Prei planten.

Gisteren voelde ik me een echte boerin.  Honderdachtenzestig planten prei heb ik gezet!  Eerst zelf gezaaid natuurlijk.  Dat was heel goed gelukt want ‘volgens het boekje’ moet je preiplantjes in juli uitplanten als ze potlooddikte hebben.  Ahum, een hele emmer was al drie potloden dik en kreeg ik gewoon niet meer in het gaatje.😜image

Dit jaar had ik ‘Blauwgroene Herfst Prei’ gezaaid van De Bolster.  Maar ik heb ook al winterprei ‘Gros vert de Huy’ van Semailles en ‘reus van Carentan’ van biau germe gezet.  Allebei heel toffe, sterke prei besteld bij Velt.  Ben eens benieuwd hoe deze soort het nu zal doen.  De gezaaide plantjes zijn alvast veelbelovend.  Of ligt het aan de compost die ik deze winter overvloedig toediende?image

Elk jaar mag ik mijn vader zijn zelf geknutselde preiplanter lenen.  Daar maak ik dan gaatjes mee in de grond waar de preiplanten worden ingezet.  Ik doe er wel een beetje loof af, gewoon afsteken op het gazon met de schup.  In de moestuinlessen werd ons wel gezegd dat niet te doen, maar ik vind het zo’n slordige boel, die lange slierten.  Na het planten, geef ik de prei overvloedig water.  Ik doe het rechtstreeks met de tuinslang, ben te lui om steeds een gieter te vullen.  Ik zet goed het hart van de prei onder water zodat eventuele larven van de preimot verdrinken.  (Tip van Frans De Smedt van Velt)image

En nu maar wachten, kijken en laten groeien…image

 

9 thoughts on “Prei planten.

 1. Ik vraag het mij nog af: plant ik prei, of niet… De laatste drie jaar was’t gene vette, alles werd aangevreten. Nu ook de ajuinen voor het grootste deel mislukt zijn twijfel ik heel hard. Onder gaas, of helemaal niet, dat zijn de opties.

  Like

  • Hier nog geen gaas moeten gebruiken voor prei of ui. Maar voor de kolen zal ik er toch eens moeten in investeren. Voor prei moet je erop letten dat je gaas neemt met een maaswijdte van 0,8 mm. Anders kunnen de preivliegjes er nog door.😊

   Like

   • Vorig jaar hadden wij dit superfijne gaas gekocht (was nog niet zo gemakkelijk te vinden) om aantasting door die vliegjes te vermijden. 2 maanden later bleken een aanzienlijk deel van de preiplantjes de geest gegeven te hebben, de rest stond er bleekjes bij en was niet veel dikker dan toen we ze plantten. De grond onder het net was ook erg droog. We hebben toen het net er maar afgehaald, en uiteindelijk niks geoogst wegens aantasting door de preimineermot. Heeft er nog iemand negatieve ervaringen met dergelijk net?

    Like

  • Hey Germaine, hier ook elk jaar roestvlekken. Die aangetaste delen knip ik gewoon weg met de snoeischaar. Daarna groeien de planten gewoon vrolijk verder. Ik heb de indruk dat die roest vooral in de vroege herfst voorkomt en daarna verdwijnt. Veel succes!

   Like

 2. Wat leuk. Wij hebben ook prei geplant. 4 busseltjes uit de Aveve. Want in mijn eerste moestuinjaar waagde ik mij daar niet aan, aan dat zelf prei zaaien. Ik ben eens benieuwd. Want veel is mislukt met die rotte jaar.. Ik erfde mijn grootvaders zelfgeknutselde prei planter. Samen met zijn huis dat we overkopen en de oude serre zonder glas waar hij ooit als bloemist bloemetjes kweekte. Doopte ik het om tot sierlijk omlijste moestuin. Opa zou trots zijn op de kleindochter . Misschien volgend jaar eens zelf zaaien. Alhoewel ik er niet echt aan uit ben Hoe dat juist moet.. We zien wel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s