HEEL DRINGEND GEZOCHT

HELD die het mensdom kan overtuigen dat we nu direct onze kar moeten keren!

Ben jij een ondernemend persoon, kan je overtuigen en heb je veel ambitie? Heb je verstand van marketingstrategieën, kan je ’t goed uitleggen en ben je niet bang van camera’s? Stuur dan vliegensvlug je motivatiebrief en cv naar … ja, naar waar?

Eigenlijk wist ik het al lang maar dat het zo ernstig was, besefte ik niet. Tot ik deze week een artikel uit De Standaard tegenkwam, een interview met de Mexicaanse conservatiebioloog Gerardo Ceballos. (De conservatiebiologie bestudeert onze biodiversiteit en het behoud en herstel daarvan)

Wetenschappers zijn slimme mensen maar eigenlijk ook niet. Zij bestuderen feiten, vinden bewijzen, publiceren die heel droog en saai zodat geen kat ze leest. Maar de mensheid overtuigen om in actie te schieten, dat kunnen ze niet. Daar hebben ze geen verstand van! Daarom zoeken ze jou … HELD!

Volgens Gerardo Ceballos hebben we nog twintig jaar om de mensheid te redden. Als we gedurende deze periode voortdoen zoals we bezig zijn, gaan er zo veel soorten dieren en planten uitsterven, dat ook voor de mens onze aarde niet meer leefbaar zal zijn. Onze beschaving zal gewoon instorten. Binnen twintig jaar, dat maken wij dus nog mee! Vergeet de coronacrisis en zelfs de klimaatcrisis, zegt hij. Daaraan kunnen we ons aanpassen. Maar aan deze uitstervingsgolf niet. Want eens een soort verdwenen is, komt die niet meer terug. En als er teveel stenen uit het fundament wegvallen, stort ons huis gewoon in.

Het is al van in 2015 dat hij ontdekte dat deze zesde massale uitstervingsgolf begonnen is. Onze aarde heeft er al vijf meegemaakt, in de prehistorie. Daardoor verdwenen ook de dinosaurussen. Waarschijnlijk door super vulkaanuitbarstingen en botsingen met hemellichamen. Maar deze zesde golf is veroorzaakt door de mens!

De vernietiging van het leven op aarde gaat zeer snel. Sinds 1900 zijn er 237 000 populaties gewervelde diersoorten uitgestorven. Een derde van alle gewervelde diersoorten die hij en zijn collega’s onderzochten, hebben het zeer moeilijk. In een eeuw tijd verloren we evenveel soorten als normaal in 10 000 jaar. En dat is een onderschatting want we kennen nog niet eens alle soorten op aarde.

Wij mensen moeten dringend gaan beseffen dat elk dier hier op aarde een functie heeft, ook al snappen we niet meteen de welke. Waarom moeten mieren in ons gazon dood? Zij zorgen dankzij hun nesten voor gaten in de bodem waardoor water beter kan doordringen. Waarom moeten marters, wezels, vossen, wolven die onze kippen opeten, dood? Zij zorgen ervoor dat populaties muizen en hertachtigen in evenwicht blijven. Die zijn gastheer voor teken die de ziekte van Lyme veroorzaken. Dus laat die carnivoren leven, we hebben ze nodig voor onze gezondheid! Zelfs vliegen hebben we nodig, het zijn onze mestverwerkers. En wespen eten plaaginsecten zoals bladluizen en muggen.

Kan jij het eens aan de mensheid uitleggen dat we moeten stoppen met levende wilde dieren te verhandelen op versmarkten? Vleermuizen en schubdieren in kooien op elkaar gestapeld waardoor waarschijnlijk covid-19 ontstond. Dat we moeten stoppen met regenwouden kappen om palmolieplantages aan te leggen. Want we komen te dicht bij de wilde dieren uit die wouden waardoor ze sterven. Maar ook virussen die al miljoenen jaren in die bossen verborgen leven, kunnen zo op ons overspringen.

We zijn te bruut voor onze Moeder Aarde. We misbruiken haar voor de industriële landbouw en technologie. Ben jij de GROTE HELD die dat de mensheid kan duidelijk maken? Of weet je wat? Als we ons nu eens allemaal als kleine helden gaan gedragen, in onze eigen tuin en huishouden?

