FlowerPower De Tuin

Eind vorig jaar kwam ik dit artikel tegen in Knack. ‘Maai Mei Niet, maar dan voor diehards’ dat klonk als muziek in mijn oren.

Ik stelde me dus kandidaat. Eind januari kwam het bericht dat ik geselecteerd was. Meer dan 1300 mensen hadden zich aangegeven voor maar 500 pakketten. Wat een geluk dat ik erbij was!

FlowerPower De Tuin is een burgerwetenschapsonderzoek. Bedoeling is te bekijken hoe we makkelijkst gazon kunnen omvormen tot bloemrijk grasland. Dankzij ‘Maai Mei Niet’ begint iedereen in te zien dat onze klassieke gazons niet zo gezond zijn voor onze planeet. Elke week maaien, bemesten, pesticiden gebruiken tegen ‘onkruid’, dat heeft een hoge CO2-voetafdruk. Daarbij vinden onze insecten, die we nodig hebben voor bestuiving van onze voedselgewassen, geen voedsel in die groene woestijnen.

In Vlaanderen bestaat zo’n 10% van de oppervlakte uit tuinen (we hebben maar 3% natuurgebieden). Wij allemaal kunnen dus heel veel doen tegen klimaatverandering. Natuurlijk moet ons gazon geen slordige boel worden. Maar alles eraf zoals een saai biljartlaken, dat is eerlijk gezegd ondertussen echt achterhaald en ouderwets. Ik vind een gazon waar je patronen en weggetjes in maait, veel toffer. Zelfs in een klein gazon kan je experimenteren met creatief maaien. Hier kan je inspiratie vinden.

Het onderzoek zelf nu. Dat gaat zo’n twee jaren duren. We hebben allemaal drie proefvlakjes van 1,5 m2 afgebakend. Eind februari hebben we een pakket gekregen met materiaal om een bodemonderzoek van de proefvlakjes uit te voeren. En twee zakjes zaden van inheemse graslandplanten van Ecoflora. In vlak A moesten we niks doen. Dat gaan we gewoon twee keer maaien, de eerste keer eind juni, de tweede keer in september. De andere vlakken maaien we dan ook. Vlak B, daar zaaide ik het ene zakje zadenmengsel gewoon tussen het gras. Aan vlak C was wat meer werk. Daar werden de graszoden verwijderd en daarna gezaaid. Elk vlak kreeg evenveel zaden.

Nu moeten we geduld hebben. Er beginnen al wat plantjes te kiemen maar als je daar alle dagen gaat naar kijken, duurt dat lang he. 😉

In juni kan het echte werk beginnen. Dan mogen we bloemen en bloembezoekers tellen en invoeren via de app Obsidentify. Die is heel tof om mee te werken trouwens!

We krijgen regelmatig een nieuwsbrief en een podcast. Er is ook een Facebookgroep waar ik al wat bekenden tegenkwam. De wereld is toch klein hè. Er gaan zelfs FlowerPowercafés met workshops en gespreksmomenten komen. En als we vragen hebben, kunnen we mailen naar de onderzoekers Jorunn en Stephanie van HOGENT. Ik denk dat we veel gaan leren en uiteraard hou ik jullie op de hoogte.

Trouwens vanaf nu mag ik mezelf #graslandnerd noemen. Je snapt waarschijnlijk wel dat ik fier ben op die titel?

28 thoughts on “FlowerPower De Tuin

 1. Ik kon weer eens niet mee doen wegens wonen aan de verkeerde kant van de taalgrens. Anderzijds heb ik al jaren geen echt gazon meer, een mengeling van de eerste twee vakken zeg maar…en een variatie op het derde vak : enkele jaren geleden in de winter een stuk afgedekt en in de lente ingezaaid met een wilde bloemenmengsel van ecoflora. Het resultaat was niet helemaal volgens de verwachtingen, binnen de kortste keren kreeg het gras weer de bovenhand. Dat de mestkorrels van boerbuur tot 10 meter in de tuin worden gekatapulteerd hielp natuurlijk niet. Vorig jaar op die plek de graszoden eruit gehaald om bedden aan te leggen voor het kweken van snijbloemen… gevolg : een explosie van wilde peen, duizendblad, margrieten, barbarakruid, kamille, smalle weegbree en berenklauw. Ik heb alleen de laatste er tussenuit gehaald, want die is al voldoende vertegenwoordigd in de tuin en van de rest heb ik bloemetjes en/of blaadjes geplukt. Hoewel ik razend benieuwd ben naar de resultaten van het onderzoek, heb ik dus zo’n donkerblauw vermoeden dat vak C het meest divers zal zijn en er niet zo heel veel verschil zal zijn tussen vak A en B, maar dat dat kan verschillen op basis van de historiek van de plek (ondergrondse zadenbank) en de graad van diversiteit in de omgeving (aan komen waaiende zaden). Niet dat ik de pretentie heb te denken het allemaal al te weten, stiekem hoop ik dat er toch nog iets verrassends uit dit onderzoek komt.

