Winterwerk?

Eigenlijk was ik nog aan mijn winterwerken bezig hier en hier. En toen ontdekte ik ineens al de eerste krokussen. We noteren 2 februari, drie weken eerder dan vorig jaar.

Ik ging deze winter ook nog de zolder opruimen want die valt bijna op onze kop. Legoblokken en playmobil waar ons kroost nu wel uitgegroeid is. Pottekes en bakjes van ’t bloemschikken, een hobby die er echt niet meer van komt, zelfs nog babygerief, …. Tijd om razzia te houden. Het is te hopen dat we de komende weken nog heel slecht weer krijgen. Want anders wordt dit alles weer uitgesteld.

Ik had het al gehoord op de radio, dat er niet één maar echt groepen ooievaars teruggekomen waren in Plankendael. De lente is dus echt al begonnen? Zo vroeg!

Ik zag in de tuin al de eerste eenzame honingbij. Ze foerageerde dapper op een Bergenia bloem. Buiten het stuifmeel van wat hazelaarkatjes, sneeuwklokjes en krokussen is er nog niet veel te halen voor haar. Ik neem me direct voor dit jaar nog meer biobloembollen te bestellen. Een collega die imkert, vertelde me dat haar bijen al druk aan ’t vliegen zijn. Ze hebben er goesting in. Taak voor ons om hen aan voedsel te helpen want Moeder Natuur is een beetje ontregeld.

Buurman is nog steeds op jacht naar mollen. Maar hij kan ze niet vatten. Ik lach met hem: “Laat die ‘bistekes’ toch doen, mollen vangen, dat is zo passé!” Bij ons mogen ze graven, binnenkort rijf ik de molshopen wel terug gelijk. Da’s niet slordig, da’s leven en laten leven…

Buurvrouw heeft de strijd gewonnen. Ze wil al heel lang een vlierstruik maar krijgt er geen van haar partner. Ze houdt het echter in haar achterhoofd (wat herken ik dit 😉 ) en nu met het onderhandelen over een nieuwe auto, komt het terug boven. Ze doet een toegeving over de kleur van die auto en krijgt haar vlier. Zalig! Ik draag vlug een stekje weg voor haar partner terug van gedacht verandert…

In de moestuin groeien de bloemkolen gelijk … kool. Ik probeerde de eerste keer ‘weeuwenteelt’ en het lijkt te lukken. Binnenkort verse bloemkool uit den hof. In de serre heb ik al jonge plantjes gezet. En spinazie en sla gezaaid…

Het is bijna Valentijn en dan kunnen we paprika’s zaaien. En daarachter tomaten, yes!

De voortuin werd al ‘proper’ gelegd…

En dan zou ik nu de zolder moeten opruimen? We zien nog wel … 😉

37 thoughts on “Winterwerk?

 1. Hoopgevend die vroege lente, maar ergens ook zorgwekkend.
  Wij genieten hier nog steeds van Ciara die rond het huis raast… razend zou ik worden mocht ik geen vlier mogen planten. Ik zou vier vlieren planten om hem te pesten. Blij dat man en ik niet discussiëren over een plantje min of meer. Ook niet over een mol min of meer. Onze pelouze is geen biljartlaken.

  Like

 2. Gouden tip om de zolder te legen: verhuis eens 🙂
  Ik word hier zomaar met de neus op de feiten geduwd. Dit jaar geen serre meer, geen erkers in huis waar ik mijn planten-neonatologie kan starten. Pfieuw, dat komt nu plots erg binnen (ook al was ik vooraf realist genoeg om dat allemaal te weten).

  Like

 3. Wat mooi om even mee te mogen kijken. 🙂 Het is dubbel hè? Enerzijds kan ik echt genieten van wat meer licht en krokusjes en het idee van lente, anderzijds word ik er ook wel verdrietig van dat het nog geen winter is geweest dit jaar. Laten we hopen dat het de overgang naar een nieuwe manier van leven wat versnelt. 😉

  Like

 4. Dat klinkt al héél voorjaarsachtig daar bij jou! Alhoewel ieder haast een raar gevoel heeft over het veel te vroege ontluiken van de natuur…
  En als dit mooie vrolijke gebeuren buiten tóch door gaat zetten, ga je de zolder vast aan zichzelf overlaten. Zolders zijn er voor gemaakt om lekker je oude troep te bewaren 😉
  Daar ligt het archief van je leven zo ongeveer.
  Je zaaigoed roept!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 5. Een mens moet zijn prioriteiten kennen, de ene wenst een auto, de andere een vlier. ;-).
  Wel opmerkelijk he waar we nu al zitten qua seizoen. Het zou eigenlijk putteke winter moeten zijn…
  Bij ons jammergenoeg nog geen krokusjes. Maar we hebben nog eventjes geduld he :-).

  Like

 6. Hier is het ook van dat. Ik was vanmiddag in de zon gaan zitten, maar ben na een tijdje weer naar binnen gevlucht omdat het te warm was… Wat gaan wij doen van de zomer?

  En wat een heerlijke tuin heb jij toch!

  Like

 7. Hoe is het mogelijk dat jouw blog me de voorbije vier jaar aan mijn aandacht ontsnapt is? Misschien moet ik gewoon het bloggen en bloglezen weer eens terug oppikken, na een pauze van drie jaar 🙄

  Geliked door 1 persoon

 8. Hier in het noorden is het na de overtocht van Ciara voor het eerst redelijk rustig. De wind is wat gaan liggen en ik heb voor het eerst weer wat zon gezien.
  De lente toont zich hier ook al geruime tijd. Krokussen en sneeuwklokjes bloeien volop en de ooievaars staan rondom te klepperen op hun nesten.
  Ik heb de winter gemist, maar wat mij betreft mag het nu echt volop voorjaar worden.

  Like

 9. Ik heb hier nog een plantje in een potje staan dat goed is voor de hommelkes in de winter. Lonicera fragrantissima. Als je naar de provinciale vergadering komt, breng ik dat met plezier mee (of ik kan het met iemand anders meegeven).
  Wordt een kleine struik (2m hoog) die heerlijk geurt.

  Like

  • Het stekje dat je vorige keer meegebracht had, heb ik uitgeplant in de moestuin. Maar er komt nog niet veel leven in. Zou het kunnen dat het nog in winterrust is? Of zou het toch niet gelukt zijn? Dan zou het wel tof zijn als je er nog eentje meebrengt. Heeft de Salvia apiana de winter overleefd? Anders heb ik er ook nog wel eentje.
   Tot zondag😊

   Like

   • Die Salvia staat op de slaapkamer, heeft het overleefd. Had ik je al een Lonicera bezorgd? Indien je helemaal geen knopvorming ziet op dit ogenblik, is dat stekje dood, en dan bezorg ik je een nieuw. Laat maar weten 😉

    Like

   • Haha ja! Alzheimer zeker?😉
    In november was er al knopvorming en die zijn terug verschrompeld. Nu niks meer. Stekje zal dus dood zijn, geen goede groene vingers dus. Krijg ik dan een nieuw?😊

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s