Hoe verwijder ik brandnetel uit mijn tuin?

 

Deze vraag kreeg ik onlangs van iemand.  Ze zei er direct bij : ” Nu gaan we wel moeten spuiten want we hebben al vanalles geprobeerd en we krijgen het echt niet weg.”

image

Ai ai, hier was werk aan de winkel.  Brandnetel kan zich inderdaad gedragen als een hardnekkig onkruid.  Maar het is ook een hele toffe plant!  Eerst en vooral is het al een belangrijke waardplant voor vele vlindersoorten.  Zij leggen hun eitjes graag op de brandnetel.  De rupsen die daar dan uitkomen, hebben de plant nodig als voedsel.  Deze rupsen worden dan graag gegeten door onze insectenetende vogels zoals de nachtegaal.  Daarom heb ik graag brandnetel in ons vogelboske.

 

Als je brandnetel weg wil, doe je dat best nu.  De jonge plantjes komen net boven en er staan nog niet te veel andere (on)kruiden.  Van brandnetel kan je echt genieten!  Vergeet dat dure fitnessabbonnement.  Sporten in een muffe sportzaal is toch niet leuk.  Trek je kinderen hun caoutchou bottekes en een jasje dat vuil mag worden aan.  Doe hetzelfde voor jou.  Ook een stevig paar rubber handschoenen heb je nodig.  Alhoewel mijn grootmoeder zei dat wat brandnetelprikken goed zijn tegen reuma, vind ik al dat geprik toch ook niet leuk.  Neem je spitvork mee, (ne riek, zeggen ze bij ons) en dan begint het genot.  Luister eerst eens goed naar de vogels in je tuin.  Die beginnen al serieus het hof te maken aan elkaar.  Romantisch, he?

image

 

Dan begin je met je spitvork alle brandnetels uit te graven.  De grote brandnetel is een wortelonkruid.  Hij heeft zo van die stevige, lange, gele wortelstokken.  Je kan die helemaal volgen en uittrekken.  Voel en ruik de aarde.  Voel hoe je het warm krijgt en al je spieren aan het werk zijn.  Hoeveel calorieën zou je nu wel aan het verbranden zijn?  Gratis…  Je zal ook wel wat regenwormen tegenkomen.  Die kan je aan je kippen geven.  Dan zijn die ook content en belonen die je ook nog eens met een extra eitje.  Ik verwijderde op ongeveer 2 vierkante meter grond de brandnetelwortels op een uurtje tijd.

image

Ik verwijder nooit alles maar gebruik deze methode om hem in toom te houden.  Zoals ik al zei, hou ik wel van brandnetel.  Je kan er echt waar, heerlijke soep van maken!  Ik heb de jonge topjes geplukt en dan nog eens rondgewandeld in de tuin.  Ik vond ook al wat roomse kervel dat kwam piepen, wat malse blaadjes kleine pimpernel en nog een beetje groene selder.  Ook nog een restje prei uit de moestuin, een verdwaalde pastinaak en een patatje en ui daarbij.  De ui, prei, pastinaak, groene selder en patatje heb ik aangestoofd in wat olijfolie.  De groenten onder water gezet.  Hoeveel water, weet ik niet hoor.  Ik doe dat op ’t zicht.  Heb er ook nog wat groentebouillon bij gedaan.  Dat 10 minuutjes laten koken.  Dan de brandneteltopjes, roomse kervel en kleine pimpernel erbij en nog even laten opkomen.  Kruiden met peper en kruidenzout naar smaak.  Een zalig soepje!

image

Zo zie je, de grote brandnetel is een super plant!  Hem zomaar kapot spuiten, is echt zonde…

8 thoughts on “Hoe verwijder ik brandnetel uit mijn tuin?

 1. Brandnetel wegkrijgen is inderdaad niet zo moeilijk. Aan de rand van onze houtkant stonden een paar jaar geleden ook – over een lengte van ruim 50 meter – brandnetels. Manlief en ik hebben er inderdaad een paar dagen werk mee gehad om die allemaal ‘op te rieken’. Vervolgens maandelijks de lengte even nalopen en alles wat nog boven komt weghalen, en na die ene zomer was de brandnetel weg. Zoonlief heeft op een vergelijkbare manier de kippenren (ongeveer 20 x 15 m) brandnetelvrij gemaakt.

  Brandnetel is inderdaad een drachtplant voor heel wat vlinders, maar die vlinders zoeken over het algemeen hele grote oppervlakten brandnetels op om hun eitjes te leggen. Verschillende entomologen (Ken Thompson, Jennifer Owen) hebben jarenlang de brandnetels in hun eigen tuin geobserveerd, en er nooit eitjes/rupsen van vlinders op gevonden. De vlinders zelf daarentegen, kwamen wel in hun tuinen.
  (Lees hierover bv in ‘No Nettles required’, het boekje van Ken Thompson over diervriendelijk tuinieren.)

  Geliked door 1 persoon

 2. Een post naar mijn hart: vooral toen je het ging opeten.
  Niets lekkerder en gezonder dan jonge brandnetels. Ik meen het. Smakelijker dan spinazie en in de soep: dat heb je zelf al beschreven. En de blaadjes drogen voor een zeer gezonde thee.
  Hier in de tuin had ik ze achter mijn schuurtje. Ze zijn gewoon verdwenen.
  Evenals het zevenblad. Niets meer te eten daarvandaan dus 😉
  Hartelijke groet, Zem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s