Hondsdraf of Look zonder look?

Ik vind het gezellig om met een mok thee op mijn tabletteke op facebook te snuisteren in groepen zoals ‘Moestuin’ of ‘Velt vzw’.  Daar kom je dan vragen van mensen tegen waar je ook heel wat kan van leren.  Zo zag ik vandaag een mevrouw die in haar tuin een plantje gevonden had dat ze niet kende.  Altijd spannend he!  Bij mij moet dat dan blijven staan tot ik het ken.  😊  Ze had een foto gepost van een blaadje van het plantje en vroeg of ze het zou verwijderen.  ” Nee, niet doen!!!”, stuurde ik direct.  Mij deed het blaadje denken aan de blaadjes van look zonder look.  Maar iemand anders dacht aan hondsdraf.  Kon ook natuurlijk.  Nog iemand anders zei dat het Galaxblad was.  Dat kan niet.  Galaxblad groeit niet in onze contreien maar ergens in Amerikaanse bossen geloof ik.  Je kan het hier kopen bij ‘de bloemist’ en het wordt veel gebruikt om mee te bloemschikken.

Hondsdraf of Look zonder look dus…  Hondsdraf is een mooi kruipend plantje dat in maart begint te bloemen met blauwpaarse lipbloempjes.  Onze kinderen kennen het plantje heel goed.  Als je in de netels gevallen bent of op expeditie in de natuur netels bent tegengekomen, wat hier nogal eens durft voorvallen😜,  kan je de blaadjes van hondsdraf kneuzen en de pijnlijke plekken ermee inwrijven.  De pijn is dan onmiddelijk verdwenen!  Ook het blad van Ridderzuring helpt hier trouwens, dit even terzijde.  Het is ook een heerlijk geurend plantje.  Een blaadje in de thee is zalig.  Of in een soepje met (a)pril lentegroen… zaaalig!

image

Look zonder look ziet er een beetje anders uit.  De blaadjes lijken op die van hondsdraf maar ze zijn groter.  Het plantje is ook helemaal anders.  Het vormt een polletje dat hoger uitgroeit.  Eind april komt het in bloem.  Op lange stelen komen kleine witte bloempjes.  Het pantje geurt naar ui of knoflook ook al is het er niet mee verwant.  Ik maak er nu samen met daslook pesto van.  Dat met pasta, wat kerstomaatjes en parmezaanse kaas, mmm echt lekker!

image

Dus, mevrouw van op facebook,  hopelijk heb je dat gevonden schatje nog niet uitgetrokken…

9 thoughts on “Hondsdraf of Look zonder look?

 1. Helaas heb ik idd de grote pol van dit plantje eruit gehaald. maar……..ik zie elders alweer nwe kleine polletjes tussen de stenen verschijnen, dus zal deze laten staan, alhoewel ik het geen gezicht vind tussen de stenen. Het schijnt nogal een wildgroei te zijn en niet in toom te houden.
  Ik dank je in ieder geval voor je mooie tekst en uitleg.
  vriendelijke groet van de mevrouw van Facebook (hihih)

  Like

  • Hey Martha, kan je de nieuwe plantjes niet voorzichtig van tussen de stenen halen en verplaatsen naar een meer geschikt plekje? Als ze tussen de stenen uitkomen, dan heeft er daar toch iemand ‘gesmost’ met zaadjes?

   Like

 2. Ha, ha, hondsdraf en zijn deugden kende ik al lang , maar een hele tijd leek ik wel de enige die geen idee had wat look zonder look was. Het stond nochtans in de tuin, maar doordat het blad in het begin nogal roodachtig was heb ik tot de bloei moeten wachten voor ik het kon thuisbrengen. Er valt altijd heel wat te leren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hé, dat is ook het onbekende plantje bij mij in de tuin! En het groeit vlak naast de netels; wat klopt! Als je je ergens pijn aan doen, dan staat de natuurlijke bestrijding er dikwijls vlak naast. 🙂 Ik laat het staan; ik vind blauwe/paarse bloemetjes namelijk zo leuk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s