Ladies night

Samen lachen en giechelen en honderduit babbelen, het deed deugd! Op haar kousenvoeten via een berichtje had Stien gevraagd of ik goesting had om mee te doen. Natuurlijk! Dat wilde ik niet missen. Allemaal samen de pashokjes in duiken, nieuwe outfits showen, elkaar stijladvies geven, ik vind dat plezant.

Place to be, vorige vrijdagavond, was de nieuwe kledingwinkel ‘Green Dresscode‘ van Jessy in Londerzeel. Niet zomaar een winkel, nee ze verkoopt alleen duurzame én fairtrade merken. Voorlopig alleen nog nieuwe kleding, handtassen en schoenen van plantaardig leder. Maar ze denkt er zelfs aan een tweedehands afdeling toe te voegen.

Jessy was de perfecte gastvrouw. We kregen prompt een glaasje bubbels (of iets anders) in onze handen gedrukt. Een chipke en ander lekkers daarbij en de toon was gezet.

Jessy vertelde zeer vlot en enthousiast haar verhaal. Eigenlijk was deze winkel haar ‘midlife crisis’ grapte ze. Ze had altijd een bureaujob bij Pfizer gedaan maar ze wilde meer uit het leven halen. Ze wist al een hele tijd dat de productie van onze kleding een zeer vervuilend proces is. En dat er tot op vandaag nog steeds zeer veel arbeiders in de kledingindustrie uitgebuit worden. Daar kan ze niet tegen dus kocht ze alleen nog de merken waarvan ze zeker wist dat die te vertrouwen zijn. Maar omdat ze die merken in onze buurt niet vond, kocht ze online. Wat dan eigenlijk ook niet zo ecologisch is. Want wat niet past, moet je terugsturen.

Om een lang verhaal kort te maken: als ze in de buurt zo’n winkel wilde, moest ze er maar zelf voor zorgen dat die er kwam. En zo werd ‘Green Dresscode’ van heldin Jessy een feit.

Op ‘Good on You‘ kan je trouwens checken hoe betrouwbaar jouw kledingmerk is. En in ons boek ‘Onze Aarde Vieren’ vind je ook informatie over de kledingindustrie.

Duurzame kleding heeft wel nog steeds het stigma oubollig en niet modieus te zijn. Om dat te testen had ik onze puberdochter meegenomen. Zij is dit schooljaar met een modeopleiding begonnen. Zeer hip, op de hoogte van de laatste trends en zeer kritisch wat kledingoutfits betreft. Oh man! Ik moet dikwijls wat horen van dat kind! Ze draaide met haar ogen zoals alleen een bijna 15-jarige puber dat kan toen ik vroeg of ze meewilde. “Een winkel met duurzame kleding, moeke toch! ’t Zal weer wat zijn!” Maar haar nieuwsgierigheid overwon het en cool slenterend, zeker geen interesse tonend, kreeg ik ze mee. Heb ik daar plezier gehad toen ik haar helemaal zag ontdooien en gretig tussen de rekken graaien. Ons schatteke kon haar enthousiasme niet verbergen. De stelling ‘duurzame kleding is oubollig’ klopt dus niet!

In het voorjaar wil ik ook zo’n ladies night organiseren bij Jessy. En zou je dat graag voor jouw vriendinnen ook eens doen? Het kan nog steeds en is echt een aanrader. Je moet eens gaan snuisteren in haar winkel. Woon je te ver van Londerzeel? Ze heeft ook een webwinkel. Hoe duurzaam en fair is jouw kledingkast eigenlijk?

33 thoughts on “Ladies night

 1. De vraag die velen zich zullen stellen (maar misschien niet zullen durven lossen als reactie) is of deze ‘ecologische’ kledij niet stukken duurder is dan de confectie die je overal vindt en die allicht gemaakt is in China of India in de meest onverantwoorde omstandigheden (zowel op menselijk vlak of qua milieutoestanden).
  Een tweede vraag is of ik ook mag komen naar die ladies night…

  Like

  • Tja een t-shirt voor 5€ die na 1 keer wassen scheef trekt en waar na 2 keer wassen gaten in vallen, ga je er niet vinden. Maar deze ecologische kledij heeft dezelfde prijzen als elk ander ‘beter’ merk. De jeugd, met hun kleine budget, heeft hier wel iets op gevonden. Ze hebben de tweedehandsmarkt ontdekt. Deze zomer ben ik met de dochter naar Antwerpen en Brussel geweest. De hippe, trendy tweedehandswinkels schieten daar als paddestoelen uit de grond. Voor 5€/kg kan je daar zó’n toffe dingen vinden. Helemaal blij word ik daarvan. Laat die business maar boomen! Zo krijgen we misschien die oneerlijke praktijken uit de wereld.
   Enne, het antwoord op die tweede vraag: natuurlijk mag jij dan ook komen. We zullen je allemaal met veel plezier helpen om iets heel mooi te kopen voor je lieve R. ! 🥰

   Geliked door 1 persoon

 2. Het gros van mijn wintertruien heeft Katrien gebreid. Dat lijkt me duurzaam, maar zeker ben ik daar niet van. Eerlijk gezegd ken ik er maar bitter weinig van. Een bepaald boek zal uitkomst bieden, peins ik. 😉

  Like

 3. Ecologisch en textiel is een moeilijke combi denk ik. Zelfs biokatoen is een ramp in productie door het hoge waterverbruik.
  Er is hoop met nieuwe vezels (tencel, bamboe), maar de meest duurzame kledij is deze die niet geproduceerd wordt.
  Duurzame kledij produceren die lang meegaat en die dus ook tweedehands kan doorverkocht worden (want we willen allemaal wel eens iets anders toch?) is dan de beste oplossing.
  Zonder op dat vlak een heilige te zijn is mijn kleerkast redelijk ecologisch, vermits het meeste dat erin hangt tweedehands gekocht is.

  Like

 4. Hilde, dankjewel om zo’n mooi artikel te schrijven over de ladies night. Ik heb er zelf ook van genoten 😊.
  En dankjewel, voor iedereen die al een leuke reactie heeft achtergelaten.
  Groetjes,
  Jessy
  Green Dresscode

  Like

  • Het voelde gewoon ook zó goed bij jou Jessy! Jij hebt de gave om mensen op hun gemak te stellen en zich goed te voelen. Jouw winkel is een aangename, warme plek! Karen sprak achteraf van een nieuw vast adresje. Dat geldt voor mij ook!😘

   Like

 5. Leuk stukje! Zo een puber overtuigen is toch niet simpel, proficiat.

  Hoe fair is mijn kleerkast… qua aankoop nieuwe kleding niet echt (C&A, E5 mode). Wel draag ik kleding vlotjes 10 jaar aan een stuk, en zelfs dan heb ik veel moeite om er een verf-broek van te maken of nog erger het in de kledingcontainer te steken. Veel is tweedehands van zus en moeder die wel graag shoppen en bij elke gewijzigde kledingmaat hun kast vernieuwen. Ik compenseer hun voetafdruk wel wat op dat gebied, haha

  Like

 6. Ik vrees dat ik hier schuldig pleit….. Wat niet betekent dat dit niet een ontzettend boeiend, leuk stukje om te lezen is.
  Kan het in mijn voordeel pleiten dat ik niet veel koop, en mijn kleren lang draag?
  Met je dochter naar de winkel trekken, ik kan er me zo een voorstelling bij maken. En dan toch moeten toegeven dat de kledij hip is ! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s