De fruitkooi.

imageAls je zelf niet zo handig bent, is het een werk van lange adem om aan een fruitkooi te geraken.  Al enkele jaren was ik bezig met de voorbereidingen : mijn vader de oren van zijn kop zeuren om er voor mij één te maken.

Ik had al bessenstruiken in de tuin staan, rode, witte en zwarte aalbessen.  Maar ik vertikte het om er vogelnetten over te hangen.  Ik zag steeds het beeld voor me van vogeltjes die zichzelf in de nesten gewerkt hadden en vastzaten in zo’n net.  Als kind had ik het dikwijls gezien, in de tuin van mijn vader.  Resultaat hiervan was dat mijn bessenstruiken elk voorjaar verkracht werden.  Dikke bosduiven en kraaiachtigen lieten zich op de takken vallen waardoor die afbraken.  En nog voor de bessen enige kleur bekenden, waren ze al opgevreten.  image

Vorig jaar heb ik dan mijn vader eindelijk kunnen overtuigen.  Met houten balkjes heeft hij een geraamte gemaakt.  Daarop hebben we dan kippengaas geniet.  We hebben gaas van 1 meter hoogte gebruikt en de verschillende delen met ijzerdraad aan elkaar ‘genaaid’.  Het resultaat was heel tof!

Wij hadden ineens kilo’s bessen.  We hebben ze verwerkt tot sap en gelei.  Met het sap hebben we een ‘tuinaperitiefje’ gemaakt : cava met een scheutje bessensap.  Dat samen met een zomerse barbecue was heerlijk!  Ook de aardbeien kregen een plekje in de fruitkooi.  Hier hetzelfde verhaal : mooie, gave aardbeien voor ons ipv voor de vogels.

Nu heb ik ook blauwe bessen geplant.  Ik bestelde planten bij de Blauwe bessenplantage Schrijnwerkers in Gruitrode.  Gelukkig moest ik niet helemaal naar het verre Limburg rijden.  Ze leverden de planten in een plaatselijke hoevewinkel, het Torenhof in Brussegem.image

Blauwe bessen groeien het liefst in zure grond.  Daarom heb ik heel veel bladcompost rond de struiken gelegd.  Ik koos voor de rassen Spartan, Brigitta en Chandler.  Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen.

Jullie mogen natuurlijk altijd eens naar de tuin komen kijken op 5 juni 2016 tijdens de ecotuindagen van Velt.😊

 

8 thoughts on “De fruitkooi.

 1. Mooie kooi. ’t is wel bizar, maar buiten de aardbeien, en de krenten, laten de vogels hier nog genoeg voor ons over. Misschien is het omdat de zomerframbozen geel zijn, de blauwe bessen in ’t bos staan en dus niet in het zicht, de bosbessen toch niet dragen 😉 en als het tijd is voor de herfstframbozen er genoeg ander spul te eten valt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ben op zoek naar een fruitkooi waar als er nog geen vruchten zijn wel vogels bij kunnen, ( tegen insekten als rupsen) maar dan kom je vaak uit op netten wat ik ook niet wil. heb je met deze oplossing geen problemen met overmatig veel meer schadelijke insekten nu er hellemaal geen vogels meer bij kunnen?

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, nog geen problemen gehad. Dit voorjaar hebben onze kippen in de fruitkooi gezeten omwille van de vogelgriep. Die hebben ook lekker gescharreld. Dus moest je problemen krijgen met insecten, kan je er natuurlijk enkele kipjes zetten.😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s