  Like

  • Oh heb jij ook zo’n toffe boerbuur? Wij ook. De beerkar is alweer geweest, we zitten al weken in de stank. Maar het is reglementair. Met sleepslangen zodat de str… bovenop de grond blijft liggen. Ook de schepen van milieu en de medewerker van de mestbank die ik aansprak, zitten met hun handen in het haar. Ze doen niks ‘verkeerd’ maar het leven in onze poel is wel zo goed als dood. Misschien moet ik daar eens een logje over maken …
Enne dat donkerblauw vermoeden ivm de resultaten heb ik ook. Al zou dat in biodiverse tuinen inderdaad wel verrassingen kunnen geven.

   Like

   • Yep, ook hier hangt al wekenlang een mestgeur, maar dat is van een paar akkers verder. En binnenkort mag ik me verwachten aan een rondje spuiten, waarbij de drift ook hier gevolgen heeft. Al blij dat ze dit jaar de overhangende takken van de bomenrij in de heg niet hebben gemolesteerd met zo’n snoeimonster ( als ze er een machien voor hebben zullen ze het gebruiken), want die slaan tegen de cabine van hun steeds groter wordende tractoren. Een andere sympathieke buur heeft dan weer “onze” vos neergeknald, de enige opmerking die ik daar over zou kunnen maken is dat ze richting onze tuin hebben geschoten, want op vossen jagen mag hier het hele jaar door, alleen kan ik dat niet bewijzen. …met lede ogen keek ze toe… denk ik dan iedere keer.

    Like

 2. Interessant onderzoek, ik ben benieuwd waar je in de loop der tijd zoals tegenaan loopt.
  Zelf ben ik intussen blij dat we geen gazon hebben. Wekelijks maaien is al een hele klus, zo’n onderzoek is ook een knappe klus. Nee, doe mij maar gewoon onze lekker rommelige tuin met zijn vijvertje. Ik koester onze merels, de kikkers en de salamanders. Daar naar kijken en er af en toe wat foto’s maken, is voor mij beter passend werk.

  Like

 3. Tof zo een initiatief. Als je veel tuinborder hebt genieten er natuurlijk ook veel vlinders, insecten, padden, bijen, egels en vogels van je tuin. Met zo een experiment leer je ook enorm bij en bekijk je de natuur uit een ander perspectief. Veel succes . Ik ben benieuwd naar de resultaten. Fijn weekend.

  Like

   • Ja we dachten eerst vluchtelingen bij ons te laten logeren maar wegens onze ouderdom werd het ons afgeraden. Nu helpen wij ze met kledij, droge voeding, speelgoed enz. en zullen we het integraal bedrag van de verkoop van zelfgekweekte plantjes en ingang van de Open Tuindagen aan het consortium Oekraïne 12-12 storten. Gelukkig heb ik al vele potjes staan die ik zou gebruiken voor de gedeeltelijke vernieuwing van onze tuin aan zee, maar dit kan nu nog een jaar of 2 wachten. Ik ben nu volop bezig met stekken en delen zo dat ik vele soorten vaste planten aan de tuinbezoekers kan verkopen. Biologischer kan het niet zijn.

    Like

 4. Wat een leuk experiment om aan mee te doen.
  Ik ben vooral benieuwd naar het resultaat van het zaaien gewoon tussen het gras in: wat daarin slaagt op te komen. (Het schijnt dat bremraap op termijn de wortels van het gras wegplaagt.)
  We lezen het t.z.t.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

  • Volgens mij zou dat wel kunnen lukken. Het gras wordt hier niet bemest of met andere brol behandeld. Er staan al verschillende bloemetjes tussen, uitgezaaid van elders uit de tuin. Dus ik ben benieuwd 🥰

   Like

 5. Woehoe, grasnerd, keep us posted!

  Ik heb eens ’n boekje “Onkruid herkennen” van m’n zus gekregen en in onze nieuwe tuin heb ik al ongeveer 1000 kiemplantjes van Canadese Fijnstraal uitgetrokken tussen de stenen en in de borders. Wat één jaar negeren kan doen…
  Blogpost van eindelijk zelf een tuin in de maak!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s