Ophokplicht

’t Is weer van dat! De vogelgriep is in ons land. Sinds 1 november moesten professionelen hun pluimvee ophokken. Maar vorige vrijdag zijn in het VOC in Oostende drie wilde vogels binnengebracht die positief testten op het virus. Dus nu moeten particulieren ook hun kippen, duiven en ander pluimvee binnen of afgeschermd van wilde vogels houden.

Toeme toch, gedaan met vrolijk en vrij buiten scharrelen. Wij in Corona-quarantaine en onze kippen in vogelgriep-quarantaine. Waar gaat dat toch naartoe?

De legkippen moeten nu in hun woonwagen blijven, ook overdag. De zijdehoentjes, die daar normaal ook slapen, heb ik nu in de serre gezet. De spinazie en veldsla die daar stond, daar hebben ze zich al tegoed aan gedaan. Ja zeh, ’t is erg genoeg voor de sukkelaars hè.

Gelukkig mag een knuffelcontact nog wel.

Aan zijn ‘franke ogen’ te zien, denk ik dat deze jongeling een haan zal worden.

Het droeve liefdesverhaal van Sieke en Fideel, kent ge dat nog? Ook voor hen is het nu gedaan met de pret. Sinds vorige winter vieren ze het leven in buurman zijn weide. Win-win voor iedereen: zij hebben terug gras (sinds de bomen in het vogelboske goed gegroeid zijn, is daar zoveel gras niet meer) én buurman moet zijn gras niet meer afrijden. Maar ook zij moeten nu binnen. Buurman stak zijn hoofd over de poort: “Hoe gaan we dat doen jong?”

Plezant was het in ieder geval wel! Met zijn tweeën door de weide draven, achter een koppel ganzen. Eens we ze in een hoek gedreven hadden, ging het snel. Snaterende, blazende bekken en klapperende vleugels, de pluimen vlogen ons rond de oren. Maar even later liepen we elk met een gans onder de arm, door onze straat.

Sieke en Fideel zitten nu in de fruitkooi. Ik ben er zeker van dat ze ’s nachts van hun groene weide dromen.

Enne, nu vind ik mijn duifje niet meer. Gisteren zag ik op tv dat er een duif voor 1,6 miljoen Euro verkocht is. Ze droeg ook zo’n groen ringetje gelijk de mijne. 😉

Het vogelgriepvirus zou al lang bij wilde vogels voorkomen. Maar de dieren hadden daar milde symptomen van: niet meer dan een ‘goei valling’. Maar griepvirussen kunnen muteren en super-virussen worden. Het H5N8 vogelgriepvirus dat nu de ronde doet is zo’n hoog-pathogeen virus. Wat zou nu toch de oorzaak zijn van al die miserie? Wilde vogels verspreiden het virus maar ik kan me moeilijk voorstellen dat bij hen deze gevaarlijke vorm ontstaan is. Ik denk niet dat daar al genoeg onderzoek naar gedaan is. Volgens sommigen ontstaan deze dodelijke griepvirussen in onze kippenfabrieken en legbatterijen. De mest afkomstig van deze bedrijven wordt op landbouwgrond verspreid. Wilde vogels scharrelen daarin en voilà, de cirkel is rond. Misschien toch niet zo goed bezig in onze gangbare landbouw?

33 thoughts on “Ophokplicht

  • Goh, zelf zien ze het toch enigszins anders hoor. Toen ik deze morgen het deurtje opende om vers water en voer te geven, moest ik steeds maar kiekenbillen, filets en pluimen terug binnen duwen. De dutsen …

   Like

 1. Ik kocht om te verhuizen zo’n een niemendal maar veel te duur betaalde kippenren. Nu de kippen al lang hun mooi park hebben, is die verkocht. Stel je voor, ze is vorige week afgehaald, en nu moeten mijn kippen opgehokt worden. Vroeger was het ook altijd simpel en deed de serre dienst, nu zou ik ze in hun vierkante meter kot moeten steken. Ik vrees dat ik nu burgerlijk ongehoorzaam ben. De chef van de pikorde heeft het koud (oud en de veren nog niet helemaal gewisseld) en laat de andere toch niet buiten.

  Like

  • Ik wist al dat gij een zeer sportief iemand zijt. Maar dat ge deze sport ook beoefent, dat wist ik niet. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’ is toch een typische Belgische sport hè?😉
   Hier gaan toch ook nog ongelukjes gebeuren hoor: deurtje niet goed dicht doen en dan kippen naar buiten glippen, oeps …

   Like

 2. Mijn achterbuur was gisteren ook bezig met een groot net over zijn kippenren te spannen, al zuchtend, vloekend en sukkelend. Niet echt opHOKken dus, maar naar verluidt is ook die werkwijze afdoend.
  De mensen in quarantaine, de kippen in quarantaine: 2020 is me het jaartje wel. Pff.

  Like

 3. En speelt het klimaat hierin dan ook een rol.

  Tof artikel Hilde. Lijkt me toch leuk zoiets ook nog mee te nemen in onze ‘Viering’. 😉

  Oh ik ben eigenlijk zo benieuwd naar het antwoord van de uitgeverij. Ik hoop zo stiekem enorm hard dat het kan, dat we mogen samenwerken. Dat we dit ‘samen’ gaan uitbrengen. Zou dat zo zo zo tof vinden.

  Like

 4. Al die groots opgezette kwekerijen van enig welk dier, pluimvee, visserij enz is in mijn ogen een potentiële bron van ziekte verspreiding…
  Dat systeem kan herzien worden, maar het zal natuurlijk economisch niet zo rendabel zijn zoals de huidige wantoestanden…en daarom vrees ik dat dit soort gemuteerde ziekte verspreidingen in de toekomst alleen nog zullen toenemen. 😦

  Like

 5. Het is me inderdaad het jaartje wel, gelukkig dat Corona nog niet naar de kippen overgaat. Alleen nertsen kunnen het blijkbaar wel krijgen.Al die gekke virussen die er rond gaan, q koorts, gekke koeienziekte,toxoplasmose, schurft,wat nog meer, ik weet het allemaal niet. Goed is het niet in ieder geval.Jammer dat je duif zelf niet op de markt gebracht hebt……….☺

  Like

 6. De zijdehoentjes hebben je spinazie en veldsla opgegeten (-: Sorry, maar daar heb ik hard om gelachen. Ik zie het ook als een gunst die je de kippetjes verleent.
  Die woonwagen is leuk! Zie ik al bij ons in de tuin staan (ja, mijn man is daar gek!)
  Leuke blog hebt je. Via Dorothé kom ik je tegen…
  Groetjes Kakel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s