snorzweefvlieg, Behangersbij, Terrasjeskommazweefvlieg, Smaragdgroefbij, Gehakkelde aurelia, Bont zandoogje kon ik op naam brengen. En honingbijen zaten er ook natuurlijk. Ook Lieveheersbeestjes en mooie blauwe Fraaie schijnbokken.

Laat het nu maar stoppen met regenen en wat warmer worden! Ik kijk al uit naar al dat leven in de tuin. En ik probeer jullie met mijn foto’s te verleiden om ook eens wat meer in de hangmat te gaan liggen deze zomer. En de grasmaaier wat minder te laten werken. Is dat gelukt? Dan kan ik hier nog wel meer tips geven hoe je heel makkelijk zoveel bloemen in het gras kan krijgen.

Weet je wat? Kom op 4 juni 2023 eens kijken. Want dan doen we terug mee met de Ecotuindagen van Velt. Meer info volgt hier nog. 😉

Zàligggggg…!
Lie(f)s.
LikeLike
Dankjewel Lies. Ik had er met dit snertweer nood aan. 🤪
LikeLike
Ik ben stikjaloers op je talent 🙂
In de loop van dit jaar kom ik eens piepen in je tuin… hoe je al dat moois kan opbouwen. Ik laat je wel iets weten. Mag mijn echtgenote ook meekomen ?
LikeLike
Natuurlijk mag zij meekomen! Op 4 juni wordt het een heel gezellige dag ‘met alles erop en eraan’. Maar op een andere keer mogen jullie ook eens komen piepen hoor.
LikeLike
Tof ! 4 juni staat alvast genoteerd 👍🌼
LikeLike
Ziet/hoort er bijzonder goed uit. Maar zoals je weet: geen gras meer te onzent. 😉
LikeLike
Nee inderdaad Menck maar wel prachtige wilde hoekjes afgewisseld met perfecte bloemenborders, speciale planten, verborgen weggetjes, zitjes onder en tussen lommerrijke lover, … Jong toch, ik ben fan van jullie tuin!!!
LikeGeliked door 1 persoon
O, dank je wel, zeg! *bloos*
LikeLike
Hallo,
Tof artikel. Een mens wordt er enthousiast van.
Ikzelf heb ook groene vingers en een hart voor de natuur.
Ik ben nu tuinranger voor onze gemeente.
Wat ik veel bijgeleerd van deze opleiding.
Op de site van Ecopedia en Tuinrangers kan je ook veel interessante informatie vinden.
Succes verder met het project.
Benieuwd naar de resultaten van de 3 percelen, maar je kan al bedenken dat het stuk met de afgestoken graszoden het beste resultaat zal geven, zo hebben wij het toch geleerd.
Veel tuinplezier!!!
Ingrid
Verzonden vanuit Proximus Mail
LikeLike
Hey Ingrid, dan zijn wij collega’s! Ik ben ook met de opleiding ‘Tuinrangers’ bezig. Mag ik vragen in welke gemeente jij zit? Ga je ook naar Diest op 13 mei?
Enne inderdaad, voorlopig staat het stuk met afgestoken graszoden met kop en schouders boven de andere twee.
LikeLike
Wij willen dit jaar ook graag een stukje gras omvormen.
Als we niet willen afplaggen, hoe gaan we dan best te werk? En welke bloemen zaaien we?
LikeLike
Oh wauw Ellen, dat vind ik fantastisch!
Niet afplaggen en gewoon tussen het gras zaaien, lukt eigenlijk niet echt. Zeker als je gazon een dichte grasmat is, krijgt het zaad geen kans.
Wat je dan wel kan doen? Er zijn 2 manieren. 1. Je gras gewoon laten groeien en drie keer per jaar maaien én maaisel direct afvoeren: eind mei, eind juli en eind oktober. Het gras wordt dan minder dicht en zaden uit de historische zadenbank in je tuin krijgen dan kans om te kiemen. Dit is een trage manier.
2. Toch enkele stukjes in de grasmat afplaggen, bv hier en daar een vierkante halve meter. Daar kan je wilde planten inplanten. Die kan je eerst zaaien in de moestuin en daar sterker laten worden zodat ze later de concurrentie met het gras aankunnen. Of je kan ook plantjes kopen en nu inplanten. Een fantastische kwekerij daarvoor: https://www.bloemerij.eu/. Alle planten die zij hebben, zijn perfect voor in bloemrijk grasland!
Nog meer info over bloemrijk grasland vind je hier: https://groengenot.com/2020/05/02/hoe-maak-je-een-bloemenweide/
en hier: https://groengenot.com/2019/12/03/bloemenweide-update/
