Krentenboompje

Er wordt hier nogal wat ‘gestoeft’ en hier ook. Daarom kan ik natuurlijk niet achterblijven.

Ik heb zelfs twee krentenboompjes, eentje ooit gekocht en enkele jaren nadien nog eentje gekregen van mijn ecomaat Frans De Smedt.

Het gaat hier over Amelanchier lamarckii of het Amerikaans krentenboompje. Opgelet, volgens de Alterias lijst zou het invasief zijn in gevoelige gebieden. Vooral in heidegrond en bossen op zure grond zou het zich ongecontroleerd kunnen uitbreiden. Hier nog niks van gemerkt, ze blijven alletwee braaf en vermeerderen zich niet. Dus ze mogen blijven.

Ik vind het zo’n toffe planten omdat je er drie keer plezier van hebt. De eerste keer nu, als de bloesems bloeien. Instant blij word ik daarvan. In de zomer komen er dan krenten aan de boompjes. De vogels zijn daar zot van. Dan is dat daar een gefoefel en een gefladder, echt plezant om te zien. De derde keer plezier is met de herfstverkleuring. Die is zo warm en vrolijk, zalig!

Heb jij planten in je tuin waar je ook zo blij van wordt?

30 thoughts on “Krentenboompje

 1. Ik ook van de amanchelier, had daar ook al over geblogt.Ik wordt ook blij als de vlinderstruiken straks weer gaan bloeien en er tal van vlinders op af komen. Eigenlijk wordt ik nu blij van alles in mijn tuin.Ieder bloemetje,bloesempje of zaailingetje is een teken van leven en van hoop dat alles doorgaat in deze sombere tijd. En misschien beter gaat na deze tijden, waarop we ons veel meer bewust worden van wat we doen met die kostbare natuur. Ik hoop het, voor mijn kleinkinderen……..Fijne week!

  Like

 2. Ik zou nu willen een vlieg zijn en naar de krentenboom gaan kijken in mijn vroegere tuin.
  Tegelijkertijd is het bijna blanco canvas hier een belofte voor veel moois voor later.
  Ik doe nu van mini-moestuin en dat geeft ook veel voldoening.

  Like

 3. Ook ben in het bezit van een flinke krentenboom ( en twee jonkies).
  Die grote bij mijn voorraam is nu op zijn moois: dat geeft écht een gelukservaring.
  Op dit moment kan daar niets tegenop in de tuin.
  Prachtig staan ze er bij jou bij!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Like

 4. Ze staan er prachtig bij, echt een lust voor het oog.
  Een echte voorkeur heb ik niet, op dit moment geniet ik gewoon volop van alles wat ons kleine tuintje voortbrengt aan kleur en fleur. Ik moet er niet aan denken om nu van een balkon afhankelijk te zijn voor wat zon.

  Like

 5. Ons krenteboompje is niet zo compact als het jouwe het schiet meer de hoogte in. Onze kerselaar staat nu ook volop in bloei en een van de vroege appelaars heeft mooie botten. In onze tuin zijn het de tulpen , judaspenning en erysimum cherii (heel oude plant) en het frisse groen van heesters en vaste planten die voor een lentefeestje zorgen. Leuk paasweekend..

  Like

 6. Bij ons zijn krenten rozijnen? Komen er dan rozijnen op? Mooie boompjes!
  Onze fruitboompjes staan nu prachtig in de witte bloesems. Daarna komen de krieken (die de vogels gewoonlijk opeten), de peren en de appels. Dat is dus ook twee keer genieten.
  De purperen Erica bloeit nu ook weelderig.
  We hebben nog een heel speciale struik, waar ik de naam niet van ken, maar die zich zo mooi over de grond spreidt tot op een meter hoogte. Ik ben een analfabeet soms op namen onthouden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s