Voordat u hier gillend wegloopt, wil ik even wat troost bieden: de ene wesp is de andere niet. En dit wordt geen gruwelijk verhaal.
Het was vorige week, op zo’n zonnige ochtend. Het was nog zalig fris maar ik kon wel al merken dat het die dag warm ging worden. Bovenop de opgeschoten Venkel aan het keukenraam merkte ik een vrolijk gekrioel van allemaal beestjes.
Het waren wespen zag ik, maar geen limonadewespen. Ze waren veel slanker en ik mocht met mijn neus tot tussen hen staan, ze deden niks. Alleen interesse voor de Venkel bloemetjes. Dus nam ik een foto die ik invoerde in waarnemingen.be.
Groot was mijn verbazing toen ik als eerste (maar wel onzekere) voorspelling ‘Veldwespwaaiertje – Xenos vesparum’ kreeg. Toch geen wesp? Ik tikte ‘veldwespwaaiertje’ in op ‘tinternet’ en kreeg een gelijkaardige foto. Mm?
Op zo’n momenten is er dan Facebook. Ik deelde mijn twijfel in de groep ‘Wespen uit de benelux’ en kreeg al snel een antwoord. Het diertje op mijn foto was wel degelijk een Franse veldwesp. Het Veldwespwaaiertje is een parasiet van deze veldwesp. Om die te zien, moet je een foto maken van het achterlijf van de Franse veldwesp, kreeg ik als antwoord. Als er plaatjes van het achterlijf openstaan, zit daartussen die parasiet. Aha! Weer wat bijgeleerd. Terug met mijn neus tussen de Venkel bloemetjes, zag ik inderdaad diertjes met hun achterlijfje helemaal dicht maar ook enkele met open plaatjes. Daarin zat dus dat veldwespwaaiertje. Boeiend hè …
Nog even vermelden dat Franse veldwespen echt toffe wespen zijn hoor! Ze eten insecten zoals muggen en bladluizen en zijn niet geïnteresseerd in zoetigheid. Ze zijn ook helemaal niet agressief en zullen alleen steken als ze echt in gevaar zijn. Wij zitten daar naast te eten op het terras maar ze blijven mooi op de Venkel. En wij kunnen genieten van hun gezellig gezoem …

Ik maak mij niet zo druk om wespen.
Even terug heb ik geprobeerd om een wespennest te verplaatsen.
Rustig blijven en niet in paniek reageren helpt bij heel veel dieren …
Vredelievende groet,
LikeLike
Limonadewespen vind ik niet zó tof. Maar inderdaad, rustig blijven, dat is het beste.
LikeLike
Boeiend!
Lie(f)s.
LikeLike
Vond ik ook. Al die beestjes … we kunnen nog veel leren 🥰
LikeLike
Ik heb dat veldwespwaaiertje hier ook al gespot. 😉
LikeLike
Plezant hè 🥰
LikeLike
Mooi wespje en bedankt voor de informatie, weer wat geleerd!
LikeLike
Ik bij jou ook Margriet! (Over de courgettes) Mijn reactie geraakt echter niet tot op jouw blog merk ik.
LikeLike
Hier ook al gespot
Zeker niet agressief
LikeLike
Echt toffe beestjes he Lieve 😊
LikeGeliked door 1 persoon
De foeniculum is elk jaar een zeer gegeerde plant bij wespen. Ook hier zoemt het volop rond deze architecturaal mooie flora. Ik loop meermaals daags voorbij die zwerm wespen, soms zelfs er dwars doorheen; nog nooit een prik gehad.
LikeLike
Dat hebt ge weer zeer schoon geschreven Menck! Uw taal is ook architecturaal 😉
LikeLike
Ha – bijna woordelijk hetzelfde meegemaakt – van gillend leeglopende familieleden met wespenfobie tot het wespenwaaiertje op waarnemingen en veldwesp op de venkel toe. Die veldwespen zijn daar soms grappig onhandig bezig – vind ze heel aangenaam in de omgang trouwens.
LikeLike
Inderdaad, zeer beleefde beestjes 😊
LikeLike
Als ik geen last van ze heb mogen ze blijven. Verschil zie je er wel tussen. Vandaag de druiven weggehaald de wespen vielen me aan. Mooie foto trouwens.
LikeLike