LikeLike
Zalig , was bij mij ook de eerste reactie. Ik ben wel benieuwd naar de resultaten en vermoed dat het afplaggen de snelste manier is om tot een bont geheel te komen en ook een beetje jaloers dat je er in slaagt zoveel vliegend en kruipend spul te determineren. Ik zag de ‘kiemplantenbingo’ voorbij komen en het streelde mijn ego dat ik die niet (meer) nodig heb, dat dan weer wel 😉
LikeLike
Ik ga straks toch eens speuren want er zou ratelaar in het mengsel zitten. En dat heb ik nog niet of ken ik niet en zou ik héél graag introduceren in de tuin. 🙂
Dat vliegend spul determineren is eigenlijk heel makkelijk hoor Cindy. Met de app Obsidentify. Al zoveel van geleerd!
LikeGeliked door 1 persoon
mij is het nog niet gelukt ratelaar te introduceren (het zaad zou nogal snel zijn kiemkracht verliezen) ik duim dat dat bij jou wel het geval is
LikeLike
Prachtig is het absoluut!
LikeLike
Dankjewel Paul! Ik ben er zot van jong, van dat stukje tuin. Allee eigenlijk van heel de tuin. 🥰
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt een tuin naar mijn hart. Ik hou niet van strakke biljartlakens.
Dit is tenminste natuur! Prachtig met die veldbloemen.
LikeLike
Ik hou ook niet van strakke, saaie biljartlakens! Geef mij maar de bloemetjes en de bijtjes!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik houd echt van dat soort bloemrijke grasland. In onze tuin hebben we er helaas geen ruimte voor, maar de gemeente is hier wel goed bezig met een nieuw maaibeleid. Vooral een aantal bermen liggen er in voorjaar en zomer prachtig bij. Voorjaar en zomer … laat het maar snel komen, want we zijn allemaal wel klaar met het grijze en natte weer, denk ik.
LikeLike
Ja inderdaad Jan! Het zonnetje deed zó deugd vandaag. 🥰
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een bezig bij ben jij. Proficiat met al je initiatieven. Zijn die prachtige foto’s van jouw tuin. Ik ben heel teleurgesteld dat wij niet naar je tuin kunnen komen kijken tijdens de Velt open tuindagen daar we al maanden geleden een 2-daagse tuinreis naar Nederland geboekt hebben bij onze plaatselijke VVPV tuinvereniging. Spijtig.
Fijne week.
LikeLike
Oh da’s inderdaad spijtig Lieve! Ik had jullie er heel graag bij gehad!
LikeLike
Ik vind het geweldig. En wat weet jij veel namen te produceren nadat de natuur de zaden heeft wakker gekust tot bloemen.
LikeLike
Haha, de namen van al die diertjes staan gewoon op mijn ‘Obsidentify dashboard hoor Koen. 😉
LikeLike
Ohhh ik zou bijna een gazon willen om het te kunnen laten verwilderen! Ik probeer soms stiekem iets met de grasstrook achter de tuin, maar dat wordt steeds weer door de gemeente gemaaid… Ik wil gewoon een grote tuin!😁
LikeLike
Ik snap je helemaal Veroniqz!
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig werk!
LikeLike
Dankjewel Joke!
LikeGeliked door 1 persoon
Waauw dat is goed gelukt zeg! Welke grondsoort heb je? Zandige leem of lemig zand of nog iets anders? 🙂
LikeLike
Lemig zand😊
LikeLike
Dat zijn jaloers makende stukjes tuin, echt prachtig. Mijn tuin is niet groot genoeg voor een grasveldje, dat wil ik ook helemaal niet, maar groén is de tuin wel hoor. Niet helemaal dicht getegeld, dat is toch iéts.
LikeLike
Dat is heel veel Riet! Elk stukje groen telt! 🥰
LikeLike
Dat vind ik ook, tuintje van 40 vierkante meter, met vier kleine heggetjes, een klein boompje en groen langs de schutting, verder struikgewas en bodembedekkers. twee piepkleine betegelde stukjes voor de serre en de schuur met een pad verbonden, denk nog nét niet de helft dus toch minsten 20 vierkante meter over voor groen en dat stáát er dan ook.
LikeLike
🥰
LikeLike
Ja het is meer een oerwoud want ik ben niet zo knipperig. 😉
LikeLike
Haha, ‘knipperig’ dat zeg je leuk! 😀
LikeLike