Maar als jij die GROTE HELD zou zijn, twijfel niet …

23 thoughts on “HEEL DRINGEND GEZOCHT

 1. 🙂 wat een passie, mooi hoe je het schrijft, we zijn allemaal schuldig aan het probleem, maar daarom kunnen we inderdaad ook allemaal helden zijn die meewerken aan de oplossing. Mag ik ook iets van commentaar geven?

  Like

   • Deze ondertussen wel enigszins deskundige op het gebied van klimaatcommunicatie (wat best een ding mag worden) wil daar graag aan toevoegen:
    People don’t resist change, people resist being changed.
    Hoe hard we ook willen of roepen, mensen overtuigen werkt meestal niet. Mensen willen niet overtuigd worden. Maar natuurlijk kunnen we ze wel meenemen in dit verhaal.

    Soms voelt het alsof actie ondernemen alleen maar kan door radicaal handelen, je aan een bank vast te ketenen ofzo, iets wat de meesten van ons (mezelf inclusief) niet willen.
    Gelukkig zijn er ook andere manieren om een held te zijn. We kunnen er met elkaar over praten (echt praten, niet overtuigen of onze frustraties en oordelen over elkaar heen donderen), elkaar steunen, luisteren, tips geven en zo ervoor zorgen dat ook de overheid en het bedrijfsleven meegaan. Onder andere, alles wat je doet is natuurlijk meegenomen, als de systemen maar gaan keren.

    Maar nu ben ik zelf ook een soort van belerend. Dat is niet mijn bedoeling.
    Vroeg me ook af: wat doet zoiets lezen met jou?

    Like

   • Wauw Loes! Wat dit met me doet? Mijn hart springt omhoog en het geeft me vleugels, deze commentaar! Jij begrijpt helemaal welk soort helden we nodig hebben! En je kan het dan ook nog eens prachtig verwoorden! Jouw woorden geven me hoop! Ben zó blij dat ik jou leren kennen heb! Nog effe dit: heb deze middag een prachtig kaartje in de brievenbus gevonden. Ik mail je nog even … 😘

    Geliked door 1 persoon

   • Ahh nou dat is fijn om te horen.

    Bedoelde eigenlijk wat het lezen van zo’n bericht in de standaard met je doet. Want ik lees ergens wel dat je gealarmeerd raakt (klopt dat?) maar ik kan daar zelf ook wel moedeloos van raken. Dus, op die manier, wat doet het met jou?

    Like

   • Ah! Had je verkeerd begrepen. 😄
    Goh, gealarmeerd ben ik eigenlijk al lang hoor. Bij het lezen van dit artikel had ik meer zoiets van: Aha eindelijk! Want ik las ook dat Ceballos een platform ‘Stop Extinction’ opgericht heeft. Eigenlijk zouden deze mensen alle dagen de media moeten kunnen halen. Op een positieve manier…

    Like

  • Misschien heeft Loes dit al aangegeven, maar er is een heel praktisch boekje waar je mee aan de slag kan.
   Daar bestaat ook een website van: https://10klimaatacties.be/
   Maar ik heb het zelf nog niet tot in detail gelezen, dat moet ik maar eens doen, en er dan iets over schrijven.
   ik denk dat we inderdaad allemaal een beetje samen held moeten gaan zijn. De barricades wegnemen lijkt me nuttiger dan erop gaan staan 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Ja da’s inderdaad een heel tof boek! Van Pieter Boussemaere. Ik heb het gelezen en al dikwijls terug ter hand genomen. In april ging ik normaal naar een lezing van hem gaan, maar ja … Corona …

    Geliked door 1 persoon

 2. Mooi omschreven, heel zorgelijk als ik lees van die 20 jaar……….Een stuk als dit van jou helpt in ieder geval ons bewuster te worden en al doen we allemaal een klein beetje wordt dat bij elkaar veel en misschien genoeg het tij te keren……

  Like

  • In 20 jaar kunnen we veel hè Margriet. Als we nu starten. Ik hoor net dat de klimaatjongeren bij Angela Merkel geweest zijn om te vragen of ze Europa wat klimaatvriendelijker wil maken. Maar ze heeft precies de ‘sense of urgency’ nog niet gesnapt. Snapt ge dat nu?

