Onze kruidenspiraal

Eigenlijk is onze kruidenspiraal ontstaan uit nostalgie.  Toen onze jongste zoon een jaar of acht was, ging hij op woensdagnamiddag steeds naar ‘De Siebe’, een bioboerderij bij ons in het dorp.  De boerin knutselde met de kinderen en liet hen kennis maken met de natuur.  In de vakantie kampeerden ze op de boerderij.  Ze sliepen in ‘indianententen’, leerden brood bakken, dronken kruidenthee en amuseerden zich buiten.  Groot was zijn verdriet toen het boerengezin ging verhuizen naar Canada.  ‘De Siebe’ werd afgebroken en de grond verkocht.  Echt spijtig!  In die periode had ik Comite Jean Pain leren kennen en was er een kruidenspiraal gaan leren bouwen.  Dat wilde ik in onze tuin ook wel.  Onze zoon die aan het helpen was om ‘De Siebe’ af te breken, vertelde de boerin over mijn plannen.  Hij vroeg haar of hij wat stenen mocht meenemen voor moeke haar kruidenspiraal.  Zo zou er voor altijd een stukje ‘Siebe’ in onze tuin blijven.  De boerin was enthousiast en we mochten zoveel stenen meenemen als we wilden.image

Met het hele gezin samen bouwden we onze kruidenspiraal.  Zelfs de jongste dochter, die toen nog een peuter was, hielp zeulen met steentjes op haar maat.  We haalden een halve meter aarde uit en vulden dat met steengruis.  Daarop zand en aarde gemengd en dan de spiraal opbouwen naar boven toe.image

Eigenlijk is onze spiraal niet volgens de regels gebouwd.  Eigenwijs als ik ben, maakte ik er een eigen versie van.  Bij ons is het meer een kruidentuintje geworden in de vorm van een spiraal.  Wil je de echte kruidenspiraal maken, dan moet je gaan kijken bij Yggdrasil, een didactisch-ecologische ontmoetingsplaats voor permacultuur.  Meer info vind je hier.image

Deze week heb ik onze kruidenspiraal een beetje ‘opgepimpt’.  Dit voorjaar waren we met de buren op weekend in de Ardennen.  ’s Zaterdags was het echter zo slecht weer dat we niks konden doen buiten.  Maar niet getreurd, dan zijn we maar een leisteenmijn gaan bezoeken.  De eigenaar van de mijn zei dat we stenen mochten rapen als souvenir.  We mochten alleen niet meer dan 150 kg boven halen.  Want dat was niet goed voor onze rug, grapte hij. 😊  De kinderen vonden dat natuurlijk plezant en zo had moeke ineens veel stenen om plantenetiketten mee te maken…imageimage

6 thoughts on “Onze kruidenspiraal

  1. Hoewel het zo’n beetje een uithangbord is van de permacultuur vind ik die kruidenspiralen een beetje overroepen, maar die van u mag er zijn. Ik ben ook een beetje jaloers van uw plantenlabels. Ik zit hier maar tongspateltjes zwart te schilderen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mijn hart jubelt bij het lezen van uw kruidenspiraal Hilde. Je kan niet geloven hoeveel deugd het mij doet om deze zoete herinnering boven te halen. Ik mis mijn “Siebe kindjes” nog steeds, maar een mens moet verder in het leven, niet? Het is een deugd te zien dat een paar stenen van onze oude schuur een mooie plaats en doel hebben gekregen in jullie tuin en het was een waar genoegen om Wout en andere kinderen een stuk van onze wijsheid en kennis in biologisch en ecologisch tuinieren te hebben mogen delen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Mijn hart jubelt bij het lezen van uw kruidenspiraal Hilde. Je kan niet geloven hoeveel deugd het mij doet om deze zoete herinnering boven te halen. Ik mis mijn “Siebe kindjes” nog steeds, maar een mens moet verder in het leven, niet?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s