De alternatieve prairietuin, het conflict.

Ik ga jullie de smeuïge details besparen!  Maar door mijn liefde voor bijen en bloemen ben ik in een wespennest terecht gekomen…

80C84014-2CA2-4353-9558-3C41966FBF7C

Ik geef toe : ik was onwetend!  Maar door alle emoties er rond ben ik nu zo gebeten door de materie dat ik me er echt wil in verdiepen.  Mijnen ecomaat en ik hebben ruzie gemaakt.  Echt jong, ik heb onder mijn voeten gekregen!  Nachten heb ik er van wakker gelegen.

Het gaat over mijn blog, over de ‘maand na maand’ reeks van dit jaar die ik als titel ‘de prairietuin’ gaf.  In een ecologische blog staat die titel niet, vond hij.  Aan prairietuinen zijn heel wat onecologische aspecten, dat wist ik wel.  Maar ja, om dan maar meteen het kind met het badwater weg te gooien…  Het liet me niet los.  Ik vertelde over ons conflict aan Mr Fruitberg.  Hij stuurde me een heleboel informatie.  Ook Iris Veltman,  een milieukundige uit Nederland hielp me in m’n zoektocht.  Uiteindelijk mailde ik ook de medewerker ecotuin van Velt.  Met Frans, mijnen ecomaat heb ik dan een rustiger gesprek gehad en hij stuurde me ook zijn gestaafde en door wetenschappers ondersteunde mening per mail.  Door ‘die schop onder mijn kont’ van hem, heb ik heel veel geleerd.  Dankjewel Frans!

7D0A8FC4-0732-4E19-B152-7A4AA8AD3F4C

Maar wat heb ik nu juist geleerd?

Eerst en vooral dat prairietuinen gebaseerd zijn op de vegetatie die in principe in de prairies in Noord-Amerika voorkwam.  Die werden in stand gehouden door begrazing en/of branden en komen nu bijna niet meer voor.  De grassen en bloeiende planten groeien er op mineraalrijke maar voedselarme grond.  In de prairie is er een extreem landklimaat : strenge winters en warme zomers.

Om die groeiomstandigheden na te bootsen, worden hier meestal lavasteentjes gebruikt in een prairietuin.  Dit is gelukkig niet noodzakelijk.  Want het gebruik van deze steentjes is niet erg ecologisch.  Ze moeten aangevoerd worden dus niet interessant in het kader van CO 2-uitstoot.  Om deze steentjes ‘proper’ te houden, heb je een bladblazer nodig.  Deze geeft lawaai en ook uitstoot.  En wat als mollen en woelratten deze steentjes vermengen met grond?  Of als je later op dit perceel iets anders, bv een moestuin wil aanleggen?  Beter is het om uitdroging en warmteverlies van de bodem en ongewenste kruidgroei te voorkomen door bedekking met planten.  Velt staat  achter het principe : ‘De juiste plant op de juiste plaats’.  Dus onze voortuin met uitgeputte grond, daar kan ik aangepaste beplanting kiezen, bijvoorbeeld mediterane border, of een border met ook prairieplanten.

Wat is er nog negatief aan prairietuinen?  In het begin raadde men aan om de vegetatie af te branden!  Ja inderdaad!  En wat met het dierenleven dan?!  Volgens het Bermdecreet sinds 1984 mag afbranden niet meer.  Gelukkig!

