Bloemenweide update

Als een vrouw bedreigd wordt, eerst in haar tuin, daarna aan de telefoon en uiteindelijk binnen in haar huis, dan heeft ze een uitlaatklep nodig. Die vond ik in de bloemenweide.

Eerst die bedreiging, daar kan ik eigenlijk niks over publiceren. Te gevaarlijk. Brave ziel die ik ben, zocht ik eerst de schuld bij mezelf. Tot het te gortig werd en ik (de allereerste keer in mijn leven) echt de politie moest inlichten. En van de agent ook andere mensen, zelfs mijn werkgever moest verwittigen. Buurman en goede vriend zei dat dit #MeToo was, gelukkig niet letterlijk maar eigenlijk ging het er inderdaad wel naartoe.

Om de schrik en stress van me af te schudden, ben ik vorige vrijdag de tuin in gedoken. Het deed deugd! Mijn botten en tuinjas, drupneus van de kou maar lekker in ’t warm van de arbeid.

In de bloemenweide dus. Elders in de tuin hadden zich gewone margrieten (Leucanthemum vulgare) uitgezaaid. Nu het gras gemaaid is, heb ik enkele zoden afgeplagd en daar de margrieten ingeplant. Ook een Echium die in de moestuin terecht gekomen was, heb ik in de bloemenweide gezet. Vorige herfst deed ik dit ook met Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), Beemdkroon (Knautia) en Knoopkruid (Centaurea jacea).

Als je informatie gaat zoeken over hoe je best een bloemenweide aanlegt, lees je vaak dat je moet frezen of spitten om te starten en dan een bloemenmengsel inzaaien. Ik deed het niet zo. Luie tuinier, weet je wel. Ik liet gewoon stukken in het gazon niet-gemaaid. Heel snel gingen zich daar wilde bloemen vestigen. Zelfs Pinksterbloemen (Cardamine pratensis) kwamen overgewaaid uit de weide achteraan. Ook Korenbloem (dankzij onze mol want Korenbloem is geen graslandplant maar groeit alleen in verstoorde grond)

Zaaien tussen het sterke gras, lukt hier niet. Dus doe ik in het najaar een update. Ik steek enkele graszoden uit en daarin zet ik planten die ik elders opgekweekt heb of die zich daar uitgezaaid hebben. Ze zijn dan groot genoeg om te kunnen concurreren met het gras.

Hopelijk kan ik volgende zomer foto’s tonen van veel margrieten tussen het wuivende gras.

32 thoughts on “Bloemenweide update

 1. Je doet me bijna lentekriebels krijgen als ik de foto’s van je tuin zie.
  Bah wat naar zo’n #Me Too-ervaring. Gelukkig vond je afleiding in je tuin. Steek die spade maar diep in de aarde, hak de wortels van de planten in twee, en beeld je in dat je kip kap van de snoodaard zijn edele delen maakt!

  Like

 2. Wow, heftig. Maar de suggestie van Matroos Beek vind ik wel een goeie 😉
  Ik ben benieuwd naar de foto’s, en mocht je ooit zaden van beemdkroon en/of knautia over hebben… één adres.

  Like

 3. Het leest als of je een heftige nare geschiedenis aan de hand hebt.Veel sterkte daarmee! En inderdaad kun je in de tuin alles even vergeten…………

  Like

 4. Als je je thuis niet meer veilig mag voelen, dan wordt er een basisbehoefte afgenomen. Niemand heeft dat recht!
  Blijven plannen aan jouw eigen paradijsje daar kan allicht de dingen wat verzachten. En die luie tuinier: ik denk dat nogal meevalt als je de uren zou tellen die je in je tuin werkt.

  Like

 5. Om te beginnen sluit ik aan bij Eilish, het lijkt me een gruwelijk gevoel als je je in je eigen huis niet meer veilig kunt voelen. Als je thuis niet meer veilig kunt zijn, waar dan wel!? Hopelijk lukt het snel om je veilige plek terug te krijgen.
  Fijn dat je je gedachten even hebt kunnen verzetten in de tuin. De tuin, het eigen stuk natuur en kleur & fleur is ook voor mij altijd een prima plek om even te ontspannen of de gedachten te verzetten. Jij hebt daar ook nog eens de ruimte om op een leuke manier te experimenteren met een dergelijke variatie aan wilde bloemen en gecultiveerde exemplaren. Ik ben benieuwd hoe e.e.a. zich verder zal ontwikkelen.