   Like

 3. Laten we stoppen met trieste story telling. De enige weg naar vrede is actief in eigen kleine omgeving/buurt aan de slag. Slagvaardig en accepteren dat de wereld altijd draait. Seizoenen en klimaatsveranderingen gaan automatisch verder. Praat met elkaar over wat goed gaat en nog beter kan. Bereid goede groene gebieden uit. Voor inspiratie verwijs ik naar de landbouwprovincies. Zelf heb ik in de Achterhoek een stukje landbouwgrond veranderd in een groente-en bloementuin, samen met Buurtbewoners, Taalcafé deelnemers en belangstellende, lokale ondernemers (Welkoop) en bedrijven (Kringloop). Elkaars vriendelijkheid en dienstbaarheid benutten.

  Geliked door 1 persoon

  • Wauw! Goed bezig jij! Lijkt me een heel tof, positief project. Ik ben het helemaal eens met jou dat het plezier dat wij in de natuur hebben, delen met mensen, werkt. Ik merk dat regelmatig in onze Veltafdeling. Het zorgt voor verbinding, vriendschappen en elkaar hogerop tillen. Maar ik merk ook dat veel mensen gewoon nog niets weten over wat er met onze Moeder Aarde aan de hand is. Mijn blog gaat meestal over rozengeur en maneschijn in de ecologische tuin. Maar af en toe moet ik toch ook eens dit verhaal brengen, vind ik. Al bedenk ik nu, na enkele reacties, dat de woorden ‘mensen overtuigen’ verkeerd gekozen zijn en niet helemaal dekken wat ik bedoel.
   Dankjewel in ieder geval voor je reactie!

   Like

 4. Positief blijven (niet makkelijk vind ik), mensen reageren niet meer op slecht nieuws. Ze willen het niet meer horen. Ik denk dat we vooral moeten doen… voor ons eigen deurtje keren weet je wel… en daar kan dan je dan wel over posten, schrijven, vertellen… En vooral je positief instellen, mensen niet het gevoel geven dat ze alle luxe moeten opgeven. Want dat hoeft niet, maar velen denken van wel. En dat stuit dan op tegenstand en dat werkt dus niet. Heb ik begrepen na een cursus die ik hierover volgde, kwestie van mijn steentje bij te dragen… We hebben het naar de vaantjes geholpen, maar we hebben -vooral- ook de kracht en de kennis om het op te lossen. Dat is belangrijk, dat moeten we proberen uit te dragen. Het is wel hoog tijd, absoluut. Maar we moeten erin geloven, we kunnen het! Massaal op groene energie overstappen is een eerste belangrijk iets. We proberen hier thuis ons ding te doen, en we proberen erover te vertellen. Moeilijker nu de tuindagen er niet waren, daarmee bereikten we veel mensen op een ontspannen manier… Maar opgeven is niet de bedoeling.

  Like

  • Lieve Myriam, dankjewel voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk. Vooral over dat slecht nieuws waar mensen niet meer op reageren. En wat vele kleine helden doen, is inderdaad zeer belangrijk. Maar soms heb ik ‘t gevoel dat het zo traag gaat. Ik merk dat veel mensen gewoon niet door hebben hoe ernstig het is. En 20 jaar is niet lang meer. Af en toe eens dit verhaal brengen in een overwegend positief blog, de bedoeling daarvan is, de goede zaak vooruit te helpen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb soms het gevoel van mijn kop af en toe in het zand te moeten steken en er even niet mee bezig te zijn, omdat veel mensen de hoogdringendheid van de zaak helemaal niet zien.
  Mijn kinderen zijn daar ook zodanig mee bezig dat het soms niet goed meer is voor hun mentale gezondheid.
  Ik kan daar ook bijzonder kwaad voor zijn dat hen geen onbezorgde jeugd noch toekomst kan geboden worden op dat vlak. Wij hadden toch veel minder zorgen toen we hun leeftijd hadden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s