Er is ook een gevaar aan prairietuinen verbonden.  Sommige prairieplanten zijn heel invasief.  Zij worden hier door onze andere bodem zo sterk dat ze onze inheemse flora gaan overwoekeren.  Of ze gaan zo groot worden en omver vallen en schimmels krijgen.  Als deze planten in natuurgebieden terecht komen, wordt dat heel gevaarlijk omdat ze onze inheemse planten overwoekeren.  Denk maar aan de Canadese guldenroede, een prairieplant die nu al in veel natuurgebieden voorkomt.   Of Japanse duizendknoop of Amerikaanse vogelkers…   Van deze gevaarlijke planten bestaan lijsten.  (Hier dank ik nog eens mr Fruitberg om ze me allemaal door te sturen.)  Eerst is er de ‘Consensuslijst’  Deze lijst bevat de invasieve planten waarvan de aankoop en aanplant wordt stop gezet.  De meeste tuincentra en plantenkwekers ondertekenden dit charter en verkopen deze planten dus niet.  Maar dan is er ook nog de ‘Communicatielijst’  Daarin staan vormen van planten die in bepaalde omstandigheden of in sommige natuurlijke habitats invasief kunnen wórden.  Hiermee moet je dus ook heel voorzichtig zijn.  Ook de ‘Species list’ van Harmonia is er zo ene.  Ik legde mijn plantenlijst van wat er in onze voortuin gaat komen naast.  En gelukkig staat er  geen enkele plant van die lijst in.  Als je ergens gaat vragen naar prairieplanten, moet je toch wel even die lijsten raadplegen!

Waar zie ik dan wel voordelen in het gebruik van prairieplanten?  Eerst en vooral de grotere belevingswaarde : er zitten heel mooie kleuren en prachtige bloemen tussen.    Deze planten bloemen ook meestal later op het seizoen als veel van onze inheemse planten al uitgebloeid zijn.  Dit is interessant voor bijen want zo kunnen ze goed gevoed de winter in.

In 2010 werd de ‘prairietuin’ een modetrend genoemd.  Maar nu lees ik nog steeds in tuinblogs dat dit nog zeer actueel is.  Mensen gaan er dus nog steeds naar op zoek.  Misschien is het dan wel niet slecht om als ‘Velt ambassadeur’ mijn visie erover eens te geven?

Ik vind een ‘prairieperceel’ interessanter dan een ‘stenen tuin’ met terrastegels en daar bijvoorbeeld een palmboom op.  Ik vind niet dat we prairieplanten te pas en te onpas overal kunnen gebruiken.  Maar wel als aanvulling in een tuin met inheemse planten.  Variatie in groenvormen vind ik heel belangrijk : bosjes, klimplanten, kruidenrijke gazons, moestuintjes, waterpartijen, …  Ons voortuintje waar welgeteld drie soorten planten in stonden, waar de buxusmot in huis hield en waar de grond heel arm en schraal geworden is, daar maak ik graag een ‘prairieperceeltje’ van naast al die andere habitats in onze tuin.  Maar een ‘zuivere prairietuin’ wordt het dus niet.  Daarom ga ik als titel van de volgende artikels in deze ‘maand na maand’ gebruiken : “De bijenvriendelijke voortuin”

Hadden jullie al gehoord van al deze argumenten?  En wat denken jullie daar dan van?  Daar ben ik nu eens echt benieuwd naar! 😊

F8811160-8FEE-4309-B60B-F84ADF4EFA23

 

14 thoughts on “De alternatieve prairietuin, het conflict.

 1. Super, het wordt vast een prachtige bijenenvriendelijke blikvanger. Onze miniscule voortuintje is momenteel niet meer dan een stukje gazon met wielsporen. Passerende automobilisten voelen zich absoluut niet gegeneerd om ons voortuintje als extra rijstrook te gebruiken en onze lieve buurman denkt ons een plezier te doen om tijdens zijn veelvuldige maaisessies ook rap de vrolijk ogende madeliefjes en paardebloemen mee te maaien. Ik zie het allemaal met lede ogen aan en door de ligging van ons huis in ons smalle bochtige straatje begrijp ik zowel de automobilisten als de goedbedoelende buurman. Alleen zou met een naam als “le fabuleux jardin” het voortuintje toch wat interessanter mogen ogen … de plannen rijpen in ieder geval al.

  Like

 2. Persoonlijk heb ik nog nooit gehoord van al die theorieën, argumenten en overtuigingen. Ik vind het gewoon fantastisch dat je zoveel tijd steekt in opzoekingswerk om een goed geïnformeerde, gedocumenteerde en “juiste” beslissing te nemen.

  Wat nog fantastischer is, is het feit dat je deze informatie deelt zodat wij het allemaal niet zelf moeten opzoeken.

