2020 Pesticidenvrij…

 

image

Onmogelijk, zeg je?  Tja, ik weet het niet.  Vorige zaterdag ging ik samen met de lieve wederhelft naar een studiedag van Velt hierover.  Tegen het jaar 2020 zouden we Vlaanderen en Nederland graag pesticidenvrij krijgen.  Waarom?  Heel simpel, omdat het niet nodig is om pesticiden te gebruiken.  Het is slecht voor de gezondheid, je kan er kanker van krijgen, misschien onvruchtbaar worden, …  Het is ook heel slecht voor planten en dieren, voor de bodem, voor ons drinkwater,…  En het is heel duur.

Maar simpel zal het allesbehalve zijn.  Er is veel geld mee gemoeid.  Producenten doen de mensen geloven dat we niet zonder kunnen.  Bedrijven zoals Monsanto zijn machtig en gaan over lijken om hun doel te bereiken.  Zo is glyfosaat, een bestanddeel in het gif Round Up nu in de actualiteit.  Europa moet beslissen of ze het gebruik hiervan de komende 15 jaar nog goedkeuren.  Hopelijk gebruiken onze regeringen hun verstand en laten ze zich niet vangen door de wetenschappelijke fraude die Monsanto pleegt.  Om regeringen te overtuigen, gebruiken zij nog steeds de resultaten van een onderzoek naar de invloed van Round Up op watervlooien in 1978.  Maar in november 2015 werd door Noorse onderzoekers via gelijkaardige proeven bewezen dat Round Up nu 300 keer giftiger is voor watervlooien dan in de proef van 1978.  Tegelijkertijd blijkt dat de giftigheid van glyfosaat met toevoegsels – zoals je het in de winkel koopt- giftiger is dan glyfosaat alleen.

Wat er door landbouwers ook veel gebruikt wordt, zijn neonicotinoiden.  Die zijn heel giftig voor onze bijen.  Maar hier kunnen wij, particulieren, niet veel aan doen.  Wij gebruiken maar 2%.  Neonicotinoiden worden voor 98% gebruikt door landbouwers.  Velt gaat hiervoor Bioforum Vlaanderen aanspreken om die landbouwers te kunnen bereiken.  Zo moet je weten dat bijna alle gangbare maiszaadjes in België en Nederland standaard omhuld zijn met een laagje neonicotinoiden.  Preventief, om vraat door insecten tegen te gaan.  Alsof anders alle maiskorrels opgegeten zouden worden!  Is dit niet erg?!

Nu moet ik zeggen dat ik ook schuldig ben.  Weliswaar uit onwetendheid, maar voel me er toch niet goed bij.  Vorig jaar kocht ik ‘Ultima’, een herbicide van Ecostyle.  Nu zou je toch denken dat deze firma die door Velt aangeprezen wordt,  ecologische producten maakt.  Maar nu op de studiedag kwam ik te weten dat Ultima allesbehalve een ecologisch herbicide is!  Het is giftig voor waterorganismen.  Ecostyle heeft goede ecologische producten, zoals Escar Go tegen slakken, maar niet al hun producten zijn goed.  Opletten dus, moeke Hilde!  Ik heb er maar een beetje van gebruikt op onze oprit maar de overschot zal onherroepelijk naar het recyclagepark bij het klein gevaarlijk afval (KGA) verbannen worden.  En die hardnekkige ‘pisbloemen’ tussen de voegen op de oprit zal ik nu terug met mijn voegenkrabber en een scheutje heet water bestrijden.   Niet dat ik iets heb tegen ‘pisbloemen’ hoor,  ons gazon telt er ook wel wat. 😄

Maar Velt wil vooral niet met de kijvende wijsvinger gaan staan.  We willen tonen hoe wij het doen.  Waarom wij zonder gif kunnen.   Waarom die problemen en plagen zich bij ons meestal niet stellen.  Want een probleem dat zich niet stelt, moet je niet oplossen.  En zijn ze er wel, dan zoeken we gezonde, ecologische oplossingen.  Op 4 en 5 juni 2016 zijn er daarom terug de ecotuindagen.  Dan kunnen we tonen wat wij doen tegen ongewenste kruiden en beestjes.  En wij doen met onze tuin de eerste keer mee.  Als jullie graag eens komen kijken naar ons paradijsje, wees welkom op zondag 5 juni van 10 tot 17 uur.

 

image

12 thoughts on “2020 Pesticidenvrij…

 1. Ik denk dat de woorden ecologisch en herbicide, fungicide of pesticide gewoon niet samen gaan. Kwestie van de knop in ons koppeke te kunnen omdraaien en niet alles willen willen. Succes met de ecotuindagen, heb wel goesting om af te komen, maar juni dat is nog ver weg in mijn agenda en ik ben echt niet goed in ver vooruit plannen 😉

  Like

 2. Ik vrees dat er inderdaad nog een massieve mentaliteitsverandering nodig is bij heel veel tuiniers… En soms vrees ik dat we met onze blogjes alleen maar voor onze eigen parochie preken…

  En de opentuindagen staan hier al lang in de agenda… Maar we weten nog niet goed welk stukje Vlaanderen we dit jaar bezoeken…

  Like

 3. Ik probeer groen genot terug te vinden op de site van Velt maar dit lukt me niet, kan je me wegwijs maken? Ik zou graag uitdokteren of het haalbaar is om je tuin te bezoeken tijdens de ecotuindagen. Groetjes, Karin

  Geliked door 1 persoon

 4. Beste Karin, sorry voor het late antwoord. Het ecotuinenweekend staat nog niet vermeld op de site van Velt. Nog even geduld en dan zal er heel uitgebreide info verschijnen. Maar ik hou je langs hier zeker ook op de hoogte! Hopelijk kan je hier geraken! Ik kijk er naar uit… Veel groetjes, moeke Hilde

  Like

 5. De mentaliteit veranderd, maar langzaam. Je wordt nog steeds aangekeken als een alternatieveling als je zegt geen middelen te willen gebruiken. Maar het wordt minder. Ik ben het met Fruitberg eens dat 2020 voor particulieren haalbaar is.

  Maar de grote jongens waar veel, heel veel, geld achter zit zullen naar mijn idee alles op alles zetten om de winst veilig te stellen. Letterlijk over lijken inderdaad.

  Ik hou de tuindagen ook in de gaten. Een rondje België lijkt me leuk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s