Oorlogsvoedsel?

Dat was de bedoeling: tien kuikens die ik zou opkweken. De kippen voor de eieren en de hanen voor het vlees. Ik ging mij daar niet aan hechten.

Ze waren al enkele dagen oud toen ze hier aankwamen, dus bang en schuw. Eerst sliepen ze in de living en als ze wat groter werden, in de garage in een konijnenhok.

Zondagavond waren we aan het aperitieven en jongste zoon vertelde hoe één van zijn vrienden bijna over mijn kuikens in de garage gevallen was. Nochtans een toffe gast hoor. Zo ene met dreadlocks die in een tiny house op recreatiegrond wil gaan wonen. Weet je wat die zei?! “Ja, uw ma, dat is ook een ‘zweefteef’ hè.” Ik verslikte mij begot in mijn zelf gebrouwen gin-tonic en de rest van het gezin gierde het uit.

Maar die ‘zweefteef’ heeft nu wel een probleem. Die tien asociale kuikens zijn nu zo’n zelfbewuste en aanhankelijke pubers geworden. Ondertussen wonen ze in het kippenhok en ze gebruiken al hun charmes. Een zieke kip uit haar lijden verlossen of een kwaaie haan in de pot draaien, dat kan ik. Maar deze schatjes?

Als ze mijn stem horen, komen ze alle tien aangevlogen. Ze kunnen maar niet genoeg krijgen van het scharrelen in het gras en als er ene een dikke pier gevonden heeft, is het kermis. Ik heb van hen ook al iets geleerd: als je pubers op de juiste manier aanpakt, willen die wél helpen. Het veldje schijnaardbei en kruipende boterbloem dat ik in het kippenhok vond, was met ons elven rap opgekuist.

Gaan slapen, dat is net zoals bij alle pubers, niet zo gemakkelijk. Ze hebben het deurtje van het nachthok nog niet gevonden. Maar als ik er dan aan ga zitten en hen roep, komen ze alle negen aangelopen en springen ze langs het trapje naar binnen. Eentje niet, dat is onze ‘dweize kiek’ (dwarse kip voor de Nederlanders 😉 ). Ze is de kleinste, is al enkele keren uitgebroken en ons alle hoeken van den hof laten zien.

Het is weer heel plezant, al dat jong leven hier. Ik vind dat Poetin er echt wel mag mee gaan ophouden. Want oorlogsvoedsel, dat gaan ze niet worden, denk ik.

33 thoughts on “Oorlogsvoedsel?

 1. Het gaan de lekkerste kiekens zijn om op te eten – groen eten, scharrelen, spieren die goed bewogen hebben, … het is geen vrouw, X, man die niet zelf een kieken slachten kan

  Like

 2. Wat een geweldloos verhaal.

  De dieronvriendelijke vleesindustrie is in een keer verdwenen. Als iedereen er voor zou kiezen om zelf oorlogsvoedsel in huis te nemen.
  Op deze manier wordt iedereen op een eenvoudige wijze vegetarisch.

  Of dit het onzinnige moorden in welke oorlog dan ook weet te stoppen? Graag !!!

  Als aanvulling: Oorlog is een plek waar jonge mensen die elkaar niet kennen en niet haten, elkaar vermoorden door de beslissing van oude mensen die elkaar kennen en elkaar haten, maar elkaar niet vermoorden.

  Vredelievende en diervriendelijke groet,

  Like

 3. Tuurlijk ben je hun vriendje! En nee, ‘k weet van mijn kippenvriend, je laat die beestjes leven tot ze er bij vallen, en dan graaf je ter plekke een putje…
  Geniet van je ‘kweek’!
  Lie(f)s.

  Like

 4. Wij kregen ooit eens kuikentjes met pasen, van mijn vader. Zo fout. Mijn moeder was niet echt blij. Soit. Van de 4 kuikentjes werden er 2 groot. En toen ja, wat moest er met die kiekens gebeuren. Ik weet niet meer precies waarom, maar er werd besloten dat ze geslacht moesten worden. Boehoe. Ik denk dat mijn moeder dat wel kan, maar weinig goesting had. Dus verhuisden de kippen naar mijn grootouders. Alwaar mijn grootvader ze zou slachten. Ook al ferm tegen de goesting. Het beeld van een rondrennende kip zonder kop vergeet ik nooit meer. Mijn grootmoeder heeft de kippen gepluimd en gekuist, en ze zijn uiteindelijk in de diepvriezer beland. Probleem: niemand had goesting om die kippen op te eten. Mijn grootvader had een immense hekel aan verspilling, dus ik vermoed dat ze toch wel stiekem in de soeppot beland zijn.

  Like

 5. Nee natúúrlijk gaan die kipjes niet in de pan, ze zullen geen gouden eieren leggen maar dat is alleen maar een pluspunt, en zonder kipjes geen eitjes natuurlijk. En de haantjes moeten zorgen dat je tijdig wakker wordt, kan óók niet gemist worden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s