Hoe onderhoud ik mijn gazon?

imageAls je de tuinaannemers en de folders van Aveve moet geloven, heb je veel werk aan een gazon.  Je moet het twee keer per jaar verticuteren, het mos verwijderen.  Je moet kalk strooien.  Je moet bemesten en het onkruid bestrijden.  Je moet sproeien in droge periodes…

Van dit alles doe ik… niks.😉  Het enige wat ik doe aan onderhoud is ongeveer om de tien dagen het gras maaien.  Ik voer het gras af om de bodem te verarmen.  Zo krijgen ook andere planten de kans om zich te vestigen.

Ik heb geen nood aan een biljartlaken in mijn tuin.  Als mijn zonen willen biljarten, moeten ze maar naar het plaatselijk cafeetje gaan.  Wij hebben daarentegen een ‘kruidenrijk gazon’!   Madeliefjes zijn de eerste bloempjes die bloeien in ons gras.  ‘Lentezoentjes’ noem ik ze.  Ook paardebloemen vind je er.  Gisteren kwam ik zelfs een pinksterbloem tegen.  Ik heb ook narcisbollen geplant en laat het gras daar lang tot ze uitgebloemd zijn.  In de molshopen zette ik Oranje Havikskruid en Wilde Margrietjes.  Vorige zomer vond ik zelfs een soort mini geraniumpje.  En klavertjes natuurlijk.  De bloempjes worden vrolijk bezocht door verschillende bijtjes.  Onze dochter die graag op haar blote voeten loopt, heeft wel al enkele keren op zo’n bijtje getrapt.  Tja, dat hoort erbij, he.  Gelukkig prikt zo’n bijtje niet zo erg als een limonadewesp.😜  Ook mos mag in ons gazon groeien.  Dat blijft lekker lang groen en zo moeten wij in droge periodes niet sproeien.

Laat al die dure meststoffen en onkruidbestrijders maar liggen en geniet van wat de natuur je brengt.  Je zal zien dat je heel wat verrassingen zal vinden in je gras…

image

5 thoughts on “Hoe onderhoud ik mijn gazon?

  1. Ongeveer vergelijkbaar hier; Maar ik voer het gras wel niet altijd af, ik durf de grasmaaier wel eens op mulchstand te zetten, dan heb ik minder werk. En ik maai, vooral in de zomer niet om de 10 dagen, ik heb vorig jaar hekemaal niet gemaaid in juni en juli.

    Geliked door 1 persoon

  2. Volledig mee akkoord. Bij ons in het gazon ook een overvloed aan madeliefjes en paardebloemen. Ik gebruik de madeliefjes in gebak of koekjes en de paardebloemen kunnen in een slaatje. Handig toch 🙂

    Geliked door 1 persoon

  3. Als beginnend tuinier heb ik me wat jaren geleden ook laten verleiden tot verticuteren, gaten prikken, koemest en kalk strooien. Tegenwoordig doe ik het ook op jouw manier; lekker makkelijk en met een heerlijk bont resultaat. Ok, ook aardig wat mos maar ook dat heeft zijn nut inderdaad.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s