  Like

  • Ik zet me er echt boven hoor Jan. Heb alle stappen die ik kon, ondernomen, om hier terug veilig te kunnen zijn. Door er met andere mensen over te praten, ben ik ook niet meer zo geïntimideerd. Enne, die tuin, ik besef zó goed dat ik echt geluk heb met zo’n paradijsje…

   Geliked door 1 persoon

 6. Hoe reageer ik op zo’n bericht, vroeg ik me af? En ik dacht terug aan eigen ervaringen. Aan hoe iets lelijks nog tijdenlang kon doorzinderen en die wetten over kritiek en complimenten: dat je heel wat complimenten tegenover één negatieve uitlating moet zetten.
  Zo heb ik dat ook altijd ervaren met aantastingen van veiligheid, je kunt het zorgvuldig opbouwen, maar met één enkel geval kan het ook ineenstorten. Heel heel blij om dus te lezen dat je het, zoals ik het zie, zo goed aanpakt. Dat is heel wijs. Dankjewel dat je dat aan ons laat zien. 🙂

  Like

  • Dankjewel voor de fijne reactie Loes! Ik ben blij dat ik er hier toch iets over geschreven heb. Heb er nochtans lang over getwijfeld. Ik kon en wilde mijn blog ook niet gebruiken om die persoon in een lelijk daglicht te stellen. Maar even hier ventileren, ‘k had het precies wel nodig.
   Hopelijk heb jij je over jouw ervaringen ook kunnen over zetten!

   Like

 7. Vreselijk als mensen ongewenst in je eigen zone binnen dringen. Niet gemakkelijk om les te laten, ook al voel je je gesteund en goed omringd. Mentaal vraagt dat eeen grote uitdaging van jou!
  Wat die bloemenweide betreft, ik wil hier graag ook een stukje, niet zo groot, met bloemen maken. Wat raad je aan? Zaaien in het voorjaar? Of eerder plantjes plaatsen? Het gaat maar over drie 3m², maar ik wil het graag eens proberen, en wilde al langer bij jou te rade komen, maar vond geen emailadres.. Hoe pak ik het best aan?

  Like

  • Het hangt er vanaf omabaard, wat je graag wil. Wil je een bloemenakker, een bloemenweide of een bloemenborder? Een bloemenakker, daarin staan eenjarigen zoals korenbloem, klaproos, kamille, phacelia, … Heel kleurrijk maar daarbij moet je elk jaar opnieuw de grond verstoren (spitten of losmaken met woelvork). Wel iets meer werk maar ik deed het ook al op kleine stukjes. Een bloemenweide bestaat uit meerjarige graslandplanten. Je kan die zaaien, er bestaan mengsels waar ook wat eenjarigen bij zitten zodat je het eerste jaar al kleur hebt. De meeste planten voor een bloemenweide zijn tweejarig en vast dus bloemen niet in het eerste jaar als je ze zaait. Wil je eerder een border ( bloemen zonder gras ertussen) dan is het makkelijkst dat je plantjes zet.
   Het stukje dat je wil beplanten, staat daar al gras? Of is het ‘blote grond’? Daar kan je het ook laten van afhangen wat je zou doen.

   Like

   • Er staat nog geen gras. Ik wil vooral vrolijke kleuren. En misschien graag niet teveel éénjarige planten. Verander niet zo graag elk jaar omdat mijn vingers niet zo groen kleuren.
    Bedankt voor je reactie

    Like

   • Dan denk ik dat het het makkelijkst is als je voor een bloemenborder gaat: gewoon plantjes zetten. Voor namen kan je hier in de blog eens snuisteren bij ‘Mooie plantencombinaties’. Da’s een tof winterwerkje.
    Veel succes!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s