Helleborus

Begint het bij jullie ook te kriebelen? Het is al zichtbaar dat de dagen beginnen te lengen en dat doet deugd, vind ik.

De helleborussen staan hier al een tijdje te bloeien in de tuin. Elke dag ga ik eens kijken. Terwijl trek ik met mijn ogen het groen van de biobloembollen uit de grond.

Ik vind helleborussen of kerstrozen toffe planten. Heb ze al heel lang, van in onze vorige tuin. Ze beginnen rond kerst te bloeien en doen dat maanden lang. Ook als ze in zaad staan, blijven ze mooi. En lang houdbaar in bloemstukken.

Buurman heeft een hele donkere variëteit. (Eigenlijk had ik er een foto moeten van nemen) We ontdekken tientallen kleine zaailingen aan zijn voet. “Ge moet die opkweken in potjes jong!” zeg ik hem enthousiast. En prompt krijg ik er een heleboel mee naar huis. Het friemelen met dat klein, teer plantgoed werkt troostend. De tijden zijn hard nu maar de tuin en de ontluikende natuur biedt hoop.

55 thoughts on “Helleborus

 1. Ze zijn prachtig hé, die helleborussen. Ik heb ze in potten staan, op de vensterbank van de keuken zodat ik ze altijd in het vizier heb. Mijn hele donkere heeft dikke knoppen … zal volgende week of zo ook wel volop in bloei staan.

  Like

  • Voorlopig heb ik ze in de serre gezet. Niet dat ze niet buiten kunnen hoor, ze zijn heel sterk en kunnen tegen de vorst. Maar ik hoop dat ze zo wat sneller groeien 😉
   Eens het klaar is tot half zes, begint het snel te gaan hè, yes!

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooi gevoel, ik bedoel wat een mooi verhaal. Ik hoop dat ik dit jaar het geduld vind om de natuur te vermenigvuldigen. En bij anderen verwondering te wekken. Dank.

  Like

  • Oei Cindy, hopelijk ben je vlug hersteld! Zo’n wandelingetjes in de tuin werken nochtans helend hè. Ik weet nog dat ik 6 jaar geleden, net uit het ziekenhuis ook de tuin in gegaan was. Ik was echter te ver gegaan en geraakte niet meer op eigen kracht terug. De echtgenoot is me toen moeten komen halen. 🤪
   Ik wens jou heel veel beterschap!!!

   Like

 3. Er komt stilaan weer leven in de tuin, yes. De Helleborussen gaan ook te onzent erg hard, en tal van andere winterbloeiers bieden eveneens hun mooiste tooi aan.
  Lente, kom al maar piepen!
  P.S.: zaadje van Helleborussen laat ik ter plekke opgroeien. Zo krijg je lekker dikke bossen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit zijn de enige, echte kerstrozen. Helleborussen vind ik een verrukking (-: Wij hebben ze ook mee verhuisd uit onze vorige tuin. Dat ze in zo’n kale maand bloeien is zo bijzonder. Ze mogen zich naar alle lust uitzaaien. Mooie foto’s! Mij lukt dat niet.

  Like

 5. Aha! Ik herkende de naam niet, maar de bloem wel. Laat ik er zo ook eentje in mijn tuin(tje) staan hebben zeg! Met dank aan mijn moeder. Doet al jaren elke keer weer enthousiast zijn ding. En ik ben er zot van.

  Like

 6. Zaailingen? Hmm, daar moet ik nog eens op letten als ik bij ons moeder ga. Ik had er in maart twee uitgeplant – hadden het zwaar te verduren door de droogte – maar ze zijn er terug doorgekomen. Zaailingen zijn mij niet opgevallen. Toeme. Ik ga eens kijken of die ook te scheuren vallen 😉 kan ik ze tussen mijn fruitbomen zetten. 😎

  In Brussel aan de Botanique staan er ook enorm veel in het park. De eerste keer dat ik daar in de winter eens een middagwandeling deed, was ik wel heel verbaasd van de hoeveelheid bloemen.

  Like

 7. OOk bij mij bloeit er eentje, een ander is helemaal niet meer te vinden, misschien dood gegaan in de droge zomer. Jammer want vorig jaar maakte ik veel foto’s van de hommels op de witte bloemen. Ja, het kriebelt hier ook, zij het dat het vandaag, guur, koud, grijs en nat is………

  Like

 8. Alle jaren krijg ik van mijn schoonmoeder op mijn verjaardag een kerstroos cadeau. En ja, ik was ze beu. Tot ik hier over een gans andere plant lees met mooie bloemen, die de winter kleurt en niet die rode takken vertoont? Kan je ze nu nog planten? He je er nog lang plezier van?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s