  Dikke merci en door af en toe eens te zondigen of een “foute plant” in de grond te steken zal de wereld echt niet vergaan hoor …

  Like

 3. Laat je niet gek maken door deze eco terreur! Het is wel verstandig om niet invasive soorten te kiezen. Ook voor jezelf. Je tuin zou overwoekerd worden! Maar het belangrijkste van tuinieren is voor mij:plezier hebben. En als dit niet eco correct is, who cares. Het is jouw tuin, jouw creativiteit, jouw keuzes. Ga maar eens lekker planten. Groetjes, Hetty

  Like

  • Da’s lief van je Hetty! Maar ik heb me niet laten gek maken hoor. Eco terreur was het zeker niet maar wel mijn maat die ik heel erg resepteer, die met hart en ziel voor de goede zaak streed. En hij had gelijk! Tussen echte vrienden moet het kunnen dat emoties eens hoog oplopen he. Het is uitgepraat en nu ga ik inderdaad lekker planten.😊

   Like

 4. Boeiende post!
  Ook ik vind een goed aangelegde prairietuin heel erg mooi.
  En ik denk dat je gelijk hebt met de conclusie, dat het in de versies met lavasteen ( heb ik gezien bij Liannes’s siergrassen in Wilp (Groningen)) enige ecologische principes worden losgelaten.
  In de versie, die gebruik maakt van bestaande, schrale grond op zonnige plekken kunnen prachtige combinaties worden gemaakt met sterke grassen en bloemplanten, die sterk zijn en hier goed gedijen, zonder meteen invasief te zijn. Branden is hier uit den boze, in Amerika gebeurt dat bij aangelegde prairietuinen nog steeds. Ook in de prachtige tuin van Federal Twist.
  Voorbeelden zijn de Jakobstuin in Eestrum (Friesland), ook bezocht door Natuurlijk Rijk, en de schitterende, gemengde grassentuin van de biologische Kwekerij Jacobs in Vriescheloo (Oost-Groningen), mijn favoriet.
  Een echte prairietuin op klei of veen zal slechts met kunstgrepen kunnen gedijen, die kun je dus niet echt ecologisch noemen.
  Maar ook ik heb een aantal sterke grassen en andere droogteresistente planten neergezet aan onze zonnige voorzijde, om op bescheiden schaal een kleine suggestie van een grassentuin te imiteren. Dit geïnspireerd door bezoeken aan de genoemde tuinen in Noord Nederland.
  Tuinieren volgens natuurlijke principes, de suggestie van een stukje natuur, je grond gezond houden, geen bestrijdingsmiddelen en het dierlijke leven stimuleren: zo tuinieren wij.
  En binnen dat concept passen best wel een aantal mooie grassen e.d. uit het concept van de prairietuin.
  Hartelijke groet van Zem.

  Hier volgen de links naar de genoemde tuinen:
  http://www.buienradar.nl/
  https://www.decoulisse.nl/jakobstuin
  https://www.kwekerijjacobs.nl/
  http://federaltwist.com/

  Like

 5. Goh, ik snap niet zo goed waar al die heisa vandaan komt. Dat mensen een prairie-tuin zien als bedreiging voor de inheemse flora. Die guldenroede was al lang een probleem nog voordat er van prairietuinen sprake was. Wie zijn planten kent weet dat er in elk border-type serieuze invasieve soorten kunnen voorkomen. Met gericht schoffelen geraak je al een heel eind. Het grote voordeel van een prairie-tuin voor al die zoemende insecten vind ik dat er zowel aan het (vroege) voorjaar is gedacht met allerlei bolgewassen, als in het najaar, als veel borders al lang uitgebloeid zijn staat er in een prairie-border tot laat in het jaar nog wat te smullen. Die lava-steentjes daar ben ik ook absoluut niet voor en dat is zoals je zegt weinig ecologisch. Maar voor de rest zie ik alleen maar voordelen, maar ik ben dan ook helemaal overtuigd, maar dat wist je natuurlijk al 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s