Vitamientjes voor de moraal…

Het was gisteren een zwarte dag in België.  Eigenlijk was ik van plan om patatten te planten maar het berichtje op de radio nadat ik de kinderen naar school gebracht had, deed me van gedacht veranderen.  Ik heb heel mijn strijk gedaan voor de tv.  Verschrikkelijk was het!  Zo erg voor de mensen en nabestaanden die in deze nachtmerrie terecht gekomen zijn!  En waarom?!

’s Avonds hadden we bestuursvergadering van onze veltafdeling.  Nogal verweesd zijn we allemaal aangekomen bij Stany.  We kwamen eerst zo niet goed op gang.  Iedereen moest zijn hart eens kunnen luchten.  Maar Stany had zelf brood gebakken en kwam aandraven met hapjes en drankjes.  En wat kan een eerlijk, zelfgebakken brood, de week ervoor nog bij velt geleerd, troost bieden!  We zijn er dan toch ingevlogen.  En het deed deugd.  De volgende activiteiten worden weer super!  Wat wij allemaal uitspoken kan je ook zien op : http://www.velt.be/neerbrabant.   Op 10 april en 8 mei gaan we moestuinieren.  Er zijn nog enkele plaatsjes vrij maar de theorie doen we in onze living dus als je er graag nog bij wil zijn, moet je snel zijn want vol is vol.😜  Op 7 mei gaan we op de Bruisende Tuinmarkt in Opwijk staan.  We gaan er groenkoeken bakken en kruidenzout maken.  En dan de hoogdagen van ons werkjaar : de ecotuindagen!  Op 4 en 5 juni worden in heel Vlaanderen en Nederland ecologische tuinen opengesteld.  Wij doen dit jaar mee op zondag 5 juni van 10 tot 18 u met onze tuin, Groen Genot.  Het programma begint vorm te krijgen en het zal tof worden.  We hebben een fiets- en wandellus gemaakt met 3 tuinen en het vogelopvangcentrum.  Bij ons in de tuin komen de compostmeesters demonstraties geven.  We hebben de mensen van de wereldwinkel gevraagd om een drankstandje op te zetten.  We gaan ‘ecohapjes’ maken.  We gaan activiteiten voor de kinderen doen.  Kwestie van de kinderen uit ons ‘streukke’ ook een taakje te kunnen geven want die willen absoluut helpen.😜  En ze willen ook een naamkaartje dragen van velt…😊  We zijn nog iemand aan het zoeken die kan demonstreren hoe je makkelijkst met een zeis maait.  In de andere 2 tuinen zullen Natuurpunt en de Bijenvrienden Neer- Brabant aanwezig  zijn.  Allee, we gaan ons super amuseren die dag!

Nog even vermelden voor wie naar de moestuinlessen komt : de yaconplantjes staan al klaar.  Wie er graag eentje heeft voor in zijn moestuin, krijgt er eentje mee.  Dit is een hele lekkere groente die je nog niet in de winkel kan kopen.  Meer uitleg erover vind je hier.  We gaan ook zaden ruilen dus als je iets teveel hebt mag je dit altijd meebrengen.  Heb je geen zaden, is dat ook geen probleem natuurlijk!  Dan moet je zeker komen.

Je ziet, gisteren was een donkere dag maar voor mij is hij toch nog positief geëindigd dankzij mijn vrienden van Velt…image… de jonge yaconplantjes…

7 thoughts on “Vitamientjes voor de moraal…

 1. Hoe houdt u die plantjes zo mooi gedrongen. Na veel trial and error lukt het mij goed om mijn zaadjes te laten kiemen maar ze worden altijd lang en iel en vallen dan om.

  Like

  • Beste Luc, deze plantjes zijn niet gezaaid. Het zijn de ‘groeiknolletjes van de yaconplant’ in potjes gestopt. Ze zijn vorstgevoelig dus moeten binnen opgekweekt worden. Na de ijsheiligen mogen ze buiten. Gezaaide plantjes die lang en iel worden, dat ken ik. Dat komt omdat ze te weinig licht krijgen op de vensterbank. Ze rekken zich om naar het licht toe te groeien. Eigenlijk gaat dat beter in een serre of een veranda op het zuiden. Dan blijven ze mooi gedrongen. Wat ik ook al gedaan heb met zaailingen, is ze overdag bij gunstige weersomstandigheden naar buiten verhuizen. Maar dat is een heel gedoe natuurlijk, he.

   Like

 2. Nichteke, zet er maar al eentje opzij voor mijn collega. Toen ik haar over onze lekker ovenschotel met yacon vertelde vroeg ze direct of je haar daar een plantje van kon bezorgen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s