De ecologische zwemvijver (1)

Naast dat ene, zijn we hier nog met een ander project bezig. Den hof is hier momenteel een bouwwerf en ligt helemaal overhoop. De lieve wederhelft kan het bijna niet meer zien, al die rommel. Maar het resultaat zal zalig zijn. Volgende zomer geven we hier de ene poolparty na de andere! 😉

Ik droomde er allang van maar het duurde wel eventjes voor we daar tijd voor hadden (en terwijl wrijf ik met mijn duim en wijsvinger over elkaar). Op hete zomerdagen zwemmen in de tuin, in natuurlijk levend water, ik zag dat helemaal zitten.

Wat ons helemaal over de streep trok om dit project op te starten, waren de problemen met onze poel. Waar vroeger het weiland achter onze tuin een charmante bloemenweide was, is dat de laatste jaren een grasland geworden dat over bemest wordt. In april, juni en augustus komt de ‘beerkar’ tonnen stalmest lozen. Als ik ’s morgens van mijn werk naar huis gefietst kom, ruik ik al waar ik moet zijn als ik onze straat in kom. Door al die mest is de waterkwaliteit van onze poel natuurlijk sterk achteruit gegaan. Twaalf jaar geleden hadden we hier bruine en groene kikkers, padden, verschillende soorten salamanders, prachtige libellen in alle kleuren, …

Nu hebben we alleen nog padden en af en toe een salamander. Libellen zien we hier niet meer, ook al wordt gezegd dat het een goed libellenjaar was. Het water heeft een bruine schijn en draadalgen tieren weelderig. Ook brandnetels staan te dringen aan de perceelsgrens. Ik heb nog geen bodem- of waterstaal genomen maar het is zo wel duidelijk dat hier veel te veel stikstof aanwezig is.

Maar veel kunnen we daar niet aan doen. Ons huidig, niet zo gezond landbouwsysteem is zeer machtig. Wie ons wilde helpen, stootte op allerlei uitzonderingsregeltjes in de wetgeving waardoor het nog steeds toegelaten is onze natuur te verstikken. Voorlopig blijft de weide achter ons een ‘kakweide’ en het waterleven in onze poel zal langzaam allemaal verdwijnen.

Daarom sloegen we twee vliegen in één klap.

Wat hier niet zo moeilijk is, want met al die kak, veel vliegen 😉 : Een zwemvijver waardoor wij kunnen zwemmen in de tuin én gezond water hebben voor al die diertjes.

Op de website van Velt vond ik een firma die ecologische zwemvijvers aanlegt, Ecoworks uit Vilvoorde. Hoe die mensen meedenken, da’s echt tof. Ik vertelde Geoffrey die de tuin kwam bekijken over mijn bezorgdheid over onze poel. Hij maakte me erop attent dat een zwemvijver geen oplossing zou zijn. Amfibieën en libellen zouden wel kunnen komen drinken. Maar om zich te kunnen voortplanten, is het water in een zwemvijver teveel in beweging. Het wordt vier keer per dag door pompen door een plantenfilter gestuwd.

Geoffrey zag mijn teleurstelling en kwam prompt met een oplossing. We zouden naast de zwemzone en de filter ook nog een amfibieënpoel kunnen maken. Een stukje dat niet zo diep is en waar het water min of meer stilstaat. Top idee!

Deze maand begonnen Olivier en Michael met de graafwerken en maakten ze de kuip. Steven kwam opmeten en nu wordt er een folie in EPDM Greenyard op maat gemaakt. Zo ver zijn we al. Ik ben benieuwd naar het vervolg…

38 thoughts on “De ecologische zwemvijver (1)

 1. Leuk. Ik kijk uit naar volgende stukjes. En ik moest onmiddellijk denken aan de mannen die ons zwembad (nee, geen zwemvijver – dat een concept dat (nog) niet bestaat in Mozambique) heen aangelegd. Op de eerste dag kwamen ze z’n drieën. Alle drie met een schop op de schouder. Ze begonnen eraan. Ik weet nog dat het 2 november was. Allerzielen. Ik kreeg het eerste uur associaties met die datum. Drie steeds groter wordende kuilen. De volgende namiddag waren ze klaar. Het gat was gegraven in twee dagen tijd. Met de hand door drie mannen. Hoe groot, hoe diep? 10 meter lang bij ruim 5 meter breed. Op het diepste punt net geen twee meter, het laagste punt 40 centimeter.
  Toen ik verbaasd vroeg waarom ze geen graafmachientje gebruikten, moesten ze lachen. Ze hadden de ‘klus’ aangenomen met een all in all prijs – behalve de materialen. IJzer, cement, tegels, pomp enzovoort. Als ze dus een graafmachientje wilden gebruiken ging dat af van hun salaris. Vandaar … petje af voor die mannen.

  Like

 2. Ik moet bekennen, wij hebben er een sinds vorige zomer en het is heerlijk. Als de zon van de partij is heb je meteen een vakantiegevoel. En ik kan je geruststellen onze salamanders vinden het blijkbaar prima. Wij hebben wel een gemetste, wat zijn jullie afmetingen, de onze 11 op 6, met filterzone in. Veel succes ermee.

  Like

 3. Wauw, dát zijn geen halve maatregelen. Je moet er wél de ruimte voor hebben maar die heb je zie ik, lijkt me heerlijk. En deze zomer heb je eigenlijk nog geen zwemvijver nodig gehad dus je bent nog ruim op tijd. Succes met het project.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s